Στο νησί των Σπετσών πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ο αγώνας των κλασικών και παραδοσιακών σκαφών «Spetses Classic Yacht Race 2012».

Από 21 μέχρι 24 Ιουνίου με φόντο τις δαντελωτές ακτές ενός εκ των πιο αρχοντικών νησιών του Αργοσαρωνικού, 50 σκάφη από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στην διοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στους λάτρεις της ιστιοπλοΐας και όχι μόνο.

Μετά την λήξη του αγώνα ακολούθησε η τελετή βράβευσης και απονομής των επάθλων στα σκάφη που πρώτευσαν, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου στην Πλατεία Ποσειδωνίου. «Αποδείξαμε για δεύτερη χρονιά ότι η υψηλή ποιότητα της διοργάνωσης, η αξία των πρώτων αλλά και το αγωνιστικό πνεύμα όσων διαγωνίστηκαν, μας επιτρέπει να προσδοκούμε πλέον στην εδραίωση του αγώνα, ως ενός από τους καλύτερους αγώνες κλασικών σκαφών στον κόσμο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας.

«Ζήσαμε μοναδικές στιγμές για δεύτερη χρονιά. Είμαστε πολύ περήφανοι που αποδείξαμε την άλλη πλευρά της Ελλάδας και κάναμε το Ποσειδώνιο, πόλο πολιτισμού, δραστηριοτήτων, ανάπτυξης για το νησί και την κοινωνία, γενικότερα» ανέφερε ο Αντώνης Βορδώνης, διευθύνων σύμβουλος του «Poseidonion Grand Hotel», που βρέθηκε στο επίκεντρο του αγώνα, αλλά και κυβερνήτης του vintage «Tincano».

Φέτος απονεμήθηκε και το βραβείο «Spirit of Chivalry – Chivas Honour Award –Spetses Classic Yacht Race 2012», στο οποίο νικητής αναδείχτηκε το σκάφος Glaramara (έτους κατασκευής 1947) με κυβερνήτη τον Στρατή Ανδρεάδη χάρη στη δεξιοτεχνία και την ομαδικότητα που επέδειξε το πλήρωμά του κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Την απονομή πραγματοποίησε ο Christophe Lemarié, CEO της Pernod Ricard Hellas, ο οποίος ανέφερε ότι «με ιδιαίτερη τιμή συμμετείχαμε ως χρυσός χορηγός στον αγώνα» και πρόσθεσε πως «η αγωνιστικότητα και η ευγενής άμιλλα των πληρωμάτων, αποτέλεσαν τον ιδανικό συνδυασμό για την τέλεση ενός μοναδικού αθλητικού γεγονότος».

Για δεύτερη συνεχή χρονιά απονεμήθηκε και ειδικό βραβείο καλύτερης εμφάνισης πληρώματος, το οποίο μοιράστηκαν φέτος τα σκάφη «ISABELLA» και «ΑΓ. ΓΙΩΡΓΗΣ», των Γιώργου Κόβα και Παναγιώτη Μαθιού αντίστοιχα.

Η διοργάνωση προβάλλει και την οικολογική και περιβαλλοντική διάσταση της ιστιοπλοΐας, καθώς σε συνεργασία με τo Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και μέσω του σεμιναρίου Eco-Navigation, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες, αλλά και στην τοπική κοινωνία να εντρυφήσουν σε μεθόδους ναυσιπλοΐας που προστατεύουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα κατά την διάρκεια των πλόων τους.

Επιπλέον, μέρος των εσόδων από τις εγγραφές συμμετοχής δόθηκε στο Σωματείο Καραβομαραγκών Σπετσών για την προστασία και ενίσχυση των καρνάγιων, που αποτελούν ιστορική κληρονομιά και αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης των Σπετσών.

Ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης από την πλευρά του δήλωσε ενθουσιασμένος με την εκδήλωση και πρόσθεσε πως «το νησί, οι κάτοικοί του και η δημοτική αρχή, νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη». Πληρώματα, διοργανωτές και θεατές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον «Spetses Classic Yacht Race 2013».