Ο Μπουκαδόρος και οι άπιστες γυναίκες

«Κάθε μέρα, μα κάθε μέρα, έβγαινε ένα άρωμα από μέσα μου. Μόλις πήγαινα να τη δω. Γι’ αυτό έκανα ό,τι έκανα» του εξήγησα.

«Μα κάθε μέρα; Ελα τώρα».

«Εγώ δεν λέω ποτέ ψέματα».

«Ούτε κι εδώ μπορώ να σε πιστέψω. Να πω, ένας πρώην μπάτσος, αξιωματικός μάλιστα, που έκλεψε μια φορά ένα τριαντάφυλλο να το προσφέρει σε μια γυναίκα, θα το δεχτώ ότι μπορεί να συμβεί. Το παράλογο είναι μέσα στη ζωή. Αλλά, κάθε μέρα, δεν γίνεται. Λοιπόν, βρες άλλη δικαιολογία, πιο πειστική. Οχι τίποτε άλλο, δηλαδή, για να μην εξευτελιστείς περισσότερο. “Η αξιοπρέπεια και η ευθύνη, η ανάληψη της ευθύνης”, αυτά δεν μας μάθαιναν στην Αστυνομία; Αυτές τις αρχές δεν μας δώσανε; Τα ξέρεις».

Ετσι, αναγκάστηκα να παραδεχτώ το έγκλημά μου.

Το εσωτερικό κύκλωμα ασφαλείας μιας πολυτελούς μονοκατοικίας, στην οποία είχα την απρονοησία να εισβάλω, κατέγραψε καθαρά το πρόσωπό μου και την είσοδό μου στο σπίτι. Φαινόμουνα να ανοίγω την αυλόπορτα, να κοιτάζω προσεκτικά γύρω μου και ύστερα να κατευθύνομαι προς τον κήπο. Από τον κήπο, μπουκάριζα κατόπιν στο εσωτερικό του σπιτιού, συμπέραναν οι άντρες της Ασφάλειας.

Πέρασαν, μετά τη σύλληψή μου, από όλες τις μονοκατοικίες και τις βίλες της συνοικίας, ακόμη και των γύρω περιοχών. Εφτασαν ως το Παλαιό Φάληρο και παντού έβρισκαν ίχνη μου, σε κάθε σπίτι που είχε διαρρηχθεί…

«Σαν πρωτάρης χωνόσουν μέσα, χωρίς καμία προφύλαξη» σχολίαζαν. «Μα τι δίδασκες τόσα χρόνια στους άλλους, στη Δίωξη Κοινού Εγκλήματος, όπου υπηρετούσες; Κι εσύ ο ίδιος, ανέγγιχτος, ανεπίδεκτος μαθήσεως;».

Εστησαν τον τέλειο φάκελο του εγκλήματος. Μια ακλόνητη δικογραφία, μ’ όλα τα τεκμήρια. Φωτογραφίες από απίθανες γωνίες λήψης. Οι κάμερες με δείχνανε πότε να πατώ στις μύτες των ποδιών και να προχωρώ σκυφτός, σαν αλεπού, πότε να βαδίζω ατάραχος, λες και ήμουν το αφεντικό του σπιτιού. Υπήρχαν επίσης φωτογραφίες κι από την έξοδό μου, καθώς αποχωρούσα, αγέρωχος πάντα και καταχαρούμενος.

Με τύλιξαν, δηλαδή, σε μια κόλλα χαρτί, οι ασφαλίτες, και καταδικάστηκα δέκα χρόνια φυλακή για σωρεία εγκλημάτων. Μου φόρτωσαν όλες σχεδόν τις διαρρήξεις και τις ληστείες των τελευταίων χρόνων στα νότια προάστια. Τα άκαρδα θύματα απαιτούσαν, μάλιστα, τεράστιες αστικές αποζημιώσεις σε βάρος μου.

Μ’ έναν λόγο, είχα καταστραφεί.

Οι συγκρατούμενοί μου στη φυλακή με αποκαλούν «ο Mπουκαδόρος» και μερικοί με απειλούν ζητώντας μερίδιο από τα κλοπιμαία. Οι περισσότεροι, όμως, δυσφορούν με τη δικαιολογία μου. «Εμπαινες επί δύο χρόνια σε σπίτια, κάθε μέρα, να κλέψεις τριαντάφυλλα για να τα δώσεις στην γκόμενα; Πού τη σκέφτηκες τέτοια μαλακία δικαιολογία;».

«Και τι γίνεται τώρα η δικιά σου;» με ρώτησε ξαφνικά ένας ανεκδιήγητος, ένας βαρεμένος που καταδικάστηκε για τον φόνο της γυναίκας του, επειδή τον είχε αφήσει για κάποιον άλλον.

Βρισκόταν μπροστά μου στη σειρά για το βραδινό γεύμα, εγώ ήμουνα ο τελευταίος, γύρισε πίσω και απαίτησε να μάθει.

«Με εγκατέλειψε» του είπα.

«Το ’ξερα» απάντησε. «Ετσι γίνεται πάντα. Οσο πιο πολύ ψηλά πετάς εσύ, τόσο σου φεύγει από κάτω η γυναίκα. Δεν είναι οι άντρες πουλιά. Κι άμα πετάνε, γίνονται όρνια. Ορνια που φτεροκοπούν γύρω από έναν γκρεμό. Κι αυτή, το πιο συνηθισμένο. Με τον καλύτερό σου φίλο». Συνόψισε σαν να του το είχα εξομολογηθεί.

«Τι λες να κάνεις όταν βγεις;» ρώτησε κατόπιν, σπάζοντας μια δυσάρεστη σιωπή, και αμέσως έσπευσε να δώσει ο ίδιος την απάντηση. «Τι το ρωτάω; Θα ψάξεις να τη βρεις ξανά» είπε και κούνησε το κεφάλι του με λύπηση για μένα.

«Ακούς εκεί, τριαντάφυλλα», φώναξε μετά, πάρα πολύ δυνατά, ο φονιάς και τότε γύρισε η μακριά σειρά των φυλακισμένων και μας κοίταξε και τους δύο διερευνητικά.

Το επόμενο λεπτό γελάσανε ταυτόχρονα, όλοι μαζί, ανακουφισμένοι.

* Ο Ανδρέας Μήτσου έχει εκδώσει 12 βιβλία πεζογραφίας. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1996) για «Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου», το Bραβείο Γραμμάτων Κώστα Ουράνη της Aκαδημίας Aθηνών (2002), για τις «Σφήκες» και το Βραβείο Αναγνωστών-ΕΚΕΒΙ (2007) για τον «Κύριο Επισκοπάκη». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του μυθιστόρημα «Ο κίτρινος στρατιώτης» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
BHMAgazino
Σίβυλλα
Helios Kiosk