«Συν Αθηνά και χείρα κίνει»

Ο Αίσωπος στον μύθο «Ανήρ ναυαγός» μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να φέρει ο Θεός ή η τύχη τα πράγματα που επιθυμούμε ευνοϊκά αλλά να προσπαθήσουμε και εμείς. Στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις όλα τα κόμματα πέρασαν στον δεινοπαθούντα ελληνικό λαό την άποψη ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται η χώρα και το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας είναι συνέπεια του μνημονίου που μας επέβαλε η τρόικα και ότι την αποκλειστική ευθύνη για την έξοδο από την κρίση έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» | tovima.gr
Ο Αίσωπος στον μύθο «Ανήρ ναυαγός» μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να φέρει ο Θεός ή η τύχη τα πράγματα που επιθυμούμε ευνοϊκά αλλά να προσπαθήσουμε και εμείς.
Στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις όλα τα κόμματα πέρασαν στον δεινοπαθούντα ελληνικό λαό την άποψη ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται η χώρα και το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας είναι συνέπεια του μνημονίου που μας επέβαλε η τρόικα και ότι την αποκλειστική ευθύνη για την έξοδο από την κρίση έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι η μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή είναι οι δικές μας ευθύνες. Ακόμη και τώρα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση επικεντρώνονται στην αναθεώρηση του μνημονίου και παρακάμπτουν τις δικές μας ευθύνες.

Παράδειγμα: Αν γίνει δεκτό το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος, θα πρέπει να μας δοθούν πρόσθετα δάνεια από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και όχι από τις «αγορές», όπως υποστηρίζουν παραπλανητικά κάποιοι της Αριστεράς. Δηλαδή, η Ισπανία, π.χ., θα δανείζεται με 7% και πλέον και θα μας δανείζει με 3% περίπου! Είναι τόσο εύκολο να περάσουν τέτοιες αποφάσεις από τα κοινοβούλια κρατών που βρίσκονται στην ίδια με εμάς οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση;
Ας δεχθούμε ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημά μας. Δύο επισημάνσεις. Πρώτη, αυξάνεται το χρέος και, δεύτερη, μετά τη διευρυνόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ας μην περιμένουμε νέες παρατάσεις και νέα δάνεια. Αλίμονο αν αναγκαστούμε να προσφύγουμε στις «αγορές». Δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Η μόνη σωτηρία είναι η ανάπτυξη με κοινοτικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Βασική όμως προϋπόθεση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τους επενδυτές.
Ολους μας ενοχλούν τα συνεχή επιτιμητικά σχόλια πολιτικών και μέσων ενημέρωσης και οι καθημερινές δηλώσεις Σόιμπλε. Εχουμε όμως δώσει αφορμές. Τα διαρθρωτικά μέτρα του μνημονίου πάγωσαν – προσφορά στην κομματική πελατεία και στις κυριαρχούσες στη Βουλή συντεχνίες – και κάποια που πέρασαν από τη Βουλή δεν εφαρμόστηκαν.

Εφαρμόστηκαν μόνο τα μέτρα λιτότητας!

Εχουμε λόγους να μη συμπαθούμε την κυρία Μέρκελ. Εκείνη ή εμείς έχουμε την ευθύνη διότι 10 και πλέον δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ για πέντε και πλέον χρόνια μένουν παγωμένα; Φταίει εκείνη ή εμείς που έχει διαλυθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και πανηγυρίζουν οι φοροφυγάδες και πάγωσαν οι εισπράξεις βεβαιωμένων φόρων; Φταίει εκείνη ή εμείς για τις χιλιάδες μαϊμού συντάξεις και επιδόματα και το όργιο της σπατάλης στα φάρμακα που οδήγησαν τα Ταμεία στη χρεοκοπία; Και πολλά άλλα.
Τέλος, φταίει η Μέρκελ ή τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και τρίμηνη και πλέον ακυβερνησία; Φταίει εκείνη που τα δύο κόμματα – ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ – που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ήδη επιχειρούν στα δύσκολα να βγάλουν την «ουρά τους απ’ έξω»; Μήπως φταίνε η Μέρκελ και οι άλλοι επικριτές μας που τα τέσσερα εκτός κυβέρνησης κόμματα συναγωνίζονται σε ανευθυνότητα και λαϊκισμό;
Οταν γραφόταν αυτό το άρθρο στις Βρυξέλλες άρχιζε η πλέον κρίσιμη για την Ευρώπη – και όχι μόνο – Σύνοδος Κορυφής. Ολοι ελπίζουμε να είναι ελπιδοφόρες για το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της οι αποφάσεις. Οσο ελπιδοφόρες και αν είναι οι αποφάσεις των ηγετών, η πορεία για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη θα είναι μακρά και επώδυνη.

Οση υποστήριξη και αν έχουμε από τους εταίρους, η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η ανάκαμψη της οικονομίας επαφίονται στον πατριωτισμό πρωτίστως της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης και εκείνων που ασκούν επιχειρηματική και πολιτική εξουσία. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».

gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk