Αξιότιμε κ. Ρουπακιώτη Υπουργέ Δικαιοσύνης
Το θέμα της χρησικτησίας μαστίζει την ελληνική ύπαιθρο από κακοήθεις, οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία, περιφράζουν ξένα κτήματα για να τα ιδιοποιηθούν. Στη συνέχεια με ψευδομάρτυρες που πολλές φορές είναι πρόεδροι κοινοτήτων ή ακόμη και με βεβαιώσεις χρησικτησίας Δημάρχων, τα καταλαμβάνουν.
Δε βρισκόμαστε στην περίοδο που λόγω του πολέμου και της ξενιτιάς τα κτήμτα εγκαταλείπονταν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Τώτα οι άνθρωποι επιστρέφουν στα χωριά τους για να ζήσουν εκεί. Αντί όμως υποδοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταπάτηση της γης τους από αυτούς τους ανθρώπους.
Στις 6 Ιουνίου του 20102 ο νόμος κρίθηκε αντισυγματικός από το ΣτΕ, Εκκρεμεί και η Ολομέλεια. Σας παρακαλώ πολύ δώστε μας την ευκαιρία με την κατάργηση του νόμου να απαλαγούμε από τους καταχραστές της γης μας. Οι κακοήθεις άνθρωποι αυτοί το έχουν ως σύστημα να στηρίζονατι στον τσιφλικάδικο αυτό νόμο. Μόλις ο νόμιμος ιδιοκτήτης λείψει από το χωριό για λίγο, ακόμη και λόγω ασθένειας, συνετργάζονται ανά ομάδες ακόμη και ως μάρτυρες στα δικαστήρια για να του υφαρπάξουν τα κτήματά του.
Παραθέτω στη συνέχεια και τι σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή στις 4-6-2012. Σας παρακακλώ να συμβάλλετε στην κατάργηση του νόμου της υποκλοπής. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Hμερομηνία δημοσίευσης:06-04-07 Στον «αέρα» η χρησικτησία γης Το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε σχετικό νόμο αντισυνταγματικό, αλλά απόφαση θα πάρει η Ολομέλεια Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Δ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας νόμος του 1980 περί χρησικτησίας, ωστόσο το θέμα λόγω σοβαρότητας αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος παραπέμπεται για να κριθεί οριστικώς από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας κ. Γ. Παπαγεωργίου.
Ειδικότερα το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Μιχάλη Βροντάκη έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν. 1080/80. Ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον κάποιος καλλιεργεί συστηματικά επί 15ετία έκταση δήμου ή κοινότητας, τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να τις εκποιεί στον αυθαιρέτως κατέχοντα χωρίς δημοπρασία. Η σχετική διαδικασία μάλιστα ορίζεται από νόμο του… 1959 (ν. 3958). Στην υπ’ αριθμόν 783/2007 απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι «δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που υπαγορεύεται αποκλειστικώς ή κατά κύριο λόγο από την εν τοις πράγμασι μακροχρόνια αυθαίρετη κατοχή δημοσίων ή δημοτικών ακινήτων και την έλλειψη δυνατότητας ή ενεργού βουλήσεως του κράτους να προασπίσει τα δικαιώματά του που απορρέουν από την κυριότητα, με την τήρηση των προβλεπομένων διοικητικών διαδικασιών».
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η βούληση για τακτοποίηση αυτού του είδους των θεμάτων νομοθετικά βοηθά στη νομιμοποίησή τους και «η επιδίωξη ενός τέτοιου σκοπού δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή καθώς αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή του κράτους Δικαίου, καθώς και στη συνταγματική αρχή της ισότητας, αφού τίθενται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι των νομοταγών πολιτών οι αυθαιρετούντες.
Με το σκεπτικό αυτό, το Δ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη είναι αντισυνταγματική και συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την επίλυση διοικητικών διαφορών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που οι αυθαιρέτως κατεχόμενες εκτάσεις καλλιεργούνται καθώς «δεν μπορεί να λογισθεί ως θεμιτός δημόσιος σκοπός ή προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας τυχόν διατήρηση συστηματικών καλλιεργειών και φυτειών, προεχόντως διότι δεν προβλέπεται από τον νόμο ότι επιβάλλεται να γίνεται εκποίηση υπό αυτόν τον όρο».
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται και ο κίνδυνος, ελλείψει οποιουδήποτε όρου, η εκποιούμενη έκταση, εφόσον περιέλθει στην πλήρη κυριότητα του καλλιεργητή, να αξιοποιηθεί τελικώς με άλλο νόμιμο πλέον τρόπο και κυρίως για δόμηση, κατά τις διατάξεις περί εκτός σχεδίου δομήσεως.
Σχολικός Σύμβουλος