Γκούσταφ Χορν: «Αν επιμείνει στη λιτότητα, θα μείνει μόνη της στην ευρωζώνη»

Τα οφέλη που αποκόμισε η γερμανική οικονομία από το ευρώ επισημαίνει ο Γκούσταφ Χορν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ερευνας της Οικονομικής Συγκυρίας (IMK) στο Ντύσελντορφ, ο οποίος επισημαίνει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έσωσε τη Γερμανία από την αβεβαιότητα.

Τα οφέλη που αποκόμισε η γερμανική οικονομία από το ευρώ επισημαίνει ο Γκούσταφ Χορν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ερευνας της Οικονομικής Συγκυρίας (IMK) στο Ντύσελντορφ, ο οποίος επισημαίνει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έσωσε τη Γερμανία από την αβεβαιότητα.

Μεγάλο μέρος των Γερμανών, αν και όχι η πλειονότητά τους, θέλει την επιστροφή στο μάρκο. Στην ιθύνουσα τάξη όμως επικρατούσε ανέκαθεν η ευρωμανία. Γιατί;
«Η γερμανική οικονομία ήταν ανέκαθεν εξαγωγική. Ο στρατηγικός στόχος της ήταν η κατάκτηση της ευημερίας μέσω των εξαγωγών. Οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών αποτελούσαν όμως εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο, επειδή προκαλούσαν αβεβαιότητα στις εμπορικές συναλλαγές. Με το ευρώ εξουδετερώθηκε αυτό το εμπόδιο. Ετσι βελτιώθηκε η κατάσταση των εξαγωγών. Η νομισματική ένωση αύξησε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γερμανικής οικονομίας».

Ποια ήταν η άμεση επίδραση του ευρώ στη γερμανική οικονομία;
«Δύσκολη ερώτηση. Φανταστείτε όμως τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε το ευρώ όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2008 – 2009. Το πιθανότερο θα ήταν η δραστική υποτίμηση των νομισμάτων των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών και η επίσης δραστική ανατίμηση του μάρκου. Αυτό θα προκαλούσε κάθετη μείωση των εξαγωγών και συνακόλουθα παρόξυνση της κρίσης στη Γερμανία. Με το κοινό νόμισμα μπήκε φρένο σε αυτά».

Πώς εκφράζεται αυτό σε αριθμούς και ποσοστά;
«Μια ανατίμηση του μάρκου κατά 10% θα προκαλούσε μείωση των εξαγωγών κατά 4% – 5%. Χάρη στο ευρώ αυτό δεν έγινε ποτέ. Ορισμένοι αντιτείνουν ότι η διάσωση της γερμανικής οικονομίας οφείλεται πρωτίστως στην Κίνα. Και όντως η χώρα αυτή ήταν ο δυναμικότερος εμπορικός εταίρος μας εκείνη την εποχή. Αλλά αν είχαμε διατηρήσει το μάρκο, τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα. Η ανατίμησή του θα επηρέαζε αρνητικά και τις εξαγωγές στην Κίνα. Με το ευρώ πετύχαμε μια αύξηση των εξαγωγών κατά τουλάχιστον 8% – 10% σε πλανητικό επίπεδο».

Στην Ευρώπη υπήρχαν ανέκαθεν ανισορροπίες ανάμεσα στους εμπορικούς ισολογισμούς των διαφόρων χωρών. Το ευρώ τις έκανε ακόμη μεγαλύτερες;
«Απολύτως. Παλαιότερα, όταν το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία έφτανε μακροπρόθεσμα το 1% – 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, γινόταν μια ανατίμηση του μάρκου, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι εξαγωγές και να εξαφανίζεται το πλεόνασμα. Με τις χώρες εισαγωγής που είχαν ελλείμματα συνέβαινε το αντίθετο: αυτές ανατιμούσαν το νόμισμά τους και έτσι εξαφανίζονταν και εκεί τα ελλείμματα. Με την εισαγωγή του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθόρισε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να κινείται παντού γύρω στο 2%. Αυτό δεν εφαρμόστηκε όμως πουθενά πραγματικά. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ήταν πολύ πιο πάνω από το 2%, στη Γερμανία πολύ πιο κάτω. Με μοιραίο αποτέλεσμα να έχουμε μια έκρηξη από τη μια των γερμανικών πλεονασμάτων και από την άλλη, των ελλειμμάτων πολλών ευρωπαϊκών χωρών».

Πιστεύετε ότι η Γερμανία θα μείνει ο τελευταίος των Μοϊκανών στην υπεράσπιση του ευρώ, ενόψει των κερδών που έχει από αυτό;
«Δεν είναι στο χέρι της. Στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη πολλοί που συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ εν όψει των κακών που επιφέρει η γερμανική πολιτική της λιτότητας. Αν η Γερμανία επιμένει σε αυτή, θα μείνει τελικά μόνη της στην ευρωζώνη, ίσως με δύο-τρεις εταίρους ακόμη. Αλλά το ευρώ θα είναι νεκρό».

Ο Γκούσταφ Χορν είναι διευθυντής του IMK.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk