Ευρω-ράλι ανακούφισης στις αγορές

Με ένα «ράλι ανακούφισης» υποδέχθηκαν οι αγορές τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, με τους αναλυτές πάντως να θεωρούν ακόμη αμφίβολο αν οι αγορές θεωρήσουν επαρκή τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η ερμηνεία των αναλυτών είναι ότι η Γερμανία παραχωρεί ολοένα περισσότερο έδαφος, ενώ παρά τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, οι επιφυλάξεις σχετικά με το πόσο θα κρατήσει ο τόνος αισιοδοξίας παραμένουν.

Με ένα «ράλι ανακούφισης» υποδέχθηκαν οι αγορές τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, με τους αναλυτές πάντως να θεωρούν ακόμη αμφίβολο αν οι αγορές θεωρήσουν επαρκή τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η ερμηνεία των αναλυτών είναι ότι η Γερμανία παραχωρεί ολοένα περισσότερο έδαφος, ενώ παρά τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, οι επιφυλάξεις σχετικά με το πόσο θα κρατήσει ο τόνος αισιοδοξίας παραμένουν. Ωστόσο, καθώς διαψεύστηκαν οι χαμηλές προσδοκίες της αγοράς αναφορικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας, οι επενδύσεις ρίσκου σημείωσαν έντονη άνοδο, ενώ παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των ομολόγων των ευάλωτων χωρών. Η απαλλαγή των δανείων από το καθεστώς του επίσημου πιστωτή θεωρείται εξάλλου καλό μέτρο για τα ισπανικά ομόλογα, αλλά όχι αρκετό για την πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.
Αρχικά πάντως, εκτός της ΕΚΤ, οι μηχανισμοί διάσωσης δεν διαθέτουν τα μέσα για μια σημαντική παρέμβαση. Αν αυτοί οι βασικοί περιορισμοί δεν εξαλειφθούν με αποφασιστικό τρόπο, η ανακούφιση (των αγορών) δεν θα κρατήσει και θα δοθεί αφορμή για πωλήσεις, εκτιμούσαν ξένες τράπεζες, αν και ορισμένοι είναι πιο αισιόδοξοι θεωρώντας ότι οι αποφάσεις θα επιταχύνουν την εισαγωγή του ευρωομολόγου από την πίσω πόρτα. Αντίθετα, οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι μπορεί το πακέτο ανάπτυξης και μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (κατά 0,25% την ερχόμενη Πέμπτη) ενδεχομένως να αυξήσουν τον ενθουσιασμό για λίγο ακόμη, αλλά η συμφωνία δεν αλλάζει τα δεδομένα και η όποια άνοδος απλώς προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για πωλήσεις.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η άνοδος της Παρασκευής ήταν απόρροια της εκτίναξης των τιμών των τραπεζών, μετά τα πρώτα θετικά μηνύματα από τη Σύνοδο Κορυφής για απευθείας χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον Μηχανισμό Στήριξης και τη δημιουργία ενιαίου εποπτικού φορέα για τον κλάδο. Οι προσδοκίες και για την Ελλάδα αυξήθηκαν, καθώς θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα το κομμάτι των 48 δισ. ευρώ του δανείου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.
Η αγορά πάντως περιμένει από την κυβέρνηση να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Το μέλλον της ευρωζώνης είναι για ακόμη μία φορά ο προσδιοριστικός παράγοντας στις αγορές κεφαλαίου. Για τους αναλυτές, η πηγή της κρίσης χρέους βρίσκεται στην έλευση μη διατηρήσιμων ανισορροπιών (οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν) στα ισοζύγια πληρωμών των κρατών-μελών που επηρέασαν τους ισολογισμούς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού (χρηματοπιστωτικού) τομέα των περιφερειακών χωρών. Για τους επενδυτές, η οριστική λύση μπορεί να αναζητηθεί σε μια ευρύτερη πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση, με την προσθήκη στη νομισματική ένωση και μιας «τραπεζικής ένωσης». Μια αληθινή πολιτική ένωση απαιτείται επίσης, η οποία θα περιλαμβάνει δημοσιονομική ενοποίηση, ένα φορολογικό σύστημα και (τελικά) κάποιο είδος έκδοσης χρέους (ευρωομόλογα) σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια στρατηγική ανάπτυξης είναι επίσης ζητούμενο, ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ που θα ενισχυόταν απ’ όσους μπορούν να πληρώσουν, τη στιγμή μάλιστα που πολλές χώρες του «πυρήνα» χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή με αρνητικά πραγματικά επιτόκια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk