Πρέπει να στενοχωριόμαστε για τους Ιταλούς. Μετά από ένα τουρνουά γεμάτο υπερβάσεις, οι «Ατζούρι» φάνηκαν ξεθεωμένοι από την υπερπροσπάθεια στον ημιτελικό με τους Γερμανούς και άτυχοι με τον τραυματισμό του Τιάγκο Μόττα, μόλις δύο λεπτά αφού μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, στο χτεσινό τελικό. Πιο πολύ άτυχοι όμως ήταν επειδή αντιμετώπισαν στον τελικό την πληρέστερη (ίσως) Εθνική ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Την Ισπανία του Ντελ Μπόσκε που έχει κατακτήσει ότι κατακτείται από το 2008 και ύστερα. Αυτά που ακολουθούν είναι το τι μάθαμε από το χτεσινό ιστορικό 4-0 του τελικού.

  1. Ο Αντρές Ινιέστα ήταν ο MVP της διοργάνωσης

Ο Πίρλο με το απλό του παιχνίδι, τα εκπληκτικά χτυπήματα φάουλ και το πέναλτι α λα Πανένκα στον προημιτελικό με τους Άγγλους ήταν το κλειδί της επιτυχίας για τους Ιταλούς. Ωστόσο αν ήταν Ισπανός, πολύ δύσκολα θα έβρισκε θέση στο βασικό σχήμα της Ισπανίας. Από την άλλη πλευρά, ο Ινιέστα ήταν ασταμάτητος. Στα 28 του πιο ώριμος από ποτέ, έκανε ένα καταπληκτικό τουρνουά, με εξαιρετικές πάσες, απίστευτες ντρίμπλες και γενικά φανταστικό επιθετικό παιχνίδι. H Iσπανία έπαιξε το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα χωρίς τον Μέσσι. Και κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πολύ σωστά όμως το είπε η γιαγιά του Ινιέστα στους New York Times: «Το μικρό μου είναι ένας από αυτούς που πασάρουν τη μπάλα στο Μέσσι για να βάλει γκολ».

  1. Οι επιθετικοί δεν σκοράρουν όπως παλιά

Η Ισπανία κράτησε την ίδια τακτική με τους έξι μέσους χωρίς κλασικό επιθετικό. Η κατοχή της μπάλας, οι πολλές πάσες στους μικρούς χώρους, οι γρήγορες αντεπιθέσεις από τα πλάγια και τα τελειώματα με την μία την έκαναν να βάλει τέσσερα γκολ στον τελικό και να πάρει το Κύπελλο.

  1. Ο Ζόρντι Αλμπα είναι αυτό που χρειαζόταν η Μπαρτσελόνα

Μια τέτοια εμφάνιση σε Τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, αυτόματα διπλασιάζει την αξία σου στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Οι ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα κινήθηκαν γρήγορα και με σοφία, αποκτώντας τον καλύτερο αριστερό μπακ της Ισπανίας λίγες μέρες πριν από τον Τελικό για μόλις 14 εκατομμύρια ευρώ. Ηταν μια από τις αποκαλύψεις της διοργάνωσης, έβαλε χτες το δεύτερο γκολ και στην Μπαρτσελόνα πλέον δεν ανησυχούν για τα προβλήματα υγείας του Αμπιντάλ αφού βρήκαν τον αντικαταστάτη του για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον.

  1. Ηταν μια σπουδαία βραδιά για την Τσέλσι

Αν και ο Τόρες δεν έπαιξε όσο θα ήθελα στο τουρνουά, κατάφερε να βάλει τρία γκολ και χτες με το που μπήκε σκόραρε και έδωσε την ασίστ για το γκολ του συμπαίκτη του στην Τσέλσι, Μάτα. Γκολ ψυχολογίας και για τους δύο μιας και θα ξεκινήσουν με άλλον αέρα την προετοιμασία τους με την Τσέλσι, με ανεβασμένη διάθεση.

  1. Η τύχη του Πραντέλι σταμάτησε στον ημιτελικό

Είδε τον καλύτερο του αμυντικό να τραυματίζεται στο 11’και στο 13’ από την πλευρά που αγωνιζόταν ο Κιελίνι, μπήκε το πρώτο γκολ. Στο 59’ μπήκε ο Τιάγκο Μόττα αλλά στο 62’ βγήκε γιατί έπαθε τράβηγμα αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίχτες μιας και ο Πραντέλι είχε ολοκληρώσει και τις 3 αλλαγές του νωρίς. Επίσης λίγο αργότερα μπήκε ο ορεξάτος Τόρες που δε σεβάστηκε τους Ιταλούς, βάζοντας το τρίτο γκολ ενώ ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ για το 4-0 στον Μάτα.