Οραμα υπάρχει

Πριν από περίπου 10 χρόνια, λίγο μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ, σε ημερίδα με θέμα «Η Ελλάδα στην εποχή του ευρώ», ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και τότε επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης Σημίτη στην ομιλία του είχε τονίσει την ανάγκη η χώρα να βρει ένα νέο όραμα, έναν νέο εθνικό στόχο που θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, όπως έγινε με το ευρώ.

Οραμα υπάρχει | tovima.gr
Πριν από περίπου 10 χρόνια, λίγο μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ, σε ημερίδα με θέμα «Η Ελλάδα στην εποχή του ευρώ», ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και τότε επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης Σημίτη στην ομιλία του είχε τονίσει την ανάγκη η χώρα να βρει ένα νέο όραμα, έναν νέο εθνικό στόχο που θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, όπως έγινε με το ευρώ. Ο ίδιος είχε περιγράψει την υλοποίηση των απαραίτητων διαθρωτικών αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας ως τον επόμενο εθνικό στόχο. Ετσι, είχε υποστηρίξει, η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκλίνει πραγματικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η οικονομία να αντεπεξέλθει στο περιβάλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Βεβαίως τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε. Η πολιτική ελίτ της χώρας προτίμησε, από τις δυσάρεστες και αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές, την εύκολη λύση του δανεισμού που εξασφάλιζε την παραμονή της στην εξουσία, εξυπηρετούσε το επιχειρηματικό κατεστημένο και βόλευε τη συνδικαλιστική ηγεσία αλλά και μεγάλη μερίδα εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μια επιλογή που τελικά οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Ο κ. Στουρνάρας πάντως δεν άλλαξε απόψεις. Από την αρχή της κρίσης έχει επισημάνει την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο διοικούσε, μόνο από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το κέρδος για την οικονομία μπορεί να διαμορφωθει ως και 13% του ΑΕΠ. Είναι προφανές ότι αν από τη θέση του υπουργού Οικονομικών καταφέρει και πετύχει το άνοιγμα ορισμένων αγορών, τα οφέλη για την οικονομία θα είναι σημαντικά.
Τόσο ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ όσο και από τη συμμετοχή του σε διάφορες ομάδες προβληματισμού o κ. Στουρνάρας επανειλημμένως έχει διατυπώσει ολοκληρωμένες απόψεις για τη στρατηγική πορεία που πρέπει να χαράξει η ελληνική οικονομία και πώς αυτή μπορεί να υλοποιηθεί. Για έναν καθηγητή πανεπιστημίου αυτό είναι αρκετό, όχι όμως και για έναν υπουργό. Στην πολιτική κρίνεσαι από την ικανότητά σου να κινητοποιήσεις τις μάζες και να δημιουργήσεις πλειοψηφικά ρεύματα.
Το δύσκολο λοιπόν είναι ο κ. Στουρνάρας να μπορέσει να περάσει το όραμά του. Και πρωτίστως να πείσει την κυβέρνηση Σαμαρά. Διότι οι θέσεις του διαφέρουν αρκετά από το πλαίσιο σύγκλισης στο οποίο συμφώνησαν οι κκ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και ένα πρώτο δείγμα για το αν θα καταφέρει να γεφυρώσει τις διαφορές στις αντιλήψεις που υπάρχουν θα έχουμε αυτή την εβδομάδα με τις προγραμματικές δηλώσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες