Η πολιτική κουζίνα των αρχηγών και τα μαγειρεία της κρατικής μηχανής

«Θα έχουμε «γαλάζια» επέλαση στο κράτος;» είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που κυριαρχούν στην πολιτική αγορά τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα διατυπώνεται και η απορία με ποια στελέχη θα υλοποιήσει την πολιτική της η νέα κυβέρνηση και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της «νέας εξουσίας».

«Θα έχουμε «γαλάζια» επέλαση στο κράτος;» είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που κυριαρχούν στην πολιτική αγορά τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα διατυπώνεται και η απορία με ποια στελέχη θα υλοποιήσει την πολιτική της η νέα κυβέρνηση και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της «νέας εξουσίας».
Η εκλογική νίκη της ΝΔ και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Αντ. Σαμαρά άνοιξαν την όρεξη σε πολλούς «γαλάζιους» που έχουν μάθει χρόνια πολλά να «σιτίζονται» στο κυβερνητικό πρυτανείο.

Με τα βιογραφικά… υπό μάλης

Στα γραφεία του κόμματος συνωστίζονται διάφοροι, οι περισσότεροι εκ των οποίων απείχαν από την προσπάθεια του κ. Σαμαρά και της ΝΔ, και δηλώνουν την πρόθεση να στρατευθούν στην «κοινή(;) προσπάθεια» για τη σωτηρία του έθνους.
Τα βιογραφικά πηγαινοέρχονται και τα SMS προς τους ανθρώπους του προέδρου έχουν πολλαπλασιαστεί. Την ίδια στιγμή αρκετοί επιδιώκουν ένα καλό «κονέ» για να ανοίξει μια πόρτα στον… κυβερνητικό παράδεισο. Μόνο που τα κλειδιά από τις πύλες της εξουσίας δεν τα έχει ένας κλειδοκράτορας από τη ΝΔ αλλά υπάρχουν και αντικλείδια στο ΠαΣοΚ και στη Δημοκρατική Αριστερά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κλείνουν τα αφτιά τους στην πλειονότητα των στελεχών. Τα αιτήματα των περισσοτέρων μένουν στο συρτάρι. Οι κανόνες αξιολόγησης και τοποθέτησης θα είναι διαφορετικοί για πολλά πόστα. «Θα υπερισχύσει η αξιοκρατία» απαντάνε συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ορισμένοι εκ των οποίων πιστεύουν ότι θα κερδίσουν το στοίχημα να αναχαιτίσουν τους άσχετους και τους κομματικούς κηφήνες.
Οταν τίθεται το ερώτημα στον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, προσπαθεί να εξηγήσει στους κομματικούς ότι η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να δείξει άλλο πρόσωπο: «Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν είναι όπως πριν. Ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική αλλά τρικομματική. Αν είναι κάποιος άξιος, πώς θα τον διώξεις;».
Σε ορισμένα υπουργεία έχουν ήδη γίνει λίστες για τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν, κινούμενοι με τις παλαιές γνώριμες μεθόδους. Τον τελικό λόγο όμως τον έχει το Μέγαρο Μαξίμου, από όπου επιμένουν ότι θα επικρατήσουν αξιοκρατικά κριτήρια.

Δεν θέλει αλλαγές η τρόικα

Εντύπωση προκαλεί σε εκπροσώπους της τρόικας το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες ημέρες με τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. «Είναι διαδικασία ασυνήθιστη για ευρωπαϊκή χώρα ο τρόπος με τον οποίο διασπάται η συνέχεια του κράτους» λένε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εκφράζουν την ελπίδα ότι τουλάχιστον στους οργανισμούς που είναι κρίσιμοι για την πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση δεν θα υπάρξουν αλλαγές που θα το θέσουν εν κινδύνω. Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, όπου έγινε αλλαγή φρουράς, με τις αντικαταστάσεις των κκ. Β. Ράπανου και Απ. Ταμβακάκη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα, έδωσε λαβή για αρνητικά σχόλια σε διάφορους κύκλους, κυρίως επιχειρηματικούς, αλλά και σε στελέχη της τρόικας που μίλησαν για «παλαιοκομματικές πρακτικές».
Για τους μυημένους όμως στο «γαλάζιο» παρασκήνιο η επιλογή του κ. Αλ. Τουρκολιά δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο Πρωθυπουργός τον γνωρίζει πολλά χρόνια και ήθελε ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας – πόστο ιδιαίτερα κρίσιμο για τον ίδιο.
Παράλληλα, θέλοντας να δείξει ότι κινείται συναινετικά, επέλεξε για τη θέση του προέδρου τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζαννιά, παρά το γεγονός ότι είχε άλλες εισηγήσεις.
Αμεση θα είναι και η αλλαγή στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι αρνείται να παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κ. Μητρόπουλος (για τη θέση του ακούγεται ο κ. Αντ. Βαρθολομαίος, νυν εκτελεστικό μέλος), σε αντίθεση με τον μέχρι πρότινος πρόεδρο κ. Ι. Κουκιάδη που παραιτήθηκε.
Πολλά για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού θα κριθούν την προσεχή εβδομάδα σε συνάντηση που θα έχουν, ενδεχομένως και αύριο, ο Πρωθυπουργός με τους προέδρους του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη. Από τη στάση του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς θα εξαρτηθούν πολλά για το κατά πόσο θα υπάρξει ενεργή συμμετοχή τους.
Από τη μια πλευρά ο κ. Βενιζέλος δεν θέλει να συμμετάσχουν στον κρατικό μηχανισμό πρόσωπα που προέρχονται ή συνδέονται με το ΠαΣοΚ και φέρεται να περιορίζει τη συμμετοχή των στελεχών του στο ελάχιστο.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κουβέλης θέλει το κόμμα του να έχει λόγο στις επιλογές και αυτό άφησε να εννοηθεί στη συνάντηση που είχε με τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα παραμείνουν στην κρατική μηχανή και αρκετά αξιόλογα πρόσωπα προερχόμενα από το ΠαΣοΚ, αλλά η συζήτηση είναι ακόμη πρώιμη. Με βάση πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά και θα γίνει μαζική ανακοίνωση, αλλά κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν θα κυριαρχήσει η ποσόστωση.
Από την πλευρά της ΝΔ προς αξιοποίηση υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος ονομάτων, μεταξύ των οποίων είναι και τα ονόματα: του κ. Αθ. Αμπατζόγλου (προκρίνεται για τη διοίκηση του ΕΟΠΠΥ), του κ. Ηλ. Κονοφάγου (για την ενέργεια), του πρώην ευρωβουλευτή κ. Εμμ. Μαυρομμάτη, των κκ. Μ. Τζίμα, Αθ. Πλεύρη, Πελ. Καλλίρη, Αλ. Μωραϊτάκη, Π. Κόκκορη, Ι. Οικονόμου, Κ. Κιλτίδη, Δ. Καλογερόπουλου, Ν. Κλαμαρή, Αθ. Κυριαζή, Ηλ. Κουσκουβέλη, Δ. Βαρτζόπουλου, Δ. Πανοζάχου, Στ. Αγιάσογλου, Δ. Δαβέττα, Χρ. Γιάνναρου, Γ. Βερναδάκη, Κ. Ναούμη, Ν. Κωστόπουλου, Δ. Κοντού, Δ. Χιόνη, Θ. Πάναγου, Κυρ. Βιρβιδάκη, Δ. Κούκη, Θ. Ματάλα, Σπ. Μάμαλη κ.ά., καθώς και των κυριών Βασιλικής Τζότζολα, Πόπης Καλαϊτζή και Αλ. Πάλλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk