Ο κουμπούρας της τάξης

Δεν νομίζω να χρειάζονται ψευδαισθήσεις. Οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής ήταν θετικές αλλά δεν αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Οχι επειδή δεν υπάρχει σήμερα ένα πιο εύκρατο κλίμα στην Ευρώπη. Αλλά επειδή όσοι νομίζουν ότι βρήκαμε τρόπο να το ρίξουμε ξανά στο σορολόπ είναι μακριά νυχτωμένοι. Διότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τον κουμπούρα της τάξης. Κι επειδή, για να το πούμε όσο πιο χοντρά γίνεται, μας έχει βαρεθεί η ψυχή τους.

Ο κουμπούρας της τάξης | tovima.gr
Δεν νομίζω να χρειάζονται ψευδαισθήσεις. Οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής ήταν θετικές αλλά δεν αφορούν άμεσα την Ελλάδα.
Οχι επειδή δεν υπάρχει σήμερα ένα πιο εύκρατο κλίμα στην Ευρώπη. Αλλά επειδή όσοι νομίζουν ότι βρήκαμε τρόπο να το ρίξουμε ξανά στο σορολόπ είναι μακριά νυχτωμένοι.
Διότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τον κουμπούρα της τάξης. Κι επειδή, για να το πούμε όσο πιο χοντρά γίνεται, μας έχει βαρεθεί η ψυχή τους.
Αυτό είναι σήμερα το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας.
Ολοι, ας πούμε, κάτι προσπαθούν να κάνουν για να βάλουν τάξη στα μαγαζιά τους. Εμείς, αντιθέτως, αποφασίσαμε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε.
Οτι τα πράγματα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν ή, καλύτερα, να ξαναγίνουν όπως ήταν το 2009 – όταν χρεοκοπήσαμε!..
Να μην περιοριστεί το Δημόσιο, ούτε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, ούτε να έχουμε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους, ούτε να κλείσουν ή να συγχωνευθούν δημόσιοι οργανισμοί.
Να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ, ούτε να κλείσουν όσες είναι ζημιογόνες, ούτε να πουληθεί δημόσια περιουσία – διότι το πούλημα αποτελεί «ξεπούλημα»…
Γενικώς δηλαδή να μην ξεβολευτεί κανείς. Κι όλοι μαζί να γλεντάμε και να πίνουμε στην υγεία των κορόιδων.
Αμ δε! Πολύ φοβούμαι ότι μας έχουν πάρει χαμπάρι. Κι όταν ακούν την γκρίνια μας ή τη φασαρία μας ή τη δυσφορία μας ή τα παράπονά μας κρατούν την κοιλιά τους από τα γέλια – όταν δεν παίρνουν ανάποδες…
Διότι εγώ να δεχθώ ότι το πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε ήταν κακότεχνο και ατελέσφορο και άδικο και σκληρό. Οτι οδήγησε μια χώρα σε αδιέξοδο. Οτι ακολούθησε μια στρεβλή οικονομική λογική.
Αλλά κι εμείς δεν κάναμε τίποτε να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι πήραμε το μάθημα και ότι θέλουμε να αλλάξουμε.
Οι φαρμακοποιοί δυσανασχετούν, οι αριστεροί λένε ανοησίες, οι συνδικαλιστές φωνάζουν, οι φοροφυγάδες δεν πληρώνουν, οι πανεπιστημιακοί κωλυσιεργούν, οι δημόσιοι υπάλληλοι τα έχουν φορτώσει στον κόκορα… τα ίδια, Παντελάκη μου!
Ολοι δηλαδή συμπεριφέρονται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, σαν να μη θέλουν να αλλάξει τίποτε και κυρίως σαν να μην πρέπει να αλλάξει τίποτε.
Ετσι όμως αυτή η χώρα δεν σώζεται. Είτε με μνημόνιο είτε χωρίς. Είτε με επαναδιαπραγμάτευση, είτε με απαγκίστρωση, είτε με καταγγελία, είτε με όποια πατέντα σκαρφιστεί το κάθε μυαλό.
Διότι κανείς δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Αφού κανείς δεν έχει πειστεί ότι αξίζουμε να μας χαρίσουν το παραμικρό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk