offstage

Αστείρευτος. Μνήμη, γνώση και ταλέντο αποτελούν τις ανεξάντλητες πηγές του. Ενα ταλέντο το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική. Απλώνεται παντού, όπου υπάρχει ψυχή και ουσία. Τραγουδάει και μιλάει με συναίσθημα. Με τον ίδιο τρόπο θυμώνει και καταγγέλλει, βρίζει και παραπονιέται. Ετσι είναι ο Σταμάτης. Ενα παιδί χαρισματικό, μικρό και μεγάλο συνάμα, με βλέμμα καθαρό και καρδιά σε εγρήγορση. Αχόρταγος για τέχνη και ομορφιά, αμείλικτος απέναντι στο δήθεν, την ψευτιά και την απάτη. Χαίρεσαι να τον ακούς και να τον βλέπεις. Νιώθεις τυχερός που σε μια εποχή όπου το καλό είτε χάνεται είτε κουκουλώνεται, εκείνος, με ένα πιάνο κι ένα μικρόφωνο, αντιστέκεται και σε παρασύρει

offstage | tovima.gr
Αστείρευτος. Μνήμη, γνώση και ταλέντο αποτελούν τις ανεξάντλητες πηγές του. Ενα ταλέντο το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική. Απλώνεται παντού, όπου υπάρχει ψυχή και ουσία. Τραγουδάει και μιλάει με συναίσθημα. Με τον ίδιο τρόπο θυμώνει και καταγγέλλει, βρίζει και παραπονιέται. Ετσι είναι ο Σταμάτης. Ενα παιδί χαρισματικό, μικρό και μεγάλο συνάμα, με βλέμμα καθαρό και καρδιά σε εγρήγορση. Αχόρταγος για τέχνη και ομορφιά, αμείλικτος απέναντι στο δήθεν, την ψευτιά και την απάτη.
Χαίρεσαι να τον ακούς και να τον βλέπεις. Νιώθεις τυχερός που σε μια εποχή όπου το καλό είτε χάνεται είτε κουκουλώνεται, εκείνος, με ένα πιάνο κι ένα μικρόφωνο, αντιστέκεται και σε παρασύρει. Ανασύρει μνήμες, εικόνες, μυρωδιές από εποχές που μεσουρανούσε το αυθεντικό, το απλό και το άξιο. Πατάει γερά στους μεγάλους, τους διαβάζει και τους συμβουλεύεται. Και μετά, βουτά στη νιότη και αλιεύει το ταλέντο που σπαρταράει. Το βάζει στην πρίζα και λάμπουν μαζί στη σκηνή.
Ο Κραουνάκης κάνει και ραδιόφωνο. Στον Βήμα FM. Συνάδελφος μεν, αλλά λίγο με νοιάζει. Και απέναντι να ήταν, εκεί θα πήγαινα να τον ακούσω. Να μαρσάρει με το κόκκινο μοτοσακό και να μας ταξιδεύει. Γιατί διαθέτει χαρίσματα που σπανίζουν πια στα ερτζιανά. Χειμαρρώδη λόγο, καλά ελληνικά και αγάπη για το αντικείμενο.
Κυρίως όμως τα λέει «χύμα και σταράτα», όπως λέει και ο λαός. Την περασμένη Πέμπτη, νοσταλγώντας τις αθηναϊκές αυλές, το καλό θέατρο, την κατάθεση την καλλιτεχνική και αποστρέφοντας το βλέμμα του από έννοιες όπως budget, progress και τα συναφή, μίλησε και για την τηλεόραση, για το «σκοτεινό, μαύρο παράθυρο του ψεύδους». Είπε να την κλείσουμε. Δίκιο είχε.

Τι να δεις πια; Τους αγάδες και τις αγαπητικές τους, τους κουρασμένους και ανέμπνευστους πολιτικούς, ή τις ιέρειες της σαχλαμάρας που βλέπουν μαρκούτσι και αναγαλλιάζουν;

Να ξεκινήσουμε από το μηδέν, πρότεινε ο Σταμάτης, και να πετάξουμε το χαλασμένο. Αν δεν πιστεύεις στις δυνατότητές σου μπορείς να πεις κάτι τέτοιο; Οχι. Για πηγαίνετε να ρωτήσετε και τις τηλεφούσκες, να δούμε, θα σηκωθεί κανείς από την καρέκλα του να μας αδειάσει τη γωνιά; Μπα…
Νοστιμιές
Τηλεόραση με γεύση
Οσες φορές κι αν δεις το «Μπουκιά και συχώριο» δεν το χορταίνεις. Είναι τόσο καλογυρισμένο και τόσο ταξιδιάρικο που χαίρεσαι να το παρακολουθείς. Ο Ηλίας Μαμαλάκης ενδεχομένως να έκανε με αυτή την εκπομπή ό,τι καλύτερο έχει κάνει τηλεοπτικά. Συνδύασε τη γεύση, το ταξίδι, τη λαϊκή παράδοση, την ντοπιολαλιά και τα κρυμμένα μυστικά των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο και την ιστορία του και πέτυχε μια εκπομπή-«λουκούμι». Δεν γίνονται πλέον τέτοια στην τηλεόραση. Και δεν φταίει μόνο η απουσία χρημάτων. Λείπει και το πάθος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες