Συναγερμός για έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε οικονομικό και ταμειακό αδιέξοδο βρίσκονται τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, τα οποία αναζητούν ρευστότητα προκειμένου να καταβάλουν απρόσκοπτα τις συντάξεις των επόμενων μηνών. Το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού», καθώς τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές συνεχώς μειώνονται και ταυτοχρόνως έχουν ήδη απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της προγραμματισμένης κρατικής χρηματοδότησης.

Σε οικονομικό και ταμειακό αδιέξοδο βρίσκονται τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, τα οποία αναζητούν ρευστότητα προκειμένου να καταβάλουν απρόσκοπτα τις συντάξεις των επόμενων μηνών.
Το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού», καθώς τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές συνεχώς μειώνονται και ταυτοχρόνως έχουν ήδη απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της προγραμματισμένης κρατικής χρηματοδότησης.
Το θέμα αυτό ήταν από τα πρώτα που συζήτησε η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός κ. Ι. Βρούτσης, αρχικώς, με τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλο και ακολούθως με τους διοικητές του ΟΑΕΕ κυρία Γεωργία Κωτίδου και του ΟΓΑ κ. Π. Πέτρουλα.
Οι διοικητές των Ταμείων έχουν αποδυθεί σε έναν συνεχή «αγώνα δρόμου» προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις τον επόμενο μήνα.
Ετσι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα στραφεί για ακόμη μία φορά στη λύση του εσωτερικού δανεισμού, ενώ «έκτακτη» χρηματοδότηση ζητεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Ο νέος υπουργός ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για νέα δανειοδότηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με 40 εκατ. ευρώ από το ταμεία ασφάλισης της ΔΕΗ. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δανείζεται για έκτο συνεχή μήνα (τον Μάιο είχε δανειστεί 240 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ της ΔΕΗ και το ΕΤΕΑΜ), έχοντας ήδη απορροφήσει 62,8% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης. Συνολικά το ΙΚΑ αναζητεί 1,4 δισ. ευρώ για να συνεχιστεί η ομαλή καταβολή των συντάξεων ως το τέλος του έτους. Το πρώτο τετράμηνο του 2012 καταγράφηκε μείωση των εσόδων του κατά 12% ως 14%, ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισ. ετησίως, αφού ένας στους τρεις εργαζομένους είναι ανασφάλιστος.
Το ποσό των 220 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εξασφαλίσει τις επόμενες ημέρες το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων προκειμένου να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις του ΟΑΕΕ του μηνός Αυγούστου.
Η διοίκηση του Ταμείου ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου «έκτακτη» χρηματοδότηση για να συνεχίσει την καταβολή των παροχών.
Το μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού φορέα είναι πως σχεδόν ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει εισφορές. Η παρατεταμένη ύφεση και τα λουκέτα στην αγορά προκαλούν υστέρηση στα έσοδα του Ταμείου από τρέχουσες εισφορές, καθώς μόνο το 55% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλει κανονικά τα ασφάλιστρα. Ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός φορέας είναι το γεγονός πως κάθε μήνα εισπράττονται 133 εκατ. ευρώ από τις εισφορές, ενώ απαιτούνται 257 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν ομαλά οι συντάξεις.
Πάντως διασφαλισμένη είναι η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου (θα καταβληθούν την 1η του μηνός), μετά την επιχορήγηση των 180 εκατ. ευρώ που έλαβε ο ΟΑΕΕ. Σημειώνεται πως το Ταμείο έχει εισπράξει στο πεντάμηνο το 42,2% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης.
Τέλος, ο ΟΓΑ, σύμφωνα με τον διοικητή του κ. Π. Πέτρουλα, «δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης αν αποδοθεί κανονικά η προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση τους επόμενους μήνες».

Πρεμιέρα για το ενιαίο επικουρικό ταμείο

Κανονικά θα λειτουργήσει από 1ης Ιουλίου το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), διαβεβαίωσε ο νέος υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Στο ΕΤΕΑ, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, εντάσσονται: α) Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ). β) Οι τομείς του Tαμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ). γ) Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ. δ) Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση. ε) Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk