• Αναζήτηση
 • Μαθητές και ναρκωτικά

  Μαθητές και ναρκωτικά | tovima.gr

  Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών: κατά ή οριστική παύση; Αποσπασματικές θεωρήσεις σχετικά με τη χρήση χαπιών από μαθητές Λυκείων του Ιωαννίνων έκανα την εμφάνισή τους στον έντυπο τοπικό περιοδικό τύπο. Οι υπεύθυνοι παίζουν με τα ποσοστά και θεωρούν ευτυχές το γεγονός του χαμηλού ποσοστού χρήσης στα Γιάννενα σχετικά με άλλες πόλεις. Μάλιστα η επικέντρωση της ευθύνης γίνεται στα Λύκεια τα οποία σύμφωνα με τους αρμοδίους αποτελούν τις χώρους διακίνησης και χρήσης. Έτσι οι νέοι μας φαίνονται σαν να αρέσκονται στις ουσίες παρά στη γνώση.

  Για μια ακόμη φορά η παιδεία μετατρέπεται σε χώρο χρήσης ναρκωτικών ουσιών ενώ αποσιωπάται το καθεστώς της ανεμπόδιστης διακίνησης, της έλλειψης επόπτευσης και της ατιμωρησίας αυτών που τα διακινούν. Μπορεί έρευνες να έχουν λάβει χώρα για το ποσοστό των χρηστών όμως εκλείπουν οι έρευνες για την αναζήτηση κυκλωμάτων διακίνησης των ναρκωτικών στα Ιωάννινα. Πολλά νέα παιδιά έχουν βρεθεί νεκρά με μια σύριγγα στο χέρι αλλά ενόχους δεν διαπιστώσαμε. Η εκ των υστέρων διαπίστωση δεν λύνει το μεγάλο αυτό πρόβλημα αλλά ούτε και η χαρά μας για το μικρό ποσοτό χρήσης. Έτσι ξεκινάνε όλα, από ένα τσιγάρο, από ένα χάπι για να μην αρκούν σε λίγο καιρό όλα αυτά και να γίνει το επιθανάτιο βήμα.

  Οι δράσεις στις οποίες μας καλούν οι αρμόδιοι εμάς όλους τους πολίτες, που έτσι κι αλλιώς είναι χρέος μας να το κάνουμε, είναι μετέωρες όταν το σύστημα της διακίνησης των ουσιών χαρακτηρίοζεται ως εξ αρχής ανεμπόδιστο. Χαιρόμαστε όταν οι χρήστες απευθύνονται στα κέντρα απεξάρτησης ή όταν δημιουργούμε δίκτυα επανένταξης και καλά κάνουμε γι’ αυτό. Στην ουσία, όμως, ενεργούμε για την κατασκευή αναχωμάτων παρά για την αλλαγή της κοίτης των ποταμών.

  Το θέμα δεν είναι να είμαστε μόνο εργολάβοι κατασκευής έργων αλλά φορείς διακοπής των αιτιών και των διαύλων μεταφοράς των ναρκωτικών ουσιών στα παιδιά μας. Και εδώ η πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει το ρόλο της και από την “πολιτική του χατζαπλάστ” να περάσει ενεργά στην πολιτική της οριστικής παύσης της διακίνησης κάθε είδους ναρκωτικών ουσιών, της ανάπτυξης των πολιτιστικών και αισθητικών πρακτικών και της ενίσχυσης των οικονομικοκοινωνικών ευκαιριών. Ας βάλουμε τέλος στη λογική της αναπαραγωγής των χρηστών. Η σημερινή χαρά για τα μικρά ποσοστά τους εγκυμονεί τη λύπη για την αυριανή τους άνοδο όσο απλώς θεραπεύουμε δίχως, ταυτόχρονα, να ανακόπτουμε την τροφοδοσία τους με τις θανατηφόρες αυτές ουσίες.

  Σχολικός Σύμβουλος

  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk