«Ουδέν μεμπτόν στο έλλειμμα του 2009»

Στην άσκηση ποινικής δίωξης – για παράβαση καθήκοντος – κατά του κ. Ανδρέα Γεωργίου (φωτογραφία), προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προσανατολίζονται οι εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα».

Στην άσκηση ποινικής δίωξης – για παράβαση καθήκοντος – κατά του κ. Ανδρέα Γεωργίου (φωτογραφία), προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προσανατολίζονται οι εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα». Εντοπίζουν υπηρεσιακές ευθύνες στον κ. Γεωργίου, αποδίδοντας αυθαιρεσία και τάσεις απολυταρχισμού στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε, καθώς αγνοούσε συστηματικά και στην πράξη καταργούσε το (συνολικά επταμελές) όργανο διοίκησης της Αρχής την επίμαχη περίοδο κατάρτισης της αναφοράς για το έλλειμμα του 2009 προς τη Eurostat.
Ο κ. Γεωργίου κρίνεται επίσης ποινικά ελεγκτέος για την παραβίαση του ασυμβιβάστου που διέπει την ιδιότητα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς όταν ανέλαβε τα σχετικά καθήκοντα στις 2 Αυγούστου 2010 δεν παραιτήθηκε – όπως όφειλε – από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο και έχει υπηρετήσει 21 συναπτά έτη. Προτίμησε να παραμείνει στους κόλπους του, λαμβάνοντας άδεια άνευ αποδοχών.
Στο πόρισμα που αναμένεται να εκδοθεί δεν στοιχειοθετείται πάντως ποινική δίωξη για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος καθώς ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορούνταν για σκοπιμότητα ως προς αυτό. Εκτιμάται, με άλλα λόγια, ότι η αναφορά της ΕΛΣΤΑΤ προς τη Eurostat με ποσοστό 15,6% ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το έτος 2009 είναι αποτέλεσμα στατιστικής μεθοδολογίας που επιβάλλει το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Εχει προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση του κ. Γεωργίου με μέλη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ο αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Λογοθέτης και τα μέλη του ΔΣ κυρία Ζωή Γεωργαντά και κ. Αθανάσιος Σκορδάς, οι οποίοι επικαλούνταν απουσία επισταμένων μετρήσεων που θα οδηγούσε σε αβασάνιστη ένταξη των ΔΕΚΟ στο γενικό έλλειμμα.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή συστάθηκε για να διαδεχθεί την «αμαρτωλή» Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Η αρχική μορφή της ωστόσο σταδιακά μεταλλάχθηκε για να γίνει – σύμφωνα πάντα με τις εισαγγελικές αρχές – «ενός ανδρός αρχή». Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, δέχθηκε τέσσερις τροποποιήσεις του ιδρυτικού νόμου της, με τις οποίες εδραιωνόταν όλο και πιο βαθιά ο ρόλος του προέδρου της.
Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου συσχετίστηκε με «ύποπτη» περιρρέουσα ατμόσφαιρα, καθώς ο κ. Γεωργίου υπήρξε συμμαθητής, με διαφορά ενός έτους, του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σε αυτό προστίθενται και οι μεθοδεύσεις τρίτων που φαίνεται ότι είχαν βρει γραμμή συνεννόησης με τον κ. Γεωργίου. Τόσο ο παλαιός συνάδελφος του κ. Γεωργίου στο ΔΝΤ και εις εκ της τρόικας κ. Πόουλ Τόμσεν όσο και αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντεμάχερ και ο εκπρόσωπός της στην Ελλάδα κ. Ολε Σόρενσεν, φέρονται να έχουν παρέμβει προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, με κύριο αίτημα τη μεταβολή του ιδρυτικού νόμου της Αρχής και την ισχυροποίηση του κ. Γεωργίου.
Ενδεικτικές της περιθωριοποίησης των υπολοίπων μελών της Αρχής είναι η πληροφόρησή τους σχετικά με την επίσημη αναφορά προς τη Eurostat από την… τηλεόραση, η απουσία συνεδριάσεων του οργάνου παρ’ ότι ήταν υποχρεωτικές άπαξ μηνιαίως, η εντολή του κ. Γεωργίου στο προσωπικό για καραντίνα των μελών της διοίκησης ακόμη και σε υπηρεσιακά θέματα, καθώς και η μετακίνηση ύστερα από 21 χρόνια του κ. Νικόλαου Στρόμπλου από τη θέση του διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk