Το γαϊτανάκι της καμένης γης

Μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε η ΝΔ τον Μάρτιο του 2004, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν η απογραφή για να διαπιστωθεί η κατάσταση της οικονομίας. Το ΠαΣοΚ εξοργίστηκε και το φθινόπωρο του 2009, που τη διαδέχθηκε στην εξουσία, την πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα. Και τώρα που οι νέοι υπουργοί αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους ήλθε η ώρα να αντιστραφούν και πάλι οι όροι.

Μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε η ΝΔ τον Μάρτιο του 2004, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν η απογραφή για να διαπιστωθεί η κατάσταση της οικονομίας. Το ΠαΣοΚ εξοργίστηκε και το φθινόπωρο του 2009, που τη διαδέχθηκε στην εξουσία, την πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα. Και τώρα που οι νέοι υπουργοί αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους ήλθε η ώρα να αντιστραφούν και πάλι οι όροι. Χωρίς λοιπόν να ανακοινώνεται επισήμως απογραφή, ο κάθε υπουργός καταρτίζει αυτή την περίοδο τον δικό του κατάλογο με τις ελλείψεις και τις αστοχίες που διαπιστώνει, οι οποίες τον εμποδίζουν να ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Η καταγραφή των προβλημάτων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τους ίδιους τους υπουργούς, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων και αναμένεται να προκαλέσει έναν νέο γύρο έντασης μεταξύ των στελεχών του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, παρ’ ότι έχουν καταστεί κυβερνητικοί εταίροι!
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το πιο νοικοκυρεμένο υπουργείο, από πλευράς οργάνωσης, είναι το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο δεν διατυπώνονται παράπονα. Παρά το γεγονός ότι τα ταμεία είναι άδεια, ο ασφυκτικός έλεγχος της τρόικας βελτίωσε τις δομές της κεντρικής διοίκησης κι έτσι ο νέος υπουργός κ. Ι. Στουρνάρας βρήκε έτοιμους και αξιόπιστους συνεργάτες που μπορούν να τον ενημερώσουν υπεύθυνα για τις εκκρεμότητες, τα προβλήματα και τον προγραμματισμό που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, των οποίων οι δομές δεν αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός.
Ο πρώτος που αντιλήφθηκε το χάος από την πρώτη κιόλας ημέρα ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης. Παρέλαβε ένα υπουργείο «κτήνος», του οποίου η κάθε… λέξη ήταν παλαιότερα και αυτόνομο χαρτοφυλάκιο, κουβαλώντας το καθένα τα προβλήματά του.
«Παρέλαβα έναν οργανισμό που σηκώνει συσσωρευμένα προβλήματα από τα παλαιά υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Μεταφορών και Δημοσίων Εργων και τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν ούτε στιγμή» σημειώνει ο υπουργός συχνά όταν μιλάει με συνεργάτες του.
Ιδιαίτερα στο υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι παρέλαβε ένα πραγματικό χάος που είχε δημιουργηθεί τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ, φωτογραφίζοντας τις επιλογές της κυρίας Λούκας Κατσέλη. Στο υπουργείο Υποδομών από την άλλη πλευρά, οι αντικρουόμενες στρατηγικές που ακολούθησαν κατά σειρά οι υπουργοί κκ. Δ. Ρέππας, Ι. Ραγκούσης και Μ. Βορίδης δημιούργησαν ένα κομφούζιο στον τομέα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και άφησαν ανεπίλυτες διενέξεις.Απελπιστική κατάσταση παρέλαβε και ο κ. Ν. Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι υπηρεσιακού τύπου κυβερνήσεις Παπαδήμου και Πικραμμένου απέφευγαν επί μήνες να δώσουν λύσεις σε επείγοντα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και απαιτούν τώρα ισχυρές πολιτικές αποφάσεις.
Ο νέος υπουργός παρέλαβε τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς καύσιμα και χωρίς ανταλλακτικά σε έναν στόλο που έχει να ανανεωθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχει καθημερινά στο τηλέφωνο τον αρχηγό της Πυροσβεστικής να του παραπονείται ότι τα οχήματά του δεν έχουν ελαστικά και ότι η περίοδος των πυρκαγιών έχει ήδη αρχίσει χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα μέσα.
Σε πλήρη ακινησία παρέλαβε και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ο κ. Κ. Μουσουρούλης, ο οποίος μάλιστα έχασε και τον υφυπουργό του δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του. Ο νέος υπουργός διαπίστωσε έκπληκτος ότι ακόμη και η μισθοδοσία των υπαλλήλων του υπουργείου του εκδίδεται από τις αρχές του έτους παράνομα, αφού στα χαρτιά το υπουργείο δεν υπήρχε μετά τη συγχώνευσή του με το υπουργείο Ανάπτυξης και την απορρόφηση του Λιμενικού Σώματος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τους τελευταίους μήνες το υπουργείο αυτό παρέμενε αδρανές και παρά τον νευραλγικό τομέα που έχει υπό την εποπτεία του, διοικείτο από έναν γενικό γραμματέα, ο οποίος δεν είχε καν δικαίωμα υπογραφής για οποιαδήποτε απόφαση.

Κατηγορίες
Φοβούνται τον έλεγχο της τρόικας

Συσσωρευμένα προβλήματα και μηδενικές πιστώσεις παρέλαβαν στα υπουργεία τους οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης, που θα έχουν την ευθύνη αναδιάρθρωσης και περιστολής της κρατικής μηχανής. Από τα πρώτα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεσή τους διαπίστωσαν ότι οι προσλήψεις στους ΟΤΑ έχουν ξεφύγει από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, ενώ οι περισσότεροι δήμοι έχουν κηρύξει στάση πληρωμών.

Αμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζει ήδη στο υπουργείο Παιδείας ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τα κενά, αλλά και την έλλειψη συνεννόησης που παρέλαβε μεταξύ του υπουργείου και των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Προβληματισμένοι δηλώνουν και οι υπουργοί Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος και Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, καθώς η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και στα υπουργεία τους ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί από όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο!
Το πρόβλημα που διαπιστώνεται δεν είναι απλό. Διότι όταν αρχίσουν να διατυπώνονται καταγγελίες και υπαινιγμοί κατά των υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι λογικό να απαντήσουν και να ζητήσουν κάλυψη από το κόμμα τους. Και τότε θα αρχίσουν εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην ίδια κυβέρνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk