• Αναζήτηση

Ράλι σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη – Κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου

Με σημαντική ενίσχυση έκλεισαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, με τις αγορές να υποδέχονται θετικά τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Με σημαντική ενίσχυση έκλεισαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, με τις αγορές να υποδέχονται θετικά τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 2,09% κλείνοντας στις 12.866,13 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,86%.

Ισχυρή η άνοδος στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να εκτοξεύεται κατά 4,33%, και στο Παρίσι, με τον CAC40 να ενισχύεται κατά 4,75%. Στο Λονδίνο, ο FTSE100 έκλεισε με άνοδο 1,42%.

Με κέρδη κατά 1,50% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.


Εντυπωσιακή άνοδος στην Αθήνα

Ο Γενικός Δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 611,16 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 5,68%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,92 εκατομμύρια.

Σε άνοδο βρίσκεται και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου που ανέρχεται σε 1,26439 δολάρια


Σημαντική υποχώρηση αποδόσεων ισπανικών και ιταλικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων υποχωρούν σημαντικά, μετά τα μέτρα που αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρώπης για να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και να προωθηθεί με ταχείς ρυθμούς η τραπεζική ενοποίηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Financial Times», μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής τα ξημερώματα της Παρασκευής, η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε κατά 37 μονάδες βάσης στο 6,57% και των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων υποχώρησε κατά 28 μονάδες βάσης στο 5,90%.

Αντίθετα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξάνεται κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,64% και των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,64%.

Η τιμή του χαλκού αυξάνεται κατά 1,9% και του πετρελαίου μπρεντ επίσης κατά 1,9% στα 93,30 δολάρια, καθώς υπάρχουν ελπίδες ότι η μείωση της έντασης στην Ευρωζώνη θα βοηθήσει την παγκόσμια ζήτηση.

Οι επενδυτές στράφηκαν στις τοποθετήσεις με μεγαλύτερο ρίσκο και απομακρύνθηκαν από τα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια με την πεποίθηση ότι η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες έχει καταλήξει σε απτά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανησυχίας για τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ευρωζώνης. Ωστόσο, ενδείξεις επιφυλακτικότητας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στην αγορά σε σχέση με την επίπτωση των αποτελεσμάτων της Συνόδου.

«Το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (τα ταμεία EFSF και ESM) θα μπορεί να στηρίζει απευθείας τις τράπεζες είναι μία αποφασιστική βοήθεια για να εξασθενήσει ο δεσμός μεταξύ των τραπεζών και των κρατών και αυτό υποβοηθείται περισσότερο από την άρση της προνομιακής μεταχείρισης των δανείων που θα δοθούν στις τράπεζες από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Το γεγονός αυτό αίρει έναν από τους βασικούς επιταχυντές της πρόσφατης αύξησης των αποδόσεων στην Ιταλία και την Ισπανία», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής για τις αγορές της βρετανικής τράπεζας Lloyds κ. Τσαρλς Ντίμπελ, προσθέτοντας ότι οι αγορές θα στρέψουν τώρα την προσοχή τους στις προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Αυτό, σε συνδυασμό με κάποια απευθείας στήριξη στις αγορές ομολόγων, θα μπορούσε να προκαλέσει μία μεγαλύτερης διάρκειας στροφή σε τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου στις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν πρέπει να υποεκτιμούμε την έκταση και τα χρονικά πλαίσια που υπάρχουν. Το αποτέλεσμα της Συνόδου είναι θετικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο ένα επιπλέον βήμα σε έναν πολύ μεγάλο δρόμο για να λυθεί η κρίση», καταλήγει ο κ. Ντίμπελ.

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk