• Αναζήτηση
 • Η Ευρώπη αλλάζει, εμείς μπορούμε;

  Μετά από μια μακρά περίοδο δύσκολης κυοφορίας

  Η Ευρώπη αλλάζει, εμείς μπορούμε; | tovima.gr

  Μετά από μια μακρά περίοδο δύσκολης κυοφορίας,οι ηγέτες της Ευρώπης κατέληξαν επιτέλους σε ένα ιστορικό συμβιβασμό, που δημιουργεί σοβαρές ελπίδες ότι η κρίση που πλήττει τις χώρες της ευρωζώνης, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Χρειάστηκε βέβαια να φτάσει στα άκρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, να κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία ο Ολάντ και να αντιληφθεί,μετά από πολλές προσπάθειες η κα Μέρκελ, ότι η κρίση του ευρώ μπορεί να χτυπήσει και την πόρτα της.

  Σημασία ωστόσο έχει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν σε μια σειρά ρυθμίσεις,που μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις αδηφάγες αγορές,που στοχοποιούν τη μια χώρα μετά την άλλη, ενώ παράλληλα άνοιξαν το δρόμο και για ένα αναπτυξιακό πακέτο που μπορεί να ανακουφίσει τις χειμαζόμενες από την ανεργία χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

  Η συμφωνία αυτή συνοδεύεται, όπως ήταν αναπόφευκτο, για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση,με μια σειρά δημοσιονομικών υποχρεώσεων για τα κράτη που θα ζητήσουν την προσφυγή στον μηχανισμό.Δεσμεύσεις όμως πού δεν φαίνεται να σφίγγουν περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό,για όσες χώρες χρειαστούν τη βοήθεια.

  Η Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο δεν περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο των χωρών που θα εκμεταλλευτούν αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Οι δικές μας αδυναμίες,η ασυνέπεια στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει και κυρίως οι παλινωδίες και καθυστερήσεις λόγω πολιτικού κόστους,μας στερούν για την ώρα αυτή δυνατότητα. Ωστόσο όπως επεσήμανε και ο κ.Γιουνκέρ,αν στο επόμενο διάστημα η χώρα μας προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαφανεί ότι χρειάζεται μια αντίστοιχη μεταχείριση, το θέμα θα εξεταστεί ευνοϊκά.

  Είναι αυτονόητο ότι μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους μας,με τον μη υπολογισμό των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,καθιστά πιο ρεαλιστική και λιγότερο επώδυνη την έξοδο από την κρίση. Υποχρέωση και ευθύνη της κυβέρνησης, είναι να προχωρήσει επιτέλους χωρίς καθυστερήσεις και μικροκομματικούς υπολογισμούς στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να μπορέσει και η οικονομία και οι πολίτες που δοκιμάζονται να επωφεληθούν από το νέο τοπίο που διαμορφώνεται πλέον στην Ευρώπη.

  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk