• Αναζήτηση
 • Σε καθεστώς χρεοκοπίας μπαίνει η πόλη Στόκτον στην Καλιφόρνια

  Η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που θα υποβάλει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές γίνεται σήμερα το Στόκτον της βόρειας Καλιφόρνια καθώς απέτυχε στις διαπραγματεύσεις με αυτούς για τη ρύθμιση χρεων υψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το έλλειμα του φετινού προυπολογισμού της πολης αναμένεται να ξεπεράσει τα 26 εκατ. δολάρια, παρά τις δραματικές περικοπές προσωπικού

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που θα υποβάλει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές γίνεται σήμερα το Στόκτον της βόρειας Καλιφόρνια καθώς απέτυχε στις διαπραγματεύσεις με αυτούς για τη ρύθμιση χρεων υψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το έλλειμα του φετινού προυπολογισμού της πολης αναμένεται να ξεπεράσει τα 26 εκατ. δολάρια, παρά τις δραματικές περικοπές προσωπικού.

  Πηγές του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS επιβεβαίωσαν την πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, στην οποία ζουν περίπου 290.000 κατοίκοι, να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9 για προστασία από τους πιστωτές, μετά και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να παγώσουν μεχρι νεωτερας τα χρέη προς τις τράπεζες, ενώ ο δημος θα μπορεί να συνεχίσει να εισπράτει δημοτικά τέλη και να πληρώνει γιά τις βασικές υπηρεσίες, όπως η αστυνομία και η πυροσβεστική.

  «Δυστυχώς δεν υπήρξαν συμφωνίες με τους πιστωτές που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν το έλλειμμα και να απομακρύνουν το ενδεχόμενο αθέτησης των υποχρεώσεων. Θεωρούμε ότι η προστασία του Άρθρου 9 είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή», τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο ο διαχειριστής της πόλης Μπομπ Ντέις.

  Το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ψήφισε με 6 ψήφους υπέρ και 1 κατά τον προϋπολογισμό του 2012 -13, έχει ήδη δώσει άδεια στον Ντέις να υποβάλει την αίτηση, που αναμένεται να υποβληθεί αργότερα σήμερα. Στο Στόκτον, που βρίσκεται 150 χλμ. ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, το 15% των κατοίκων είναι άνεργοι -ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο των ΗΠΑ.

  Την τελευταία τριετία, οι αξιωματούχοι του Στόκτον βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκα χρέη λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, επιχειρώντας να περιορίσουν τις οφειλές μέσω περικοπών των δαπανών. Απέλυσαν το 25% των αστυνομικών της πόλης, το 30% των πυροσβεστών και το 40% των δημοτικών υπαλλήλων, προχωρώντας ταυτόχρονα σε περικοπές μισθών.

  «Η [τράπεζα] Wells Fargo απέκτησε πολλούς χώρους πάρκινγκ της πόλης, ενώ πρόσφατα κατέσχεσε λόγω χρεών και το κτίριο όπου επρόκειτο να μεταστεγαστεί το δημαρχείο», τονίζει ο 35χρονος κάτοικος Τζορτζ Εστράντα, καταλήγοντας ειρωνικά πως «κάλλιστα το Στόκτον θα μπορούσε να ονομάζεται «Ουέλς Φάργκο Τάουν»».
  Το Στόκτον είχε αναδειχτεί το 2009 ως η «πιο μίζερη πόλη στις ΗΠΑ», επειδή έχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας, άσχημο καιρό, βαριά φορολογία, διαφθορά και υψηλή εγκληματικότητα. Η αξιολόγηση γίνεται με κριτήρια το ποσοστό της ανεργίας, τον πληθωρισμό, τη φορολογία, το χρόνο που απαιτείται για τις μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ποσοστά εγκληματικότητας, την απόδοση των αθλητικών ομάδων της πόλης, τον καιρό, τη μόλυνση και τη διαφθορά στο δημόσιο.
  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk