Καρλ Αϊγκινγκερ: Δεν πείθει η εικόνα της κυβέρνησής σας

Ορισμένες λέξεις δεν ριζώνουν προφανώς με τίποτε στην πολιτική. Παράδειγμα, το «όραμα». «Οποιος έχει οράματα να πάει στον γιατρό» συνήθιζε να λέει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι – οι ουτοπίες και οι οπτασίες δεν έχουν καμία θέση στη «ρεαλπολιτίκ». Ο «δεκάλογος για την Ελλάδα» του αυστριακού οικονομολόγου Καρλ Αϊγκινγκερ ανατρέπει όμως αυτή την αντίληψη βάζοντας στη θέση των άπιαστων ονείρων ένα ρεαλιστικό «όραμα», μια σειρά «θετικών προτάσεων» οι οποίες, χωρίς να θέτουν υπό αίρεση το μνημόνιο, αποβλέπουν στην παράπλευρη κινητοποίηση του δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Ορισμένες λέξεις δεν ριζώνουν προφανώς με τίποτε στην πολιτική. Παράδειγμα, το «όραμα». «Οποιος έχει οράματα να πάει στον γιατρό» συνήθιζε να λέει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι – οι ουτοπίες και οι οπτασίες δεν έχουν καμία θέση στη «ρεαλπολιτίκ». Ο «δεκάλογος για την Ελλάδα» του αυστριακού οικονομολόγου Καρλ Αϊγκινγκερ ανατρέπει όμως αυτή την αντίληψη βάζοντας στη θέση των άπιαστων ονείρων ένα ρεαλιστικό «όραμα», μια σειρά «θετικών προτάσεων» οι οποίες, χωρίς να θέτουν υπό αίρεση το μνημόνιο, αποβλέπουν στην παράπλευρη κινητοποίηση του δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Ο διευθυντής του οικονομικού ινστιτούτου WIFO της Βιέννης δεν είναι «μοναχικός καβαλάρης». Το πόνημά του έγινε κατά παραγγελία της ΕΕ στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Welfare, Wealth and Work» για τις περιφερειακές περιοχές της Ευρώπης, και θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο. Το κατά πόσον θα υλοποιηθεί είναι ανοιχτό θέμα. Σίγουρα όμως θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής – αν και, όπως λέει ο ίδιος, το βασικό δεν είναι οι αποφάσεις που έρχονται απ’ έξω, αλλά εκείνες που παίρνουν οι ίδιοι οι Ελληνες.

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη δυσφορία για το μνημόνιο. Ποια είναι η εξήγηση, κατά τη γνώμη σας, γι’ αυτό;

«Οι Eλληνες αποδέχθηκαν το πρόγραμμα αυτό για λόγους ανάγκης, χωρίς όμως να δείξουν κατανόηση για την ανάγκη μιας νέας πολιτικής και για το πού θα μπορούσε να τους οδηγήσει αυτή τα επόμενα δέκα χρόνια. Το δυναμικό για ανάπτυξη είναι αναμφίβολα τεράστιο. Αλλά αυτό πρέπει να κινητοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Και αυτό δεν γίνεται χωρίς μια ριζική αλλαγή στο κράτος και στην οικονομία, όπως αυτή καθορίζεται στο μνημόνιο».
Οι Ελληνες ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα της τρόικας στηρίζεται σε γενικές συνταγές, που εφαρμόστηκαν ήδη με αμφίβολη επιτυχία και σε άλλες χώρες.
«Συγγνώμη αλλά αυτό είναι από τα χειρότερα δυνατά επιχειρήματα. Αν ισχύει πραγματικά ο ισχυρισμός, τότε οι Ελληνες θα πρέπει να θέσουν ανοιχτά το θέμα. Λανθασμένο δεν είναι όμως το πρόγραμμα της τρόικας, αλλά το δικό τους. Στην αρχή διέψευσαν το γεγονός ότι βρίσκονται σε καταστροφική κατάσταση, ύστερα παραποίησαν τους αριθμούς και τώρα, στο τέλος, θέλουν λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο ακριβώς λάθος δρόμος».
Δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο στο πρόγραμμα της τρόικας;
«Σίγουρα υπάρχει. Αλλά αν θέλει κάποιος χρήματα από μένα, επειδή βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, τότε δεν μπορεί να μου μιλάει για ανεπαρκή προγράμματα. Εξάλλου είναι στο χέρι της Ελλάδας να πει ότι «κόβω τις στρατιωτικές δαπάνες για να αποφύγω τη μείωση του κατώτατου μισθού». Μην το περιμένουν από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους, οι οποίοι βγάζουν, φυσικά, κέρδη από την πώληση των όπλων τους».
Η δραστική περικοπή των μισθών και των συντάξεων έχει γονατίσει όμως την αγορά. Ακόμη και οι βιομήχανοι κάνουν λόγο για αντιπαραγωγικές περικοπές.
«Ας είμαστε ρεαλιστές. Για να ξαναγίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία θα πρέπει ή να μειωθούν οι μισθοί κατά 30% ή να αυξηθεί η παραγωγικότητα κατά 30%. Εγώ θα προτιμούσα φυσικά το δεύτερο, τουλάχιστον κατά 15%. Το υπόλοιπο πρέπει να προέλθει όμως από μείωση των μισθών και τον αντίστοιχο περιορισμό της κατανάλωσης. Η μοναδική εναλλακτική λύση σε αυτό είναι μια ενεργός, αναπτυξιακή πολιτική…».
…σαν εκείνη που παρουσιάσατε προσφάτως με τον «δεκάλογό» σας. Ποιες είναι οι πιθανότητες υλοποίησης των προτάσεών σας;
«Και αυτό εξαρτάται από τους Ελληνες. Εκείνο που κάνουν προς το παρόν είναι να ζητούν διετή αναβολή στην εκτέλεση του προγράμματος – αντί να ζητούν την τροποποίηση ορισμένων πραγματικά αρνητικών σημείων του. Με την αναβολή όμως δεν εξαφανίζεται το πρόβλημα. Παράλληλα αργούν απελπιστικά στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Ετσι κινδυνεύουν να τα χάσουν κι αυτά, επειδή άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, υποβάλλουν ταχύτερα αιτήσεις για την ανάληψή τους».
Ορισμένες από τις προτάσεις σας, όπως εκείνες για την κατάργηση των προνομίων του Στρατού και της Εκκλησίας, θα ανάψουν φωτιές στην Ελλάδα.
«Κάποτε πρέπει να γίνει κι αυτό. Διαφορετικά, το κράτος θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τεράστια κονδύλια».
Μια πρόταση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί αμέσως;
«Να επιστρέψει η ελληνική κυβέρνηση το 5% του κόστους παραμονής σε κάθε τουρίστα που θα έλθει στην Ελλάδα μετά την 1η Ιουλίου. Αυτό δεν θα προσείλκυε μόνο πολύ περισσότερους ξένους, αλλά θα έκανε καλό και στα φορολογικά ταμεία: Οι τουρίστες ζητούν πάντα αποδείξεις».
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι ικανή να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις;
«Κοιτάξτε, είμαι φίλος της Ελλάδας από πολλά χρόνια. Αλλά αυτό που βλέπω τελευταία δεν με πείθει. Και μόνο οι εικόνες από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε πρώτο πλάνο εμφανίζονται άνδρες ηλικίας 60 ετών και πάνω – από γυναίκα πολιτικό ούτε ίχνος. Αυτό εξηγεί φυσικά και το ρεύμα για τον Τσίπρα, ο οποίος δεν ξεπερνά τα 40. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας χαίρει πάντως της καλύτερης δυνατής φήμης. Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι σαν κι αυτόν».
Υπολογίζετε στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη;
«Αν οι Ελληνες κινητοποιηθούν πραγματικά, τότε θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση σε πέντε χρόνια. Διαφορετικά, τα βλέπω μαύρα. Η έξοδος δεν αποκλείεται».

Ο δεκάλογος για την Ελλάδα

«Το όραμα 2025»

Η εκπόνηση ενός σχεδίου που θα έχει στόχο να μετατρέψει την Ελλάδα σε:
 • γέφυρα της Ευρώπης προς τον αραβικό χώρο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα,
 • εργαστήριο για αιολική και ηλιακή ενέργεια,
 • χώρα οικολογικού και ποιοτικού τουρισμού.

Γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων
από τα διάφορα ταμεία της ΕΕ. Η συμμετοχή της Ελλάδας στη χρηματοδότησή τους θα αναβληθεί για τρία χρόνια. Πρόσθετα χρηματικά μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων EIB, όμως όχι για κατασκευή δρόμων, αλλά για τη δημιουργία κέντρων στον τομέα των υπηρεσιών.

Βοήθεια από τις άλλες χώρες της ΕΕ για τη βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών
όπως των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Παράλληλα, πλήρης απλοποίηση στην ίδρυση επιχειρήσεων.

Καταπολέμηση της ανεργίας μέσω:
 • κρατικών χαμηλότοκων δανείων σε 1.000 νεαρούς επιχειρηματίες, που θα εξοφλούνται στη συνέχεια από το 10% των κερδών,
 • πρόσκλησης σε ειδικευμένους εργάτες να εργαστούν για μία τριετία σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Προσέλκυση ξένων επενδύσεων
μέσω βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω:
 • της ίδρυσης βιομηχανικών και εμπορικών ζωνών χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια (και χωρίς επίσης την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων!),
 • της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και της σύνδεσής τους με βιομηχανικές ζώνες. Η επιλογή του επενδυτή πρέπει να γίνεται όχι στη βάση της χρηματικής προσφοράς του, αλλά του σχεδίου του για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
για τρία χρόνια, ιδίως για νέους ηλικίας μικρότερης των 30 ετών, με αντίστοιχη αποζημίωση εκείνων που έχουν πληρώσει ήδη μεγάλα ποσά για την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Εξάλειψη των «λευκών κηλίδων»,

ήτοι των ταμπού στη συζήτηση καυτών κοινωνικών θεμάτων. Σε αυτά ανήκουν:
 • το μέγεθος και τα προνόμια των Ενόπλων Δυνάμεων,
 • η διακοπή της αγοράς όπλων όσο διαρκεί η κρίση,
 • η εξομάλυνση της σχέσης με την Τουρκία,
 • η φορολογική απαλλαγή της Εκκλησίας και η πληρωμή των αμοιβών των κληρικών από το κράτος.
«Διακριτικός» έλεγχος στην εξαγωγή συναλλάγματος
Επιπλέον:
 • κίνητρα για την επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό,
 • αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας,
 • σήμα ποιότητας για όλα τα ελληνικά προϊόντα.
Λύση του Κυπριακού και του «Τουρκικού»
Επιπλέον:
 • Ελεγχος της μετανάστευσης στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνεργασία των κοινωνικών εταίρων
και άλλων κοινωνικών παραγόντων (ΜΚΟ, οργανώσεις νεολαίας κ.λπ.) στη βάση ενός προγράμματος μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk