• Αναζήτηση
 • Σιέρα Λεόνε: Ετοιμάζει το πρώτο… «Μουσείο Δουλεμπορίου»

  Μετά τον αγροτουρισμό των Βαλκανίων και τον σεξοτουρισμό της ΝΑ Ασίας, σειρά έχει τώρα ο …«σκλαβοτουρισμός» της Αφρικής- μια νέα τουριστική βιομηχανία που επιχειρεί να προσελκύσει τους Αφροαμερικανούς απογόνους των σκλάβων για «διακοπές μνήμης» στην γη των δύστυχων προγόνων τους!

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Μετά τον αγροτουρισμό των Βαλκανίων και τον σεξοτουρισμό της ΝΑ Ασίας, σειρά έχει τώρα ο …«σκλαβοτουρισμός» της Αφρικής- μια νέα τουριστική βιομηχανία που επιχειρεί να προσελκύσει τους Αφροαμερικανούς απογόνους των σκλάβων για «διακοπές μνήμης» στην γη των δύστυχων προγόνων τους!

  Ετσι, η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσε σήμερα πως φιλοδοξεί μέχρι το 2015 να έχει ιδρύσει το πρώτο «Μουσείο Δουλεμπορίου», όπου οι επισκέπτες θα ξεναγούνται σε χώρους απ’ όπου ξεκίνησε κι ήκμασε το σκλαβοπάζαρο των προηγούμενων αιώνων τις σκληρές εποχές της αποικιοκρατίας.
  Το μουσείο θα χτιστεί πάνω στα ερείπια του οχυρού στο νησί Μπανς, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Φρίταουν, απ’ όπου το 17ο και 18ο αιώνα εκατοντάδες χιλιάδες αφρικανοί δούλοι μεταφέρθηκαν αλυσοδεμένοι με καράβια στις ΗΠΑ.

  «Το Μπανς αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος στην Αφρική για τους Αφροαμερικανούς κατοίκους των ΗΠΑ», τονίζει ο αμερικανός ιστορικός Τζόζεφ Οπάλα, που ηγείται της οργάνωσης Bunce Island Preservation Project, η οποία θα φέρει εις πέρας το εγχείρημα των εργασιών συντήρησης κι αποκατάστασης στις εγκαταλειμμένες, εδώ και 200 χρόνια, φυλακές και τα μπουντρούμια του νησιού. Το Μπανς εγκαταλείφθηκε το 1807, οπότε και η («πρωταθλήτρια» του είδους, μαζί με τους Πορτογάλους) Βρετανία κατάργησε δια νόμου το υπερατλαντικό δουλεμπόριο.
  «Εκτιμούμε, σύμφωνα με ιστορικές έρευνες, πως περίπου το 20-25% των αφρικανών σκλάβων -αντρών, γυναικών και παιδιών- που έφυγαν από το Μπανς το 18ο αιώνα, κατέληξαν στη σημερινή Νότια Καρολίνα και τη Γεωργία των ΗΠΑ», επισημαίνει ο Οπάλα. Ο Αμερικανός ιστορικός υπογραμμίζει τους στενούς γενεαλογικούς δεσμούς που συνδέουν τους σημερινούς Αφροαμερικανούς με τη Σιέρα Λεόνε, αφού τόσο ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον, όσο και η ποιήτρια Μάγια Ανγκέλου έχουν αποδεδειγμένα προγονικές ρίζες στη χώρα αυτή της Αφρικής -ενώ από το ίδιο μέρος φημολογείται πως κατάγεται και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα.
  Τώρα, οι εμπνευστές του όλου εγχειρήματος σκοπεύουν όχι μόνο να αναδείξουν την γενεαλογική σημασία της Σιέρα Λεόνε, αλλά να πάρουν και τα τουριστικά πρωτεία από τη γειτονική Γκάνα σε έναν ιδιότυπο… διαγωνισμό σχετικά με το ποια από τις δυο χώρες υπέστη μεγαλύτερη καταστροφή από το σκλαβοπάζαρο της αποικιοκρατίας.
  Η Γκάνα θεωρεί πως κατέχει μια θλιβερή θέση στα βιβλία της Ιστορίας, αφού τονίζει , εδώ και πολλές δεκαετίες, πως είναι ο τόπος απ’ όπου ξεκίνησαν το θλιβερό ταξίδι για τα σκλαβοπάζαρα του «πολιτισμένου» κόσμου τα θύματα του δουλεμπορίου. Η χώρα, η οποία διαθέτει πολλά οχυρά και πύργους που μετατράπηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των σκλάβων, έχει μετατρέψει τους χώρους αυτούς σε μνημεία για τους Αφροαμερικανούς γκανέζικης καταγωγής, που επισκέπτονται τη Γκάνα με απευθείας πτήσεις τσάρτερ από τις ΗΠΑ θέλοντας να ανακαλύψουν ένα χαμένο κρίκο στις…αλυσίδες της πατρογονικής τους ταυτότητας.
  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk