Το μεγάλο ντέρμπι με την τρόικα ξεκινά τέλη Ιουλίου

«Διά παν ενδεχόμενο» προετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης των εκπροσώπων των πιστωτών, αν και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα θεωρούν ότι η τρόικα – που καταφθάνει εντός των προσεχών εικοσιτετραώρων – θα κινηθεί διερευνητικά σε πρώτη φάση και η μάχη έπεται.

«Διά παν ενδεχόμενο» προετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης των εκπροσώπων των πιστωτών, αν και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα θεωρούν ότι η τρόικα – που καταφθάνει εντός των προσεχών εικοσιτετραώρων – θα κινηθεί διερευνητικά σε πρώτη φάση και η μάχη έπεται.
Στη σύσκεψη που έγινε επί δυο ώρες το απόγευμα της Δευτέρας στην πρωθυπουργική οικία στην Κηφισιά, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς συζήτησε με «ανοικτά χαρτιά» και με απόλυτη ειλικρίνεια με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φ. Κουβέλη και αναφέρθηκαν στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά.

Με βάσει όμως τις πληροφορίες που έχει το κυβερνητικό επιτελείο, το πραγματικό …ντέρμπυ με την τρόικα τοποθετείται για τις 24 Ιουλίου με 8 Αυγούστου, χρονική περίοδος που είναι η νέα έλευση των πιστωτών.

Αυτή είναι η κρίσιμη μάχη για την οποία προετοιμάζεται η κυβέρνηση που θα έχει την ευκαιρία να διαγνώσει τις προθέσεις των πιστωτών στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχουν με εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς.

Οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, αντάλλαξαν απόψεις για το ποια πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών είχε και εμπειρία από τις συναντήσεις με την τρόικα.

Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δείξει και να πείσει για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και το οικονομικό επιτελείο θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια πιο ανοικτή συζήτηση με τους τροικανούς.
«Οφείλουμε να πείσουμε ότι θα τηρηθεί η δέσμευσή μας για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και επισημαίνουν ότι «το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση είναι να δούμε τι ακριβώς ζητάνε, γιατί μέχρι στιγμής έχουμε διαρροές και δημοσιογραφικές πληροφορίες».
Αν και τηρούν στάση αναμονής, είναι επιφυλακτικοί και κρατούν…μικρό καλάθι στην κυβέρνηση, δεν αγνοούν τις πληροφορίες ότι η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις, αλλά σημειώνουν πως όλες αυτές οι διαρροές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο παιχνίδι εντυπώσεων.

«Είναι η πρώτη φορά που θα συναντήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση και απουσιάζουν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρα, μην είμαστε και έτοιμοι για τη μεγάλη σύγκρουση. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν» τονίζει στο «Βήμα» κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των παρασκηνίων στο ΔΝΤ.
Αυτή ακριβώς η επισήμανση αποτυπώθηκε και στη σύσκεψη με έμφαση στο επιχείρημα ότι η τρόικα θα κινηθεί σε διερευνητικό επίπεδο και οι εκπρόσωποί της θα επιχειρήσουν να αποτυπώσουν ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς έχουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας.
Παράλληλα, υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει επί της ουσίας είτε διαβούλευση, είτε διαπραγμάτευση και πως το…ντέρμπυ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Γι’ αυτό και θεωρούν στην κυβέρνηση, ότι οι τροικανοί περισσότερο θα κινηθούν αναγνωριστικά, αν και θα γίνουν οι απαραίτητες _και για επικοινωνιακούς λόγους_ συστάσεις.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή και πιθανότατα θα ξανασυναντηθούν πριν την Πέμπτη και την έλευση της τρόικας, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα ελέγξει την πορεία των συμφωνηθέντων και τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στο κλείσιμο οργανισμών όσο και στην υστέρηση στα έσοδα.

«Εγινε μία ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις»
σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, ενώ και από τις τρεις πλευρές τηρήθηκε σιγήν ιχθύος και αποφεύχθηκαν οι διαρροές, σε πρώτη φάση.
Στη συνάντηση της Κηφισιάς πήρε μέρος και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής του κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός κ. Γ. Μαυραγάνης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, καθώς και οι κύριοι κκ. Χρ. Λαζαρίδης (σύμβουλος του κ. Σαμαρά) και Δ. Χατζησωκράτης (στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη).

Επικοινωνία Σαμαρά – Γκάιντνερ
Με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντνερ συνομίλησε τηλεφωνικά για αρκετή ώρα το απόγευμα, πριν τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς είχε εκτενή συζήτηση με τον Αμερικανό υπουργό για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, μετά και τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός άκουσε τον κ. Γκάιντνερ να του επισημαίνει ότι η Αμερικανική πλευρά στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για παραμονή στην ευρωζώνη, όπως έκανε και πριν ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk