Κ.Αρβανιτόπουλος: Τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν κανονικά

Τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν κανονικά υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, στην ομιλία του στη Σύνοδο πρυτάνεων ΑΕΙ στην Ερέτρια. Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η δήλωση πολλών πρυτάνεων ότι δεν ενδιαφέρονται για μια απλή παράταση της θητείας τους, αλλά για την λειτουργία του πανεπιστημίου, οπότε και το θέμα αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει διαπραγματευτικό ‘ατού’ για την μια η την άλλη πλευρά.
«Δεν μας ενδιαφέρει η θέση μας αλλά να γίνουν κάποιες διορθώσεις στο νομικό πλαίσιο ώστε να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια που σύντομα δεν θα έχουν προϋπολογισμούς» λέει στο ‘Βήμα’ ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Σφηκοπουλος.
Την απαξίωση των ΑΕΙ από υπουργούς και εκπροσώπους της Πολιτείας καταγγέλλει και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης κ. Κ. Ρέμελης, που αναφέρει ότι κοινός στόχος Πολιτείας και πανεπιστημιακών θα έπρεπε να είναι η ομαλή λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στην διάρκεια της Συνόδου του Σαββατοκύριακου εξέδωσαν «ψήφισμα – κατηγορώ» για τον νέο Νόμο Πλαίσιο, τον οποίο και χαρακτήρισαν «αντι-ακαδημαϊκό» και «ανεφάρμοστο», ενώ ζήτησαν την άμεση απόσυρση του.
Πάντως, ο κ. Αρβανιτόπουλος άκουσε τους πρυτάνεις και δήλωσε ότι οι απόψεις τους είναι βάση συζήτησης. Δεν «άνοιξε τα χαρτιά» του όμως ενώπιον των διοικήσεων των πανεπιστημίων, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δεν μπορεί να αποκαλύψει καμία εκ των αποφάσεων του.
Μαζί με τον κ. Αρβανιτόπουλο, στην Σύνοδος της Ερέτριας παρέστη και ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου.
Έξι σημεία αλλαγών
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην αλλαγή του Ν. 4009/11 αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια. Από τις 31 Αυγούστου 2012 λήγει η θητεία Διευθυντών Τομέων, Προέδρων Τμημάτων, Κοσμητόρων Σχολών και μελών των Συγκλήτων, με συνέπεια τα Πανεπιστήμια, να μη διοικούνται και να μην έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να χορηγήσουν πτυχία και τίτλους σπουδών στους φοιτητές» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.

«Οι εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές, μολονότι καταργούνται βιαίως δια νόμου στις 31 Αυγούστου 2012 μεσούσης της θητείας τους, ουδόλως ασχολούνται με το ζήτημα της παράτασης της θητείας τους, όπως σκοπίμως και αναληθώς διαδίδεται από κύκλους συμφερόντων που στρέφονται κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου» αναφέρεται δηκτικά στο ψήφισμα της Συνόδου.

«Επιμένουν όμως να διεκδικούν τη διασφάλιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου, η οποία διακυβεύεται από τα θεσμικά και οικονομικά αδιέξοδα που έχουν σωρευτεί με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Στην κατεύθυνση αυτή η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει καταθέσει από 9/5/2012 στο Υπουργείο Παιδείας τις βασικές προτάσεις της από έξι σημεία, για τις κατ’ ελάχιστον απαραίτητες αλλαγές του Νόμου» τονίζουν.
Και προτείνουν:
1. Αποκατάσταση των Ακαδημαϊκών και Διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων ώστε το Συμβούλιο να αποκτήσει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο
2. Επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.
3. Άμεση εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών (Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων κ.α. ) από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
4. Διασφάλιση της Δημόσιας Χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
5. Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της Φοιτητικής Μέριμνας (σίτιση, στέγαση, κ.α.)
6. Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων που αφορούν στον ορισμό Οργανωτικών Επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk