• Αναζήτηση
 • Reuters: σε μία διαιρεμένη Αίγυπτο, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με όλους

  Το αμφίσημο αποτέλεσμα της επανάστασης στην Αίγυπτο και των πρώτων ελεύθερων προεδρικών εκλογών μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, δεν έχει αφήσει περιθώριο στην Ουάσιγκτον παρά να συνεργαστεί και με τις δύο μεγάλες δυνάμεις της χώρας, τον στρατό και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με πρώην αλλά και νυν αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μία πολυδιάστατη διπλωματική πρόκληση

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Το αμφίσημο αποτέλεσμα της επανάστασης στην Αίγυπτο και των πρώτων ελεύθερων προεδρικών εκλογών μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, δεν έχει αφήσει περιθώριο στην Ουάσιγκτον παρά να συνεργαστεί και με τις δύο μεγάλες δυνάμεις της χώρας, τον στρατό και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με πρώην αλλά και νυν αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μία πολυδιάστατη διπλωματική πρόκληση.

  Η Ουάσιγκτον καλείται να συνεργαστεί με όλους, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τη στρατηγική συνεργασία της Αιγύπτου όσον αφορά στον σεβασμό της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ και στην πρόσβαση των ΗΠΑ στη διώρυγα του Σουέζ. Η συνεργασία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς το ισλαμιστικό κόμμα αν και έχει αποκηρύξει τη βία, έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για βίαια ξεσπάσματα στο παρελθόν.

  Η δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο είναι περιορισμένη, υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα Μέσης Ανατολής, και θα ήταν καλύτερα αν άφηναν τον στρατό, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την υπόλοιπη κοινωνία να βρουν μόνοι τους τη λύση. «Δεν πρόκειται για ζήτημα που μπορεί να διαχειριστεί η Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πραγματικότητα δεν μπορούν να επηρεάσουν και βραχυπρόθεσμα δεν θα έπρεπε» σχολίασε ο Ρομπ Ντάνιν, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  Τόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα όσο και ο αιγυπτιακός στρατός θεωρούνται προβληματικοί εταίροι για τις Ηνωμένες Πολιτείες – η πρώτη εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις μακροπρόθεσμες πολιτικές που θα ακολουθήσει και ο δεύτερος για τις μή δημοκρατικές του αποφάσεις. «Είναι δύσκολο πρόβλημα. Κατά κάποιον τρόπο πιστεύω ότι η μουσουλμανική Αδελφότητα είναι το εύκολο μέρος της εξίσωσης» είπε αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

  Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όσο αυτή συμπεριφέρεται δημοκρατικά και σεβαστεί ζητήματα όπως η ειρήνη με το Ισραήλ και ό, τι αφορά στη διώρυγα του Σουέζ. «Τα έχουμε ξαναπεράσει αυτά. Έχουμε δει τη Τουρκία. Έχουμε δει τη Τυνησία. Έχουμε δει ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται ισλαμιστές να είναι εντάξει. Θα κρίνουμε βάσει της συμπεριφοράς και όχι της Ιστορίας», τόνισε.

  Ωστόσο, οι αμερικανικοί διπλωματικοί κύκλοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη στάση που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον ως προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ειδικά εξαιτίας προγενέστερων δηλώσεων της οργάνωσης περί αναθεώρησης της συνθήκης ειρήνης και περί εφαρμογής του ισλαμικού νόμου της σαρία. «Πιστεύω ότι πρέπει να τους ασκήσουμε πιέσεις σε ζητήματα που αφορούν στον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, των Κοπτών στην αιγυπτιακή κοινωνία και των σχέσεων της Αιγύπτου με τη Χαμάς» σχολίασε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπους, Έλιοτ Έιμπραμς.
  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk