Αίγυπτος: συμβολική ορκομωσία του Μόρσι στην πλατεία Ταχρίρ

Στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να τον επευφημίσει, ορκίστηκε συμβολικά ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να τον επευφημίσει, ορκίστηκε συμβολικά ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη πάνω από τη δύναμη του λαού»
είπε ο Μόρσι στους εκατοντάδες υποστηρικτές του. «Ορκίζομαι να προστατεύω το δημοκρατικό σύστημα και την ανεξαρτησία της Αιγύπτου» υποσχέθηκε καταχειροκροτούμενος.

Νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «κάτω η στρατιωτική εξουσία» αναφερόμενοι στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι ο οποίος αναμένεται να διατηρήσει ευρείες εξουσίες και μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Μόρσι. Αλλωστε οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται και ο νέος αιγύπτιος πρόεδρος διαδηλώνουν αρκετές ημέρες τώρα στην πλατεία Ταχρίρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνταγματικές διατάξεις που υιοθέτησε ο στρατός και οι οποίες περιορίζουν τα προνόμια του προέδρου.

Ο Μόρσι θα ορκιστεί επισημώς το Σάββατο ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο νέος ηγέτης της Αιγύπτου είναι ο πρώτος ισλαμιστής που αναλαμβάνει τον προεδρικό θώκο στη χώρα και ο πρώτος πρόεδρος που δεν προέρχεται από στρατιωτικούς κύκλους.

Σε συνάντηση που είχε με τους διευθυντές αιγυπτιακών εφημερίδων, ο Μόρσι δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει ισλαμοποίηση των οργάνων του κράτους», θέλοντας έτσι να διαλύσει τους φόβους αρκετών Αιγυπτίων μήπως δουν τη χώρα να αποκτά μια ισλαμικού τύπου εξουσία.

Επίσης, ο Μόρσι συχνά αποτίει φόρο τιμής στους «μάρτυρες της επανάστασης» κατά του Μουμπάρακ και στα δημοκρατικά τους ιδεώδη. Τις τελευταίες ημέρες διεξάγει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Μόρσι άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ίσως είναι μια «ανεξάρτητη» προσωπικότητα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο κυβερνά στη χώρα μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, δεσμεύθηκε να παραδώσει την εξουσία έως τις 30 Ιουνίου στον νέο αρχηγό του κράτους.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk