Η θάλασσα απαιτεί σεβασμό

Για ορισμένους οι διακοπές αρχίζουν σήμερα και για τους περισσότερους σε έναν μήνα. Τόσο οι ενήλικοι όσο και τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δίπλα στη θάλασσα. Κολυμπούν, παίζουν και ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα.

Για ορισμένους οι διακοπές αρχίζουν σήμερα και για τους περισσότερους σε έναν μήνα. Τόσο οι ενήλικοι όσο και τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δίπλα στη θάλασσα. Κολυμπούν, παίζουν και ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα.
Οι συμβουλές, για την αποφυγή ατυχημάτων, ποτέ δεν είναι περιττές. Οι ειδικοί του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» εφιστούν στους γονείς την προσοχή, καθώς τα μικρά παιδιά μπορεί να πνιγούν σε λίγα μόνο εκατοστά νερού, σε ελάχιστο χρόνο. Σημειώνουν όμως ότι ασφάλεια δεν σημαίνει υπερπροστασία. Τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται το νερό, αλλά να το απολαμβάνουν με ασφάλεια.
Στη θάλασσα
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία να κολυμπούν σωστά. Το κολύμπι σώζει ζωές.
Να μην αφήνουμε μικρά παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμη και εάν ξέρουν να κολυμπούν.
Να μη βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα όπως μπρατσάκια και κουλούρες για την ασφάλεια των παιδιών μας.
Να μην κολυμπούν τα παιδιά με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.
Επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως πατητές, κράτημα αναπνοής και άλλα, πρέπει να αποφεύγονται. Μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό.
Στις μικρές ηλικίες, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε σκάφος, πρέπει πάντα να φορούν εγκεκριμένα σωσίβια και να επιβλέπονται.
Θαλάσσια αθλήματα
Οταν κάνουν θαλάσσια αθλήματα τα παιδιά, πρέπει πάντα να φορούν εγκεκριμένα σωσίβια, ακόμη και εάν κολυμπούν καλά.
Εφόσον τα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με θαλάσσια αθλήματα, όπως ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο ski, ιστιοσανίδα και καταδύσεις, είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν πρώτα μαθήματα σε εξειδικευμένες σχολές και να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες του κάθε αθλήματος.
Σε περίπτωση που μεγαλύτερα παιδιά κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, πρέπει να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη, και να συνοδεύονται.
Στην πισίνα
Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη ή να έχει κάλυμμα ασφαλείας.
Ποτέ να μην κολυμπούν παιδιά σε πισίνα χωρίς επίβλεψη.
Να μάθουμε στα παιδιά να προσέχουν ιδιαίτερα τον περίγυρο της πισίνας, γιατί τρέχοντας ή παίζοντας, μπορεί εύκολα να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν σοβαρά.
Στην πισίνα, όπως και στη θάλασσα, είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να κάνουν βουτιές, μόνον εφόσον βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk