To καλοκαίρι γονείς και παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και αυτό είναι κάτι που επιθυμεί όλη η οικογένεια και το προετοιμάζει σε πολλές περιπτώσεις μήνες πριν. Πώς μπορούν αυτές οι διακοπές να είναι ικανοποιητικές για όλους και να αποβούν εποικοδομητικές; Η κλινική ψυχολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) κυρία Ιλια Θεοτοκά δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους γονείς.
Κατ’ αρχάς, τους προτρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά τους για το τι θέλουν να κάνουν, να πάρουν τη γνώμη τους, να προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν και τις επιθυμίες τους, αλλά την τελική απόφαση να την πάρουν οι ίδιοι. Οι διακοπές σημαίνουν ξεκούραση, χαλάρωση, διασκέδαση, γέμισμα των «μπαταριών», αλλά και ενασχόληση με sports και hobbies.
Στις διακοπές οι γονείς καλό είναι να ασχοληθούν πιο ουσιαστικά με τα παιδιά τους, να γελάσουν, να κάνουν μαζί κάποιες δραστηριότητες, να έρθουν πιο κοντά.
Το καλοκαίρι βέβαια προκύπτουν και κάποια ιδιαίτερα θέματα, που μπορεί να προβληματίσουν τους γονείς, όπως ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης και dvd, η φοβία για το κολύμπι, η κατασκήνωση, ή και γενικότερα θέματα ορίων.
Για τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης ή dvd η κυρία Θεοτοκά συνιστά να μην είναι μεγαλύτερος από 3 ώρες την ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γονείς μπορεί να εργάζονται και να λείπουν ώρες από το σπίτι.
Δεν είναι λίγα τα παιδιά, συνήθως μικρής ηλικίας, που φοβούνται το κολύμπι. Το γεγονός αυτό μπορεί να προσδώσει άγχος, ένταση και λιγότερη ευχαρίστηση στις διακοπές της οικογένειας. Χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς με ποιον τρόπο και πότε πρέπει να κινητοποιήσουν το παιδί προκειμένου να ξεπεράσει αυτούς τους φόβους του. Η κινητοποίηση, η πρόκληση, η ανταμοιβή, η καθοδήγηση και η ενθάρρυνση του παιδιού είναι μερικοί από τους μηχανισμούς. Παράλληλα, ο γονιός πρέπει να θέσει ρεαλιστικούς στόχους και να προσαρμόσει τη στρατηγική του, ανάλογα με την προσωπικότητα και την ηλικία του παιδιού. Στις πρακτικές αυτές η πίεση του παιδιού, ο μη σεβασμός στη γνώμη του και η επιθετικότητα από την πλευρά του γονιού όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά φέρνουν και το αντίθετο αποτέλεσμα. Οταν το παιδί είναι μικρό θα πρέπει οι γονείς να του δώσουν την αίσθηση ότι η θάλασσα δεν είναι μόνο κολύμπι αλλά και παιχνίδι και έτσι να το αποσπάσουν με κάποιες θαλάσσιες δραστηριότητες. Παράλληλα, πρέπει να του δώσουν χρόνο και να αναλογιστούν ποιος είναι ο προσωπικός χρόνος του παιδιού τους στην απόκτηση μιας καινούργιας εμπειρίας.
Η κατασκήνωση είναι συχνά μια πολύ καλή λύση για παιδιά και γονείς τους καλοκαιρινούς μήνες. Σίγουρα οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με το παιδί που πάει πρώτη φορά (συνήθως μετά την ηλικία των 7 ετών) τι σημαίνει κατασκήνωση, ποιες είναι οι δραστηριότητες, οι κανόνες, αφού πρώτα οι γονείς έχουν ενημερωθεί για όλα αυτά. Ασφαλώς, η κατασκήνωση συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης του παιδιού στον εαυτό του, στο να μπορεί να είναι αποτελεσματικό, να χρησιμοποιεί στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων, να χειρίζεται την ομάδα συνομηλίκων. Παράλληλα, μαθαίνει να ζητεί βοήθεια από τους άλλους και να αναλαμβάνει ευθύνες και ρίσκα χωρίς την παρουσία των γονιών, αλλά και να μαθαίνει την αξία της κοινοτικής ζωής. Ομως, οι γονείς θα πρέπει και να σεβαστούν την επιθυμία των παιδιών για το αν θέλουν να πάνε κατασκήνωση ή όχι, να σκεφτούν αν το παιδί είναι πραγματικά έτοιμο για μια τέτοια εμπειρία, και αν το παιδί δυσφορεί και είναι αρνητικό να το λάβουν σοβαρά υπόψη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ