Από την ανάρρωση στον πονοκέφαλο διαρκείας για τον κ. Αντώνη Σαμαρά

Από την ανάρρωση στον πονοκέφαλο διαρκείας για τον κ. Αντώνη Σαμαρά | tovima.gr

Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της πολιτικής ζωής και θα αντικρύσει πλέον κατάματα την αντιμετώπιση των άμεσων και καίριων προβλημάτων. Ουσιαστικό ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί είναι η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα που όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η απέναντι πλευρά δεν δίνει και πολλά περιθώρια.

Μπορεί η Ελλάδα και έχει τα κριτήρια να διεκδικήσει καλύτερους όρους; Μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας; Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει την πολιτική δύναμη να εισηγηθεί στους εταίρους καλύτερους όρους προσαρμογής. Το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου δίνει αυτό το νόημα. Όμως το ζήτημα πλέον είναι σε ποιο μέγεθος θα υπάρξει διαπραγμάτευση και με ποιον ορίζοντα θα πραγματοποιηθούν οι στόχοι που θέτει η τρόικα.

Η αλήθεια είναι ότι οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να είναι επιτεύξιμοι. Η επιμήκυνση της προσαρμογής δεν θα μπορούσε να δώσει παρά μια παράταση στον βέβαιο οικονομικό θάνατο της χώρας. Άρα οι Ευρωπαϊοι οφείλουν να προσεγγίσουν το ζήτημα σφαιρικά και να καταλάβουν ότι το υπέρογκο χρέος πρέπει να τεθεί υπό νέες βάσεις. Το ζητούμενο δεν είναι να επέλθει νέα αναδιαπραγμάτευση ή προσαρμογή, το ζητούμενο είναι να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν δύναται η Ελληνική αγορά να ξεπεράσει τα δεσμά της και να ξεφύγει από την κρίση. Εάν δεν ληφθούν αποφάσεις για τη μείωση της φορολογίας δεν μπορεί να τρέξει η αγορά σε νέες ταχύτητες. Θα παραμείνει καθηλωμένη και βέβαια, μια νέα πολιτική κρίση τον Σεπτέμβριο θα είναι προ των πυλών. Είναι βέβαιο, πως αν δεν τηρηθούν ορισμένες από τις κοινές κατευθύνσεις της συγκυβέρνσης, το ΠαΣοΚ και η ΔημΑρ δεν θα ανεχτούν να συνεχίσουν σε τέτοιες συνθήκες.

Η πολιτική καταρράκωση τους θα είναι δεδομένη και τα αποτελέσματα σε μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση τραγικά για τα κόμματα τους. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα αναξιοπιστίας θα αντιμετωπίσει και η Νέα Δημοκρατία. Άρα η πολιτική και κοινωνική ισορροπία της χώρας εξαρτάται από την οικονομική εξομάλυνση της κατάστασης κάτι που θα εξαρτηθεί από την διαπραγματευτική ικανότητα του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk