• Αναζήτηση
 • Η μαρτυρία της 35χρονης που έπεσε θύμα απαγωγής για χρυσό

  «Προσπάθησαν να απαγάγουν το επτάχρονο παιδί μου και τους ικέτευσα να πάρουν εμένα. Με κράτησαν για περισσότερες από εικοσιπέντε ημέρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο το είχαν καλύψει με κουκούλα, και μου επέτρεπαν μόνο τις σωματικές μου ανάγκες. Βρισκόμουν σε αθλία κατάσταση, άπλυτη, βρώμικη, με τα ίδια ρούχα για πολλές εβδομάδες, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Αρχικά ζητούσαν 3.000.000 ευρώ και 30 κιλά χρυσού, για να με αφήσουν. Δεν ήξερα αν θα βγω ζωντανή….»

  «Προσπάθησαν να απαγάγουν το επτάχρονο παιδί μου και τους ικέτευσα να πάρουν εμένα. Με κράτησαν για περισσότερες από εικοσιπέντε ημέρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο το είχαν καλύψει με κουκούλα, και μου επέτρεπαν μόνο τις σωματικές μου ανάγκες. Βρισκόμουν σε αθλία κατάσταση, άπλυτη, βρώμικη, με τα ίδια ρούχα για πολλές εβδομάδες, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Αρχικά ζητούσαν 3.000.000 ευρώ και 30 κιλά χρυσού, για να με αφήσουν. Δεν ήξερα αν θα βγω ζωντανή….».

  Συγκλονιστική η μαρτυρία, προς τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, μίας 35χρονης γυναίκας που έπεσε θύμα της συμμορίας των επτά Ελλήνων (δύο εξ αυτών ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση) και δύο Αλβανών κακοποιών – ηλικίας από 29 έως 35 ετών- που είχαν προχωρήσει τους τελευταίους επτά μήνες, στην αρπαγή τριών ανδρών και δύο γυναικών προκειμένου να τους υφαρπάξουν χρήματα, κοσμήματα και χρυσό.

  Ολοι οι στόχοι είχαν άμεση σχέση με καταστήματα αγοράς και πώλησης χρυσού και όπως έχουν διαπιστώσει αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ένα από τα μέλη της συμμορίας σχετίζονταν με αυτού του τύπου τα καταστήματα και γνώριζε λεπτομέρειες για τις επιχειρηματικές τους κινήσεις. Επιπλέον ένας εκ των συλληφθέντων είχε μακρινή συγγένεια με ένα από τα θύματα της απαγωγής.

  Ορισμένα από τα άλλα μέλη της συμμορίας είχαν στο παρελθόν κατηγορηθεί για ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών ενώ πολλοί από αυτούς ήταν γείτονες σε περιοχές των δυτικών προαστίων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για την επιδρομή των επονομαζόμενων «απαγωγών της τίγρης», όπως έχουν ονομασθεί στην Μ. Βρετανία. Δηλαδή απαγωγές με μικρή διάρκεια και στόχο ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με μεγάλα έσοδα ή διευθυντές τραπεζών προκειμένου «εδώ και τώρα» να εισπράττουν λύτρα για την άμεση απελευθέρωσή τους.

  Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και προ τριών εβδομάδων με την απαγωγή δεκαπεντάχρονου, γιου διευθυντή Τράπεζας. Οι απαγωγείς γνώριζαν να μην διαπράττουν σημαντικά λάθη στην χρήση των κινητών, ώστε να μην εντοπισθούν τα ίχνη τους. Ομως και σε αυτήν την περίπτωση, με την χρήση του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ, προσδιορίσθηκαν στοιχεία για τα κινητά που χρησιμοποιούσαν και για τα σημεία που είχαν καταφύγει τις τελευταίες ημέρες.

  Στις τέσσερις πρώτες περιπτώσεις, οι απαγωγείς είχαν απελευθερώσει τα θύματά τους μετά από λίγες ώρες. Ομως στην περίπτωση της 35χρονης η απαγωγή διήρκεσε 26 ημέρες, και είναι η δεύτερη απαγωγή σε διάρκεια στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά μετά την αρπαγή και ομηρία για 64 ημέρες -το φθινόπωρο του 2001- του επιχειρηματία Ιωάννη Ζώνα, ο οποίος απεβίωσε λίγα χρόνια αργότερα από ανίατη ασθένεια…

  Σαν ταινία τρόμου…

  Η 35χρονη, που συμμετείχε στην ιδιοκτησία μεταφορικής εταιρείας, απήχθη στις 25 Μαΐου 2012, την ώρα που επέστρεφε σπίτι της μαζί με τον επτάχρονο και τον τετράχρονο γιο της. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι δράστες προσπάθησαν να της αρπάξουν τον επτάχρονο, όμως εκείνη τους ζήτησε να πάρουν την ίδια και να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά της. Στη συνέχεια την επιβίβασαν σε αυτοκίνητο, της φόρεσαν κουκούλα και τηλεφώνησαν στον σύζυγό της.

  Αρχικά ζήτησαν περίπου 3.000.000 ευρώ και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων απαίτησαν την καταβολή περίπου 30 κιλών χρυσού ενώ οι απαιτήσεις τους σε χρήματα μειώθηκαν σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν περίπου δέκα τηλεφωνικές επικοινωνίες των απαγωγέων με τον σύζυγο της απαχθείσας και τελικά αφέθηκε ελεύθερη -στις 19 Ιουνίου 2012- με καταβολή 346.500 ευρώ σε μετρητά.

  Μετά την παραλαβή των λύτρων της έβαλαν κολλητική ταινία στα μάτια, της φόρεσαν κράνος και την εγκατέλειψαν στην περιοχή των Μεγάρων. Οπως διαπιστώθηκε αργότερα είχε μεταφερθεί σε αγροτική κατοικία κοντά στο σημείο που την άφησαν ελεύθερη, η οποία ανήκε σε έναν από τους δράστες. Οι απαγωγείς την κρατούσαν δεμένη μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, στην αυλή του σπιτιού. Εμεινε εκεί για 25 ημέρες, σε αθλία κατάσταση ενώ της έδιναν μόνο ένα πιάτο φαγητό. Η γυναίκα ήδη βρίσκεται υπό παρακολούθηση από ψυχολόγο…

  Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ
  Από την ΕΛ.ΑΣ δόθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την δράση της συμμορίας:

  «Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει το τελευταίο 7μηνο πέντε (5) απαγωγές σε βάρος επιχειρηματιών ή μελών των οικογενειών τους.

  Χθες (26-06-2012) σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν τα εννέα (9) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα επτά (7) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας από 29 έως 35 ετών, που διαμένουν σε διάφορες περιοχές κυρίως της Δυτικής Αττικής.

  Αναλυτικότερα διέπραξαν τις παρακάτω απαγωγές με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση:

  1. Βραδινές ώρες της 15-12-2011 τρεις από τους συλληφθέντες φορώντας κουκούλες και με την απειλή όπλου, ακινητοποίησαν 61χρονο ημεδαπό χρυσοχόο έξω από την οικία του σε περιοχή της Αττικής και με τη χρήση βίας του φόρεσαν κουκούλα στο κεφάλι και τον οδήγησαν σε περιοχή της Μάνδρας Αττικής όπου τον κρατούσαν. Κατά τη διάρκεια της αρπαγής οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με οικείους του και απαίτησαν χρήματα και πλάκες χρυσού για να τον αφήσουν ελεύθερο. Τελικά δεν καταβλήθηκαν τα λύτρα, καθώς ο απαχθείς κατάφερε να διαφύγει εκμεταλλευόμενος στιγμιαία ολιγωρία τους, ενώ τον κρατούσαν σε ερημικό σημείο πλησίον της Ν. Ε. Ο. Αθηνών – Πατρών και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την περιοχή με τη βοήθεια διερχόμενου οδηγού λεωφορείου ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους οικείους του και την Αστυνομία.

  2. Βραδινές ώρες της 23-12-2011 71χρονος ημεδαπός χρυσοχόος οδηγώντας το αυτοκίνητό του και ενώ πλησίαζε στο σπίτι του, σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, δύο άγνωστοι άνδρες, οι οποίοι φορούσαν κουκούλες τύπου «full face» ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό του στη μέση του δρόμου και αφού προκάλεσαν φθορές σε αυτό σπάζοντας τα τζάμια, με την απειλή όπλου, του φόρεσαν κουκούλα στο κεφάλι, του έδεσαν τα χέρια με ταινία και τον έβαλαν στο πορτ – μπαγκάζ του αυτοκίνητου τους και στη συνέχεια τον οδήγησαν σε αποθήκη κτιρίου σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες των δραστών με τους οικείους του και απαίτησαν την παράδοση κοσμημάτων, προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο και να μην τον σκοτώσουν. Ο απαχθείς αφέθηκε ελεύθερος στην περιοχή του Ασπροπύργου, πρωινές ώρες της 24-12-2011, αφού προηγουμένως οι δράστες παρέλαβαν μέρος των λύτρων που απαιτούσαν.

  3. Νυκτερινές ώρες της 08-01-2012, σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, δυο άγνωστοι δράστες, οι οποίοι φορούσαν κουκούλες και επέβαιναν σε Ι. Χ. Ε. αυτοκίνητο, ακινητοποίησαν το όχημα 26χρονης ημεδαπής και με την απειλή πιστολιού της έβαλαν κουκούλα στο κεφάλι, της αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (70) ευρώ από το πορτοφόλι της και το κινητό της τηλέφωνο και την οδήγησαν σε οικοδομή, σε περιοχή του Ασπροπύργου. Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους οικείους της απαίτησαν την καταβολή χρημάτων ως «λύτρα» για να την απελευθερώσουν. Πρωινές ώρες της 08-01-2012, η απαχθείσα αφέθηκε ελεύθερη, αφού καταβλήθηκε μέρος των λύτρων.

  4. Νυκτερινές ώρες της 02-03-2012, σε περιοχή της Αττικής, πέντε (5) εκ των δραστών, οι οποίοι φορούσαν κουκούλες, ακινητοποίησαν 32χρονο ημεδαπό, γιο ιδιοκτήτη εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων πολύτιμων μετάλλων, την ώρα που ετοιμαζόταν να εισέλθει με το αυτοκίνητό του σε πιλοτή πολυκατοικίας πλησίον της οικίας του, για να το σταθμεύσει. Αφού του φόρεσαν κουκούλα και τον χτύπησαν σε διάφορα σημεία του σώματός του, τον έβαλαν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου του, στο οποίο επιβιβάστηκαν κάποιοι από τους δράστες. Σε περιοχή της Δυτικής Αττικής τον επιβίβασαν σε άλλο αυτοκίνητο εγκαταλείποντας εκεί το δικό του και τον οδήγησαν σε κτίριο ιδιοκτησίας ενός εκ των δραστών στην περιοχή του Ασπροπύργου. Στη συνέχεια, οι δράστες επικοινώνησαν με τους οικείους του και απαιτούσαν ως «λύτρα» την καταβολή χρυσού. Πρωινές ώρες της 02-03-2012 ο απαχθείς αφέθηκε ελεύθερος, αφού καταβλήθηκε μέρος των λύτρων.

  5. Απογευματινές ώρες της 25-05-2012, δύο (2) εκ των δραστών φορώντας κουκούλες και με την απειλή όπλου απήγαγαν από το υπόγειο πάρκινγκ της οικίας της σε περιοχή της Αττικής, 35χρονη ημεδαπή κατά τη διάρκεια που στάθμευε το αυτοκίνητό της. Στη συνέχεια, την ανάγκασαν να επιβιβαστεί στο Ι. Χ. Ε. αυτοκίνητό τους, αφού προηγουμένως της φόρεσαν κουκούλα και την έβαλαν στα πίσω καθίσματα μαζί με ένα εκ των δραστών, ενώ μέσα σε αυτό ήταν ήδη άλλοι δύο δράστες στις θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού. Οι δράστες επικοινώνησαν με τους οικείους της και απαίτησαν την καταβολή χρημάτων και χρυσού για να την αφήσουν ελεύθερη. Πρωινές ώρες της 19-06-2012 αφέθηκε ελεύθερη, αφού καταβλήθηκε μέρος των λύτρων. Η απαχθείσα καθ’ όλη τη διάρκεια ομηρίας των (25) ημερών εκρατείτο εντός Ι. Χ. Ε. αυτοκινήτου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας ενός εκ των δραστών σε περιοχή της Δυτικής Αττικής.

  Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και χώρους που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  · διάφορα χρηματικά ποσά εκ των οποίων (1.000) ευρώ από προσημειωμένα χαρτονομίσματα καταβολής λύτρων,
  · πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM,

  · χειρόγραφο σημείωμα όπου αναγράφονταν ο διαμοιρασμός των χρημάτων μεταξύ των συλληφθέντων δραστών με συγκεκριμένα ποσά που πήρε ο καθένας από την τελευταία απαγωγή,

  · δεκαεννέα (19) σφαίρες των 9mm, μία (1) σφαίρα Kalashnikov και μία (1) των 45mm καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα που αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους στις απαγωγές.

  Στην πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν η ομάδα διαπραγματευτών και οι ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, που συνέδραμαν καθοριστικά στο έργο των αστυνομικών Υπηρεσιών.

  Οι συλληφθέντες απογευματινές ώρες σήμερα 27-06-2012 θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».
  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk