Λαγκάρντ: δεν υπάρχει διάθεση αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου

Οι συζητήσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα θα καταγράψουν τι έγινε και τι δεν υλοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες, ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Νέο χτύπημα από τη Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, που ξεκαθαρίζει ότι η επικείμενη επίσκεψη της τρόικας θα είναι μόνο αναγνωριστική, προσθέτοντας ότι η ίδια δεν έχει «ουδεμία διάθεση» να αναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο

«Ουδεμία διάθεση έχω να διαπραγματευθώ και να αναδιαπραγματευθώ. Διάθεση έχουμε να βρούμε τα δεδομένα», τόνισε η Λαγκάρντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Είμαι βεβαία πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει λαμπρά αριθμητικά στοιχεία να μας παρουσιάσει. Ανυπομονώ να δω τι έχει πράξει τους τελευταίους μήνες για να προσαρμοσθεί στο πρόγραμμα» που έχουν καταρτίσει οι τρεις διεθνείς δανειστές της, τόνισε η Λαγκάρντ.

Οι συζητήσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα θα καταγράψουν τι έγινε και τι δεν υλοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες, ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον για την έκθεση του ΔΝΤ όσον αφορά την αμερικανική οικονομία.

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι «θα δούμε τι έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές», μετριάζοντας τις προσδοκίες για απτά αποτελέσματα από την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας.

Αναφερόμενη στο γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παραμένει ένας «παράγοντας αστάθειας» που επιδρά αρνητικά στις προσπάθειες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επωφεληθεί όταν η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενωμένη.

Ηπια ανάκαμψη στις ΗΠΑ, επικίνδυνη η κρίση του ευρώ

Συνέχιση των ήπιων ρυθμών ανάπτυξης προβλέπει το ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομία φέτος και το 2013, αναθεωρώντας ελαφρά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ενίσχυση του αμερικανικού ΑΕΠ. Μεγαλύτερος κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία είναι η κρίση στην Ευρωζώνη, τονίζει το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ χαμήλωσε στο 2% την εκτίμησή του για την αμερικανική ανάπτυξη για το 2012 (από 2,1%) και στο 2,25% (από 2,4%) για το 2013, λόγω των μικρότερων δαπανών που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά, των δημοσιονομικών περιορισμών και της χαμηλής ζήτησης.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η απειλή για αυξήσεις στη φορολογία και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αμερικανική οικονομία.

Σημείωσε επίσης ότι παρά την ικανοποιητική πορεία των εξαγωγών, η ζήτηση στην Ευρώπη έχει μειωθεί και κάλεσε στην αμερικανική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή μια δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέψει να μειωθεί μεσοπρόθεσμα το επίπεδο του χρέους.

Τον περασμένο μήνα η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η αύξηση ανήλθε στο 3%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk