Σκληρός απέναντι στους τρομοκράτες που δρουν στη χώρα του αλλά και επικριτικός απέναντι στις χώρες που θέλουν να αποτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν για να επιρρίψουν τις ευθύνες στη Συρία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση.

Σε μία από τις μετρημένες εμφανίσεις του σε μέσα ενημέρωσης ειδικά μέσα στον ενάμιση χρόνο του εμφυλίου που μαίνεται στη Συρία, ο Άσαντ επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει για το άνοιγμα της πολιτικής σκηνής προχωρούν. Ωστόσο, είπε, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν νόημα «για τους τρομοκράτες και τις χώρες που τους στηρίζουν».

Όπως εξήγησε, η Συρία είναι υπό διεθνή πίεση λόγω της υποστήριξής της προς τους Παλαιστίνιους αλλά αυτές οι πιέσεις δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στο παρελθόν και δεν θα έχουν και στο μέλλον.

Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή του ότι η Συρία έχει περιπέσει σε πόλεμο –και μάλιστα εμφύλιο–, ο Άσαντ τόνισε ότι καθήκον της κυβέρνησής του είναι να καταστρέψει τις τρομοκρατικές ομάδες και να σώσει τους πολίτες. «Εξοντώνοντας έναν τρομοκράτη, είναι πιθανό ότι σώζεις τις ζωές δέκα, εκατό ή ακόμα και χιλιάδων πολιτών».

Η σταθερή γραμμή του συριακού καθεστώτος είναι ότι οι εξεγερμένοι και αργότερα πλέον οι αντάρτες είναι τρομοκράτες που καθοδηγούνται από το εξωτερικό.

Πολλές χώρες, είπε ακόμη, θα επιθυμούσαν να δουν το σχέδιο Ανάν να αποτυγχάνει για να επιρρίψουν τις ευθύνες στη Συρία.

Ο ίδιος, εξήγησε, δεν θα αποδεχτεί μη προερχόμενη από τη Συρία λύση στην σύγκρουση γιατί μόνο οι Σύροι γνωρίζουν πώς θα την επιλύσουν. Πάντως δεν βλέπει επέμβαση της Δύσης στη χώρα του τύπου Λιβύης–δεν είναι δυνατή στη Συρία, εκτίμησε.

Αναφερόμενος τέλος στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, μετά την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, σχολίασε ότι «υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη στάση, που έχουν υιοθετήσει οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκίας, και εκείνης, που ο τουρκικός λαός τηρεί έναντι της Συρίας».

Διπλωματική δραστηριότητα εν όψει Γενεύης

Παρά τις μέχρι σήμερα αποτυχημένες (αν όχι θνησιγενείς) προσπάθειες για να υπάρξει κάποια λύση στο συριακό, οι δυτικές κυβερνήσεις και ο Κόφι Ανάν επιμένουν να δοκιμάζουν και να προτείνουν λύσεις.

Ο διεθνής μεσολαβητής συνιστά μια σειρά από «σαφή και αμετάκλητα βήματα» για μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας «προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας», σε κείμενό του που προετοιμάστηκε ενόψει της συνόδου της Γενεύης το Σάββατο.

Θα αποκλείονται εκείνοι των οποίων η παρουσία «θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της μετάβασης και να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη συμφιλίωση», προστίθεται στο κείμενο. Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι αυτή η ρήτρα θα μπορούσε να σημαίνει την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και ότι η Ρωσία, πιστός σύμμαχος της Δαμασκού, δεν αντιτίθεται πλέον σε αυτό.

Δεν προβλέπεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τα βήματα.

Το έγγραφο εργασίας υποβλήθηκε στα μέλη της «Ομάδας Δράσης» για τη Συρία, που θα συνεδριάσουν στη Γενεύη το Σάββατο–τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), η Τουρκία και οι χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.