Φινλανδία-Ολλανδία κάνουν πίσω στις αποφάσεις των Βρυξελλών

Εντονη κριτική και αμφιβολία για τήρηση δεσμεύσεων επέδειξαν την Τρίτη ορισμένοι Ευρωβουλευτές απέναντι στη Φινλανδία και την Ολλανδία.

Ειδικότερα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγόρησαν τις δύο χώρες ότι μοιάζουν να υπαναχωρούν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Τα οποία μέτρα, είναι μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός μηχανισμού κρατικών ομολόγων από ένα επιτοκιακό επίπεδο και πάνω ώστε να μειώνονται τα κόστη δανεισμού κρατών που υφίστανται πιέσεις από τις αγορές, με την Ευρωπαϊκή
Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ενεργεί σαν «εκπρόσωπος« των ευρωπαϊκών ταμείων.

Ωστόσο, δημοσιεύμετα της Δευτέρας ανέφεραν ότι η Φινλανδία και η Ολλανδία – χώρες της ευρωζώνης που τα τελευταία χρόνια τάσσονται αυστηρά υπέρ των πολιτικών λιτότητας και οι οποίες προβλέπεται να εισφέρουν το 7,5% του κεφαλαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – θα εμποδίσουν κάθε ενδεχόμενο ο ΕΜΣ να αγοράζει κρατικά ομολόγα σε δευτερογενείς αγορές. Επίσης, πηγή που πρόσκειται στην φινλανδική κυβέρνηση είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι το Ελσίνκι ήδη είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του στη Σύνοδο. «Δεν ήμασταν οι μόνοι» είπε. «Αυτά τα ομόλογα δεν αναφέρονται στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου. Επομένως, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι αλλάξαμε τη θέση μας» συμπλήρωσε. Από την πλευρά της Ολλανδίας δεν υπήρξε καμία άμεση απάντηση ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τα δημοσιεύματα, με έναν εκπρόσωπό της να σημειώνει ότι ο ΕΜΣ προβλέπεται από το καταστατικό του ότι θα μπορεί, εάν το εγκρίνουν κράτη-μέλη που διαθέτουν το 85% του κεφαλαίου του, να εγκρίνει μέτρα «όταν απαιτούνται επείγουσες αποφάσεις για να προασπιστεί το ευρώ».

«Οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Φινλανδίας προφανώς δεν άκουγαν. Λένε κάτι διαφορετικό στις χώρες τους από ό,τι στις Βρυξέλλες» είπε την Τρίτη μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ηγέτης της σοσιαλιστικής παράταξης Χάνες Σβόμποντα. Ο ίδιος τόνισε ότι «αυτοί οι δύο πρωθυπουργοί πρέπει να εφαρμόσουν και να αναγνωρίσουν αυτό στο οποίο συμφώνησαν στις Βρυξέλλες» ενώ ο ηγέτης της παράταξης των φιλελεύθερων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται θέτει εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, που αρχικά είχε ερμηνευτεί ως ένδειξη προόδου.

Στο μεταξύ, πολιτικοί των κρατών- μελών όπως ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί ειδικότερα στις αγορές, δηλώνοντας ότι καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του ΕΜΣ. Ο ίδιος ισπανός αξιωματούχος υπενθύμισε ότι τα συμπεράσματα τα οποία υιοθετήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ήταν «σαφή και υιοθετήθηκαν με ομοφωνία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία