Μία σκληρή του ΔΝΤ τη Δευτέρα στη Λευκωσία

Η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου τίθεται επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας που αναμένεται στην Κύπρο τη Δευτέρα. Οι εργασίες του κλιμακίου θα ξεκινήσουν με την εξέταση σε βάθος των ισολογισμών των τραπεζών και εν συνεχεία θα ασχοληθεί και με το δημοσιονομικό πρόβλημα.

Η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου τίθεται επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας που αναμένεται στην Κύπρο τη Δευτέρα. Οι εργασίες του κλιμακίου θα ξεκινήσουν με την εξέταση σε βάθος των ισολογισμών των τραπεζών και εν συνεχεία θα ασχοληθεί και με το δημοσιονομικό πρόβλημα. Η κυρία Βελκουλέσκου είναι γνωστή στην Αθήνα, αφού συμμετείχε στην αποστολή του ΔΝΤ κατά τις μαραθώνιες συζητήσεις του δεύτερου μνημονίου και είχε προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, όταν παρουσίασε ένα δεκασέλιδο σημείωμα με το οποίο ζητούσε τη λήψη δρακόντειων μέτρων, ένα από τα οποία ήταν και οι απολύσεις 150.000 υπαλλήλων ως το 2015.
Η τρόικα θα παραμείνει στην Κύπρο ως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας και από τις συζητήσεις που θα έχει θα εξαρτηθεί το πρόγραμμα που θα διαπραγματευθεί με τις κυπριακές αρχές και το ύψος της χρηματοδότησης. Στην Κύπρο όμως λειτουργούν διαφορετικά, αφού συγκροτείται τεχνοκρατική ομάδα η οποία θα διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ μια δεύτερη ομάδα, καθαρά πολιτική, θα παίρνει τις αποφάσεις και θα δίνει τις κατευθύνσεις. Στη δεύτερη ομάδα θα μετέχει και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί.
Ετσι η Κύπρος εισέρχεται στο μνημόνιο, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την τρόικα πλέον να δίνει κατευθύνσεις για τη δημοσιονομική πολιτική της. Στην πραγματικότητα η Γερμανία είναι αυτή που θα έχει τον πρώτο λόγο και δεν ήταν καθόλου τυχαία η συνάντηση που είχε την Παρασκευή το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Μέρκελ με αφορμή την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας, αλλά η συζήτηση, όπως πιστεύεται, επεκτάθηκε και στο θέμα της υπαγωγής της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης.
Η βοήθεια που θα δοθεί μπορεί να αγγίξει και τα 10 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερα απ’ όσα ζητούσε η Κύπρος ως δάνειο από τη Ρωσία ή την Κίνα για να καλύψει τις τραπεζικές ανάγκες, από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Το θέμα, όπως αποδείχθηκε, δεν είναι μόνο οι τράπεζες, αλλά υπάρχει και το δημοσιονομικό πρόβλημα και αυτός είναι ο λόγος που στις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν σκληρά μέτρα που θα επηρεάζουν αρνητικά το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική