• Αναζήτηση
 • Με το τσέμπαλο και το μπουζούκι

  Ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις αν ο κ. Αντώνης Σαμαράς διόριζε υπουργό Οικονομικών

  Με το τσέμπαλο και το μπουζούκι | tovima.gr

  Ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις αν ο κ. Αντώνης Σαμαράς διόριζε υπουργό Οικονομικών τον κ. Δήμα (τον Πύρρο εννοούμε) και υπουργό Εξωτερικών τον αστυνόμο Νταβλούρο; Προφανώς μαζί με τον οφθαλμίατρο θα του έστελναν κι άλλον γιατρό, εκείνον που κουβαλάει μαζί του το στραβοραμμένο πουκάμισο, με τα κουμπιά στην πλάτη. Θα έλεγαν όλοι ότι ο πρωθυπουργός είναι για το τρελάδικο. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Πολιτισμό. Εκεί δεν μπήκε καν στον κόπο να διαλέξει τον κατάλληλο υπουργό απλά κατάργησε τη θέση. Πάει ο υπουργός, πάει και ο πολιτισμός στα αζήτητα.
   

  Θα πουν ορισμένοι ότι ο κ. Σαμαράς ακολούθησε το κυπριακό μοντέλο, δηλαδή συνέζευξε την παιδεία και την κουλτούρα. Λειψός γάμος βεβαίως αφού δεν θα υπάρξει κοινή στέγη: οι υπηρεσίες θα είναι χωρισμένες όπως ήταν και πριν. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι έγινε οικονομία, το κυβερνητικό σχήμα έγινε μικρό κι ευέλικτο καταργώντας το πόστο. Θα το λέγαμε αυτό αν δεν ξεφύτρωνε το άνευ ουσίας και αποστολής υπουργείο Μακεδονίας. Μάταιη πρωτοβουλία αφού οι βόρειοι είναι καθ’ έξιν παραπονούμενοι. Θα σταματήσουν να νιώθουν αδικημένοι μόνο όταν μεταφερθεί στη Σαλονίκη η έδρα του Κοινοβουλίου (του Ευρωπαϊκού εννοούμε).   

  Αρχηγός πολιτισμού διορίστηκε ο κ. Κώστας Τζαβάρας από την Ηλεία. Το αξίωμά του στην ταμπέλα είναι «αναπληρωτής  υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού». Η αλήθεια είναι ότι προοριζόταν για το Δικαιοσύνης. Εκεί θα είχε τοποθετηθεί αν προέκυπτε αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά, φευ, οι καραμπόλες τον οδήγησαν σε αντικείμενο για το οποίο δεν έχει εκφραστεί. Δηλώνει πάντως ότι ακούει από Μπαχ μέχρι Βαμβακάρη. Δεν το ξέρουμε, ο άνθρωπος ίσως να είναι πολύ καλλιεργημένος, φιλότεχνος και διανοούμενος. Πάντως μέχρι τώρα οι προβληματισμοί του στον πολιτικό στίβο δεν επικεντρώνονταν στον πολιτισμό ούτε τον σύγχρονο ούτε τον κλασικό.

  Ο κ. Τζαβάρας ως τώρα έχει δείξει τη διάθεση να συνδέσει το νέο με το αρχαίο. Με αυτή τη λογική προστάτευσε σπίτια που είχαν χτιστεί κοντά στην Ολυμπία (κάτι υστερικοί αρχαιολόγοι του το κοπανάνε μέχρι σήμερα, ότι προστάτευσε κατοικίες μέσα στην ζώνη άλφα του αρχαιολογικού χώρου). Ισως μπαίνουμε σε μια πιο εναλλακτική φάση προστασίας των μαρμάρων και του περιβάλλοντα χώρου τους. Να σημειώσουμε πάντως ότι ο κ. Τζαβάρας είχε συχνά σούρτα φέρτα στο υπουργείο Πολιτισμού κατά τη θητεία τού σημερινού πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν από κουλτουροσύνη ή επειδή βοηθούσε στην ανασύσταση ενός προεδρικού μηχανισμού.  

   Το υπουργείο Πολιτισμού σταθερά βγάζει από τη δύσκολη θέση τους πρωθυπουργούς. Βάζουν εκεί έναν δυνατό αντίπαλο για να τον αποδυναμώσουν, βάζουν έναν φίλο για να του κάνουν το χατίρι χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα, βάζουν εκείνους που έχουν μια σχετική λάμψη που ταιριάζει με τον καλλιτεχνικό φωτισμό. Για τον κ. Τζαβάρα δεν ξέρουμε προς ώρας σε ποια κατηγορία εμπίπτει. Καμιά ιδέα;

   

  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk