Ανησυχία στην Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές

Νέα σημαντική αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών παρατηρήθηκε και τον φετινό Ιούνιο σκορπώντας ανησυχία στους επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη συνέχεια του καλοκαιριού.

Νέα σημαντική αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών παρατηρήθηκε και τον φετινό Ιούνιο σκορπώντας ανησυχία στους επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη συνέχεια του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή, πρώην ανώτατο αξιωματικό της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανό Γκουρμπάτση τον Ιούνιο εκδηλώθηκαν στη χώρα συνολικά 990 αγροτοδασικές πυρκαγιές, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος αριθμός ημερησίως είναι τρεις πυρκαγιές, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011, είχαν εκδηλωθεί συνολικά 923 πυρκαγιές. Προκύπτει κατά συνέπεια αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών κατά 7,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του έτους 2011.

Από 1ης Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου 2012, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, εκδηλώθηκαν συνολικά 3.908 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, είχαν εκδηλωθεί συνολικά 2.628 πυρκαγιές, ούτε λίγο ούτε πολύ 1.280 πυρκαγιές λιγότερες.

Πιο συγκεκριμένα για το διάστημα από 1-1 μέχρι 30-6-2012 παρατηρείται αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών κατά 48,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, όταν από τότε είχε σημάνει συναγερμός στην ΕΛΑΣ, καθώς και τότε οι πυρκαγιές – σαφώς λιγότερες σε σχέση με σήμερα – είχε θεωρηθεί ανησυχητικά πολλές.

Οπως επισημαίνει σε σχετική μελέτη ο κ. Γκουρμπάτσης ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του Ιουνίου 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είναι και το γεγονός ότι «φέτος υπήρξαν εννιά ημερομηνίες και συγκεκριμένα η 16η, 17η, 18η, 19η, 20η, 21η, 28η, 29η και 30η Ιουνίου, κατά τις οποίες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς ήταν πολύ υψηλός (κατηγορία 4). Πέρυσι καμία ημέρα του Ιουνίου δεν χτύπησε «κόκκινο» στο δείκτη».

Τα ανωτέρω σε συνδυασμό και με μια σειρά άλλα σοβαρά προβλήματα, που επηρεάζουν επιχειρησιακά τον σχεδιασμό και την οργάνωση του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού, όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα (εναέρια και επίγεια μέσα και εξοπλισμός), σχετικές πιστώσεις για την πυροπροστασία της χώρας κ. α, θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχες ενόψει του γεγονότος, ότι διανύουμε ήδη το πιο επικίνδυνο για εκδήλωση περισσότερο αυξημένου αριθμού πυρκαγιών διάστημα της αντιπυρικής περιόδου, προειδοποιεί ο ειδικός αναλυτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk