Σημαντική η ελληνοαμερικανική συνεργασία

Η ενίσχυση τόσο της πολιτικής όσο και της οικονομικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Δ. Αβραμόπουλος με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

Η ενίσχυση τόσο της πολιτικής όσο και της οικονομικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Δ. Αβραμόπουλος με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση ήταν κατά βάθος εθιμοτυπική, στο τραπέζι έπεσαν όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και οι καταιγιστικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι κκ. Αβραμόπουλος και Σμιθ συμφώνησαν ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η διμερής επιτροπή για την οικονομική συνεργασία, η οποία αν και υπάρχει δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στο να αποτελέσει και πάλι η Ελλάδα τουριστικό πόλο έλξης για τους Αμερικανούς.

Ο κ. Σμιθ επαναβεβαίωσε άλλωστε την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται αναγκαίες τόσο για την παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων, με τους Αμερικανούς να είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή κυριάρχησαν στην κουβέντα που είχαν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο αμερικανός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Σμιθ για τις απόψεις της ελληνικής πλευράς στο θέμα της Συρίας, όπου μετά και την πρόσφατη κατάρριψη τουρκικού αεροπορικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα, οι ισορροπίες γίνονται ολοένα και πιο ευαίσθητες.

Συζήτηση έγινε και για το Ιράν, όπου τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ελλάδα παρακολουθούν με ενδιαφέρον την παράλληλη εξέλιξη των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης (λόγω και της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού αργού) και των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από τη συνομιλία δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Η Ουάσιγκτον βλέπει άλλωστε πάντοτε θετικά την επικράτηση ηρεμίας στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας και προς τον σκοπό αυτό μόνο ικανοποιημένη μπορεί να αισθάνεται από την πρόθεση επανενεργοποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας που προγραμματίζεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk