Ετοιμος να δώσει συμβουλές στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διατεθειμένη να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αναπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Τζιμ Γιογκ Κιμ

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διατεθειμένη να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αναπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Τζιμ Γιογκ Κιμ.

Αν και τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητά του θα είναι να προστατεύσει τις αναπτυσσόμενες χώρες σε μία «κομβική στιγμή» για την παγκόσμια οικονομία, που χάνει γρήγορα τη δυναμική της, ο κ. Κιμ πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της για να βοηθήσει αναπτυγμένες χώρες με διαρθρωτικά προβλήματα.

«Εμείς πηγαίνουμε σε χώρες, όταν μας το ζητάνε, αλλά αισθάνομαι ότι το είδος της εμπειρογνωμοσύνης που έχουμε θα μπορούσε να είναι σημαντικό σε πολλές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών υψηλού εισοδήματος», δήλωσε ο γεννημένος στην Κορέα Αμερικανός πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Το προσωπικό μας αισθάνεται ότι έχει τη σχετική εμπειρία που θα μπορούσε να προσθέσει αξία […] εάν μας ζητηθεί, θα ήμουν ανοικτός στη δυνατότητα βοήθειας στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο απελθών πρόεδρος Ρόμπερτ Ζέλικ δεν ήταν υπέρ της ιδέας να εμπλακεί η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα ανάπτυξης, υποστηρίζουν ότι η εμπειρία που έχει η Παγκόσμια Τράπεζα από την επί δεκαετίες συνεργασία της με κυβερνήσεις για να βελτιώσει την ικανότητά τους στη συλλογή των φόρων, στα κοινωνικά προγράμματα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την προσέλκυση επενδύσεων θα μπορούσε να βοηθήσει χώρες, όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα ζητήματα αυτά.

Μία ιδέα που έχουν συζητήσει στελέχη της, είναι να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παροχή τεχνικών συμβουλών από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα.

«Δεν συζητούμε για την επένδυση μεγάλων ποσών σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Εκεί που πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε αξία είναι στην τεχνική υποστήριξη σε κάποια από τα διαρθρωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες», δήλωσε ο κ. Κιμ.

Να λάβει αμέσως η Ευρώπη μέτρα για την κρίση
Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ανέλαβε την Δευτέρα τα καθήκοντά του, κάλεσε την Ευρώπη να λάβει «κατεπειγόντως» μέτρα για να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα, ώστε να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Επείγει οι ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα επειδή οι πράξεις τους θα έχουν επιπτώσεις για την ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές του κόσμου», τόνισε.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα «παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση» στην Ευρώπη.

«Βασική προτεραιότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας σε αυτήν την κρίση είναι να φροντίσει ώστε να προστατευτούν οι χώρες με μικρά και μεσαία έσοδα», πρόσθεσε, αναφερόμενος κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης και διατροφικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk