Τα τσιγκελωτά μαύρα μουστάκια του είναι θρυλικά. Το ίδιο και η ψυχαναγκαστική εμμονή του με την τάξη και η εμπιστοσύνη του στα μικρά φαιά κύτταρα. Έχει πρόσωπο σαν αυγό (και όχι απλώς ωοειδές), είναι κοντός και ντυμένος με πολλή σχολαστικότητα και αυταρέσκεια δανδή. Είναι Βέλγος, μιλάει τα αγγλικά με τονισμένη προφορά και είναι διαβολικά έξυπνος. Χρειάζεται να γράψουμε το όνομά του;

Ο διάσημος ντετέκτιβ της Άγκαθα Κρίστι, ο Ηρακλής Πουαρό, είναι εύκολα αναγνωρίσιμος από τον σύγχρονο αναγνώστη -ακόμη και από όσους δεν κατατάσσονται στους θαυμαστές της αστυνομικής λογοτεχνίας- όχι μόνο από τις λογοτεχνικές περιγραφές της δημιουργού του αλλά και από τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ενσαρκώσεις του.

Έχουμε δει ως Πουαρό τον εμβληματικό σερ Πίτερ Ουστίνοφ – που δεν έμοιαζε και πολύ, είναι η αλήθεια, με τον λογοτεχνικό ήρωα. Αντιθέτως, η ομοιότητα του ταλαντούχου συμπατριώτη του Άλμπερτ Φίνεϊ και η επιτυχία του στον ρόλο ήταν τέτοια, που παραπονιόταν ότι οι θεατές τον είχαν ταυτίσει με την περσόνα του Πουαρό και χρειάστηκε να παλέψει πολύ για να μην τον τυποποιήσουν στον ρόλο του εκκεντρικού ντετέκτιβ. Ο ηθοποιός Ντέβιντ Σάτσετ, επίσης βρετανός, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε 22 τηλεταινίες βασισμένες σε ιστορίες της Κρίστι, είναι η πιο πρόσφατη εικόνα του Πουαρό που ανακαλούμε.

Ποιος τον απεικόνισε πρώτος; Φαίνεται πως ήταν ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε την «κουβερτούρα», το χάρτινο εξωτερικό κάλυμμα, του τόμου Poirot Investigates (Ο Ηρακλής Πουαρό ερευνά), μιας συλλογής αστυνομικών αφηγημάτων της Άγκαθα Κρίστι με ερευνητή τον Ηρακλή Πουαρό που πρωτοκυκλοφόρησε το 1924. Η τιμή της τότε ήταν 37 πένες. Πριν από λίγες ημέρες η συλλογή πωλήθηκε σε δημοπρασία βρετανικού οίκου για 40.630 στερλίνες, χάρη ακριβώς στην εικόνα του Πουαρό.

Στη συγκεκριμένη κουβερτούρα ο Πουαρό στέκεται όρθιος, κομψά ντυμένος, με καλογυαλισμένα παπούτσια, στηρίζει το ένα χέρι στο μπαστούνι του και στο άλλο κρατά το καπέλο και τα γάντια του. Ο οίκος δημοπρασίας Dominic Winter εκτιμούσε ότι η τιμή πώλησης του βιβλίου θα κυμαινόταν μεταξύ 3.000 και 5.000 στερλινών, αλλά η τελική τιμή ξεπέρασε κατά πολύ κάθε προσδοκία αλλά και κάθε καταγεγραμμένο προηγούμενο. Το ακριβότερο βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι σε δημοπρασία ήταν το Η μυστηριώδης υπόθεση Στάιλς, το οποίο έφτασε τις 10.000 στερλίνες σε δημοπρασία των Sotheby’s το 2009.

«Η κουβερτούρα είναι το κλειδί», δήλωσε στον βρετανικό Guardian εκ μέρους του οίκου δημοπρασίας ο Κρις Άλμπουρι, αναφερόμενος στο τζάκετ με την πρώτη στην Ιστορία απεικόνιση του Πουαρό. «Είναι τέλεια. Συνήθως από τις κουβερτούρες των βιβλίων εκείνης της εποχής λείπει κάποιο κομμάτι, η συγκεκριμένη όμως είναι ανέπαφη. Οι κουβερτούρες της προπολεμικής εποχής είναι πολύ πιο σπάνιες από ό,τι της μεταπολεμικής. Τις αφαιρούσαν από τα βιβλία στα σημεία πώλησης και τις πετούσαν στο καλάθι των αχρήστων κι έτσι οι περισσότερες δεν κατάφερναν καν να περάσουν την πόρτα του βιβλιοπωλείου».

Ο πρώην αστυνομικός της βελγικής αστυνομίας, πρόσφυγας στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό πρωταγωνιστεί σε περισσότερα από 80 κείμενα της βρετανής συγγραφέως, συγκεκριμένα σε 33 μυθιστορήματα, 51 διηγήματα και ένα θεατρικό έργο, γραμμένα μεταξύ του 1920 και του 1975.