• Αναζήτηση
 • Πέντε ιδέες για τους κουρασμένους μάγους της Ευρώπης

  Οι ηγέτες της Ευρώπης θα συναντηθούν πάλι την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι αν μπορούν να σώσουν την μία ή την άλλη χώρα, αλλά αν μπορούν να σώσουν την ευρωζώνη – αν όχι ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση στη σημερινή μορφή της.

  Πέντε ιδέες για τους κουρασμένους μάγους της Ευρώπης | tovima.gr
  ΤΟ ΒΗΜΑ – Project Syndicate

  Οι ηγέτες της Ευρώπης θα συναντηθούν πάλι την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι αν μπορούν να σώσουν την μία ή την άλλη χώρα, αλλά αν μπορούν να σώσουν την ευρωζώνη – αν όχι ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση στη σημερινή μορφή της.

  Αντιθέτως από ό,τι πιστεύουν κάποιοι, οι Ευρωπαίοι δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια τους τελευταίους 12 μήνες. Αλλά σαν κουρασμένοι μάγοι, χρησιμοποιούν ακόμη κόλπα που κάποτε εντυπωσίαζαν, αλλά τώρα δεν φέρνουν αποτελέσματα – ή, χειρότερα, αποδεικνύονται αντιπαραγωγικά. Στο μεταξύ, ο οικονομικός κατακερματισμός εντός της ευρωζώνης συνεχίζεται, το κόστος δανεισμού αυξάνεται για την Ισπανία, και σε μικρότερο βαθμό, για την Ιταλία, και τα πολιτικά ρήγματα γίνονται πιο ορατά.

  Μία σύνοδος μπορεί να καταλήξει σε αποφάσεις που θα χρειαστούν μήνες για να εφαρμοστούν. Αλλά οι ηγέτες της Ευρώπης θα έχουν μια ευκαιρία να εντυπωσιάσουν, και να αναστρέψουν την κατάσταση, αρκεί να είναι αρκετά τολμηροί, και να κοιτάξουν προς τα εμπρός. Ιδού μια ατζέντα πέντε σημείων, στην οποία θα ήταν χρήσιμο να συμφωνήσουν:

  1. Να αποδεχθούν μια περιορισμένη αναδιαπραγμάτευση για το πρόγραμμα της Ελλάδας. Η βόμβα δεν έχει εξουδετερωθεί. Την ώρα που η Ελλάδα πήγε δύο φορές στις κάλπες, η ύφεση αυξήθηκε και η πολιτική δράση καθυστέρησε. Το πρόγραμμα προσαρμογής έχει ξεφύγει από τους στόχους, και τώρα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη.

  2. Να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο κοινής ανάληψης του ρίσκου για τις ισπανικές τράπεζες. Ο επιπλέον δανεισμός προς την κυβέρνηση της Ισπανίας ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της χώρας, αυξάνει το βάρος του χρέους της και τρομάζει τις αγορές, οι οποίες φοβούνται μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους.

  3. Να ανοίξουν τον δρόμο προς μία τραπεζική ένωση, με κοινή εγγύηση για τις καταθέσεις, εποπτεία, και μηχανισμό επίλυσης κρίσεων, ώστε να αποτρέπεται πιο εύκολα η εξάπλωση του κινδύνου σε τράπεζες και κράτη. Αυτή είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα.

  4. Να εξερευνήσουν τις επιλογές για την έκδοση ευρωομολόγων. Η οικονομική βοήθεια θα μπορούσε να βοηθήσει την Ισπανία, αλλά όχι την Ιταλία. Αν η κατάσταση της Ιταλίας επιδεινωθεί, κάποιας μορφής συνυπευθυνότητα για το χρέος θα είναι τελικά η μόνη εναλλακτική για να αποτραπεί μια χρεοκοπία μεγάλης κλίμακας.

  5. Να δημιουργήσουν συνθήκες για μακροοικονομική προσαρμογή. Η Νότια Ευρώπη πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της. Αλλά εκτός του ότι είναι τρομακτικά οδυνηρή, η εσωτερική υποτίμηση απειλεί την βιωσιμότητα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Με χαμηλότερο ονομαστικό εισόδημα και το ίδιο επίπεδο χρέους, αναγκαστικά αυξάνεται η απειλή της χρεοκοπίας. Η Βόρεια Ευρώπη πρέπει να δεχθεί, προσωρινά, έναν κάπως υψηλότερο πληθωρισμό, αρκεί να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών στο σύνολο της ευρωζώνης. Οι ηγέτες πρέπει τώρα να οικοδομήσουν μια συναίνεση πάνω σε αυτό.

  Πιο σημαντικό είναι να βγουν από το πολιτικό αδιέξοδο. Η Γερμανία δεν θέλει στενότερη οικονομική αλληλεγγύη, αν δεν συνοδεύεται από πολιτική ενοποίηση. Η Γαλλία θέλει οικονομική αλληλεγγύη χωρίς στενότερη πολιτική ενοποίηση. Και τα δύο στρατόπεδα είναι αμετακίνητα στις θέσεις τους επί ένα τέταρτο του αιώνα.

  Εφτασε η ώρα να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τους, και να διαψεύσουν την ιδέα ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να συμφωνήσουν για δυσνόητες λεπτομέρειες επί τεχνικών θεμάτων, αλλά όχι για τα ουσιώδη.

  * Ο Ζαν Πιζανί-Φερί είναι διευθυντής του Bruegel, κέντρου ανάλυσης οικονομικής πολιτικής με επιρροή στις Βρυξέλλες, και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Paris-Dauphine.
  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk