Ονομάζεται Belviq και αποτελεί το πρώτο νέο χάπι κατά της παχυσαρκίας που, μέσα σε διάστημα 13 ετών, λαμβάνει το πράσινο φως της αμερικανικής υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πιέσεις προς την έγκριση

Σύμφωνα με την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία, η έγκριση τέτοιων φαρμάκων αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Κατά το παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει σκευάσματα τα οποία σχετίζονταν με προβλήματα υγείας ή ακόμη και θανάτους.

Με τα δύο τρίτα των Αμερικανών όμως να κατατάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων και παχύσαρκων και το κόστος της δημόσιας υγείας για την περίθαλψή τους να εκτοξεύεται στα ύψη, η FDA δέχθηκε μεγάλη πίεση προκειμένου να εγκρίνει μια νέα θεραπεία κατά της παχυσαρκίας.

«Όπως φαίνεται η άποψη της υπηρεσίας έχει μετατοπιστεί επισήμως προς την κατεύθυνση που θεωρεί ότι η μη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτελεί κίνδυνο από μόνη της, έτσι προτιθέμεθα να βγάλουμε στην αγορά σκευάσματα για να βοηθήσουμε τον κόσμο να χάσει βάρος – ακόμα και αν αυτό συνοδεύεται από κινδύνους» αναφέρει ο διευθυντής του τομέα βιοτεχνολογίας της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Cowen, Σίμος Σιμεωνίδης.

Το χάπι της «μεζούρας»

Το χάπι Belviq με δραστική ουσία τη λορκασερίνη, της Arena Pharmaceuticals Inc, είναι σχεδιασμένο ώστε να «μπλοκάρει» τα σήματα της πείνας στον εγκέφαλο βοηθώντας έτσι τα άτομα που το λαμβάνουν να νιώθουν χορτάτοι με μικρότερες ποσότητες τροφής.

Κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας, οι ασθενείς που λάμβαναν το εν λόγω χάπι έχασαν επιτυχώς το 5% του σωματικού τους βάρους.

Προσοχή στην ειδική σήμανση

Παρόλα αυτά, η σήμανση της FDA στη συσκευασία του αδυνατιστικού φαρμάκου αναφέρει ότι η καθημερινή λήψη του θα πρέπει να διακοπεί μετά από την πάροδο 12 εβδομάδων, ακόμα και αν ο ασθενής δεν έχει καταφέρει να χάσει το 5% του σωματικού του βάρους.

Το χάπι της Arena έχει λάβει έγκριση για λήψη από ενηλίκους με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) _ το πηλίκο του βάρους σε κιλά διά του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα _ από 30 και πάνω, που κατατάσσονται στην κατηγορία της παχυσαρκίας. Μπορεί ακόμα να ληφθεί από ενηλίκους με ΔΜΣ από 27 και άνω (δηλαδή υπέρβαρους) που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το βάρος τους όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη.

Σύμφωνα με οδηγία της FDA, η παρασκευάστρια εταιρεία οφείλει να προχωρήσει σε έξι μελέτες παρακολούθησης των αποτελεσμάτων από τη λήψη του αδυνατιστικού φαρμάκου όπως επίσης και την καταγραφή του κινδύνου καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.