• Αναζήτηση
 • Διεθνής Αμνηστία: Οπλα από το εξωτερικό εισρέουν στο Νότιο Σουδάν

  Όπλα από την Κίνα, την Ουκρανία και το Σουδάν πυροδοτούν την ένταση στο Νότιο Σουδάν, αναφέρει έκθεση της μή κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί σε γενικευμένες επιθέσεις ενάντια κατοικημένων περιοχών, τις οποίες εξαπολύουν αντάρτες αλλά και ο στρατός του Νοτίου Σουδάν (SPLA)

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Όπλα από την Κίνα, την Ουκρανία και το Σουδάν πυροδοτούν την ένταση στο Νότιο Σουδάν, αναφέρει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί σε γενικευμένες επιθέσεις ενάντια κατοικημένων περιοχών, τις οποίες εξαπολύουν αντάρτες αλλά και ο στρατός του Νοτίου Σουδάν (SPLA).

  Σύμφωνα με την οργάνωση, όπλα από το Σουδάν, νάρκες από την Κίνα και τανκς από την Ουκρανία φθάνουν συνέχεια στο Νότιο Σουδάν, οδηγώντας στην ανεξέλεγκτη χρήση τους ακόμη και ενάντια πολιτών. Τα τανκς – που χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό του Νότιου Σουδάν, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία – παραδόθηκαν στον SPLA μεταξύ του 2007 και του 2009 μέσω Κένυας, σε μία διαδικασία στην οποία συμμετείχαν ουκρανικές, γερμανικές και βρετανικές επιχειρήσεις.

  «Η παράδοση έλαβε χώρα παρά τη Συνολική Συμφωνία Ειρήνης (ΣΣΕ) του 2005 μεταξύ του Σουδάν και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος (SPLM) του Νοτίου Σουδάν και το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν που εκείνη την περίοδο αφορούσε και το νότιο τμήμα του» αναφέρει η έκθεση την οποία καμία χώρα δεν έχει σχολιάσει επίσημα.

  Όπως επισημαίνεται, οι επιθέσεις με βλήματα όλμου και οβίδες πυροβολικού «απέτυχαν να διακρίνουν επαρκώς μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών στόχων» καταστρατηγώντας το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν να πωλούν όπλα σε χώρες που υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την προέλευση των όπλων που φθάνουν στο Νότιο Σουδάν επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Small Arms Survey. Το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν πριν από περίπου έναν χρόνο έπειτα από έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο. Το Νότιο Σουδάν πήρε το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της περιοχής, ωστόσο πρέπει να εξάγει πετρέλαιο χρησιμοποιώντας αγωγούς που βρίσκονται στον βορρά.
  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk