1 Πρόσκληση
Τα γραπτά μένουν, αλλά τα SMS ενίοτε σβήνονται κατά λάθος, μαζί με τις οδηγίες πρόσβασης στο σπίτι. Προτιμήστε μια έντυπη πρόσκληση, την οποία μπορείτε να φτιάξετε στον υπολογιστή. Διαλέξτε ένα γραφιστικό που να θυμίζει προαναγγελία ροκ συναυλίας ή όποιο άλλο θέμα προτιμάτε.

2 Φωτισμός
Δεν πρέπει να είναι κρυφός, αλλά ούτε εκτυφλωτικός: φαναράκια, λαμπιόνια, κεριά, δάδες στη βεράντα ή στον κήπο αφήνουν το ιδανικό ημίφως για φλερτ ή χορό. Επειδή σημασία έχει η φλόγα του κεφιού, αντί να αναλωθείτε στο άναμμα των κεριών που έσβησε το βοριαδάκι, δυναμώστε τη μουσική. Εξάλλου, όσο περνά η ώρα, οι καλεσμένοι θα εξοικειώνονται με τον χώρο.

3 Χίλιες και μία νύχτες
Απλώστε πολύχρωμες μαξιλάρες και κιλίμια, ανάψτε αρωματικά στικ και η μαγεία της Ανατολής θα απλωθεί στο ρετιρέ. Μην το τραβήξετε όμως στα άκρα διαλέγοντας ανάλογη μουσική υπόκρουση. Αντιθέτως, προτιμήστε το «Vintage» του Vassilikos με επανεκδόσεις παλαιών κομματιών. Το πάρτι θέλει συναίσθημα.

4 Ραντεβού κάτω από την ντισκομπάλα
Εντάξει, μαροκέν ύφος πετύχατε, μουσικό ζέσταμα κάνατε, ήρθε η ώρα να φροντίσετε για την πίστα – εκεί όπου κρίνονται τα επιτυχημένα πάρτι. Βρείτε ένα σημείο, ακόμη και στο γυμνό από έπιπλα καθιστικό, και κρεμάστε μια λαμπερή ντισκομπάλα: σημάδι ότι είστε έτοιμοι για όλα, ακόμη και για «My baker» των Boney M. – οι νεότεροι θα προτιμήσουν Mika.

5 Αξιοποιήστε την τεχνολογία
Αν έχετε προτζέκτορα, αφήστε τον να προβάλλει σλάιντ από καλοκαιρινές διακοπές της παρέας. Οι λιγότερο χορευτικοί τύποι θα καταδιασκεδάσουν και, φυσικά, θα βρουν την ευκαιρία για κοινωνικό σχολιασμό, ένα από τα κύρια συστατικά ενός πάρτι: «Είδες πόσο ωραία ήταν η κοπέλα που είχε φέρει ο Τάκης στη Δονούσα;». Εναλλακτικά, μπορείτε να προβάλετε μια κλασική, αγαπημένη ταινία, όπως είναι το «Party» με τον Πίτερ Σέλερς.

6 Προσοχή στο πότισμα
Κλείστε το αυτόματο πότισμα για τη συγκεκριμένη ημέρα. Επίσης, αν το πάρτι γίνεται σε κήπο, αφήστε το χώμα να «διψάσει», αλλιώς οι κυρίες που ανέβηκαν στα δωδεκάποντα θα δουν εαυτούς να βουλιάζουν ωσάν να τις ρουφάει ο «κρυφός βούρκος» των Βριλησσίων.

7 Ανοίξτε έναν και δύο και τρεις μπουφέδες
Δεν είναι θέμα ποσότητας εδεσμάτων, αλλά αριθμού καλεσμένων. Ο συνωστισμός μπροστά από έναν μπουφέ μπορεί να προκαλέσει συνειρμούς πολύωρης αναμονής στο γκισέ της Εφορίας. Γι’ αυτό απλώστε καλούδια και ποτά σε δύο ή περισσότερους μπουφέδες. Και μην ξεχνάτε τη διακόσμηση: δέστε κορδέλες και τούλια στον πάγκο, απλώστε χαρτοπετσέτες με χαρούμενα μοτίβα, στολίστε τις πιατέλες με πολύχρωμα λαχανικά, χρησιμοποιήστε ντιζάιν πιάστρες και διαφανείς χρωματιστές κανάτες νερού.

8 Η ώρα του mojito
Προσέξτε τι «υπόσχεστε» στους καλεσμένους σας. Αν περιμένουν mojito από τα χεράκια σας, προμηθευτείτε καμιά δεκαριά γλάστρες με φουντωμένους δυόσμους, έτοιμους να θυσιαστούν στον βωμό της διασκέδασης, και να είστε πρόθυμοι να περάσετε τη μισή νύχτα κορφολογώντας τους. Και αν δεν θέλετε σερβιτόρο, μοιραστείτε τον χρόνο πίσω από την αυτοσχέδια μπάρα με κάποιους φίλους.

9 Να το πιεις στο ποτήρι
Ναι, αλλά όχι στο πλαστικό. Εκτός του ότι το τσούγκρισμα δεν έχει νόημα – ούτε ήχο –, η χρήση καμιάς εκατοστής ποτηριών μιας χρήσης έρχεται σε αντίθεση με το κοινό οικολογικό αίσθημα.

10 Πάγο έχετε;
Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες από βενζινάδικα ή από εξειδικευμένες εταιρείες, αλλά και να έχετε κανονίσει επιπλέον χώρο αποθήκευσης, π.χ. ένα φορητό ψυγειάκι.

11 Το πάρτι δεν είναι για χόρταση!
Δεν είστε υποχρεωμένοι να σερβίρετε πλήρες μενού. Από την άλλη, μπολ με πατατάκια και ξηρούς καρπούς δείχνουν απλώς το σφιχτό χέρι σας. Μην ξεχνάτε ότι οι καλεσμένοι δεν μπορούν να πιουν με άδειο στομάχι. Μια καλή επιλογή είναι τα αλμυρά finger food. Τα σουβλάκια-καλαμάκια, σερβιρισμένα με αλάδωτες μικρές πίτες, θα εκτιμηθούν δεόντως όπως και τα ψητά καλαμπόκια και οι αλμυρές τάρτες, αρκεί να μην περιέχουν σπανάκι, που κολλάει στα δόντια και σαμποτάρει νέες γνωριμίες. Και για χρώμα στον μπουφέ γεμίστε ένα μεγάλο διαφανές μπολ με ντοματίνια.

12 Κάντε ανακωχή με τους καπνιστές
Οι φίλοι που είναι ακόμη εθισμένοι στη νικοτίνη περιμένουν έναν ξάστερο ουρανό για να ανάψουν το τσιγάρο τους. Δώστε τους θάρρος τοποθετώντας αρκετά τασάκια, τα οποία όμως θα αδειάζετε τακτικά. Αν το πάρτι γίνει σε κήπο, αφήστε διάσπαρτα πήλινα ή μεταλλικά δοχεία με άμμο, για να μην εθιστούν στη νικοτίνη τα… λουλούδια σας.

13 Pool (ή μήπως poor;) party
Τα πάρτι δίπλα σε πισίνες στολισμένες με κεριά είναι μαγευτικά, αλλά κρύβουν πολλούς κινδύνους, όπως ατυχείς βουτιές από διόλου νηφάλιους καλεσμένους ή από απρόσεκτες κυρίες που αναδύονται με τη μάσκαρα να κυλάει στα μάγουλα και την πασμίνα βουτηγμένη στο χλώριο. Eχετε τον νου σας.

14 Νιώστε παιδιά
Στην αγορά κυκλοφορούν μηχανές που φτιάχνουν μαλλί της γριάς – κοστίζουν περίπου 50-60 ευρώ. Επίσης, μπορείτε να προσφέρετε παγωτό από «παγωτατζή», τον οποίο θα «κλείσετε» μαζί με τον πάγκο του από γραφεία που διοργανώνουν παιδικά πάρτι. Για ένα φινάλε παιδικής χαράς «σπάστε την πινιάτα» ακολουθώντας το δημοφιλές μεξικανικό έθιμο. Αγοράστε μία εμπορίου, καθώς η κατασκευή της είναι πολύπλοκη, γεμίστε τη με δώρα και ζαχαρωτά, σπάστε τη με ένα πλαστικό ρόπαλο και γεμίστε τον τόπο εκπλήξεις. Στα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης μπορείτε να νοικιάσετε παγωτοποδήλατα ή καροτσάκι-αντίκα. Για περιορισμένο αριθμό ατόμων, το κόστος ενοικίασης είναι 40-60 ευρώ και επιπλέον η χρέωση του παγωτού.

15 Μουσικός αποχαιρετισμός
Οταν η μουσική κλείσει και οι καλεσμένοι σας αρχίσουν να αποχωρούν, αφήστε το αεράκι να φτιάξει ένα μελωδικό χαλί με νότες από τους μελωδούς που θα έχετε κρεμάσει σε διάφορα σημεία. Και του χρόνου!