Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του για τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας.

Το Δικαστήριο καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα του σημαντικότερου μέτρου που προβλέπει η μεταρρύθμιση Ομπάμα για την υποχρέωση κάθε Αμερικανού να αποκτήσει ασφάλιση πριν από το 2014.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εμφανίζεται διχασμένο για τη συνταγματικότητα του κύριου αυτού μέτρου της μεταρρύθμισης.

Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει εάν θα αφαιρέσει τη συγκεκριμένη παράγραφο ή εάν θα ακυρώσει ολόκληρο τον νόμο.

Και όλα αυτά, σε μία χώρα όπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται οποιασδήποτε κάλυψης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η μεταρρύθμιση Ομπάμα για την Υγεία αποτελεί το σημαντικότερο έργο του Αμερικανού προέδρου από την ανάληψη της προεδρίας του.

Όποια απόφαση και να λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο, θεωρείται ότι αυτή θα έχει αντίκτυπο στην κούρσα για τη διεκδίκηση του Οβάλ Γραφείου, μόλις πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Συνολικά 26 Πολιτείες, μία Ένωση Επιχειρηματιών και τέσσερις ιδιώτες προσέφυγαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τον ισχυρισμό ότι υιοθετώντας τον νόμο εδώ και δύο χρόνια, το Κογκρέσο παραβίασε το Σύνταγμα.

Πέραν του μέτρου υποχρεωτικής ασφάλισης των Αμερικανών, η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μέτρα, ορισμένα από τα οποία εφαρμόζονται ήδη, όπως η κάλυψη των παιδιών από την ασφάλεια των γονέων μέχρι τα 26 τους χρόνια.

Ο νόμος της κυβέρνησης Ομπάμα απαιτεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν κάλυψη σε όλους ανεξαρτήτως της κατάστασης της υγείας τους ή της ηλικίας τους με λογικό αντίτιμο και προβλέπει την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης στα 16 εκατομμύρια των φτωχότερων Αμερικανών.

Το όριο εισοδήματος για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στην υγειονομική κάλυψη θα αυξηθεί κατά 133% και η κυβέρνηση εγγυάται τη χρηματοδότηση κατά 100% των νεοεισερχόμενων.