• Αναζήτηση
 • Σύνοδος Κορυφής: Δυο γραμμές για λύση στην κρίση

  Συνάντηση με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ έχει την Τετάρτη το βράδυ στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής την Πέμπτη  και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες εμφανίζει  φιλόδοξους μακροπρόθεσμους στόχους, με ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης και τη διατύπωση της βούλησης για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, αλλά κινδυνεύει να προκαλέσει απογοήτευση αν δεν δώσει άμεσες απαντήσεις στην κρίση.

  Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν «να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική, και αύριο πολιτική,  ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την Τετάρτη με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Παρίσι. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, έχουμε την υποχρέωση να οικοδομήσουμε την ισχυρή και σταθερή Ευρώπη του αύριο»,  πρόσθεσε ενθουσιώδης η καγκελάριος.

  Με το θέμα των ευρωομολόγων να αποτελεί το βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ συγκλίνουν τουλάχιστον στην ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής να αποφασίσει μέτρα για την ανάπτυξη, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους πριν τη συνάντησή τους την Τετάρτη στο Παρίσι.

  Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι έχουμε εργαστεί πολύ για την ανάπτυξη και ότι «περιμένουμε αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής». Όπως επισήμανε, «επιθυμούμε οικονομική σταθερότητα, αλληλεγγύη και ολοκλήρωση»· όλος ο κόσμος κοιτάζει προς την Ευρώπη και περιμένει αποφάσεις.

  Ομως, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Μόντι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, καθώς και οι αγορές, περιμένουν πολύ πιο βραχυπρόθεσμες και άμεσες λύσεις.

  Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σήμανε την Τετάρτη συναγερμό προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να  δανείζεται με τα επιτόκια  που τής επιβάλλουν οι αγορές, δηλαδή άνω του 6,8%.

  Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε έτοιμος να εργασθεί μέχρι τη νύκτα της Κυριακής αν χρειασθεί για να υπάρξει συμφωνία επί σειράς πειστικών λύσεων πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Τα ιταλικά επιτόκια αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την ετοιμότητα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής να δώσει άμεσες απαντήσεις στην κρίση.

  Δύο σύνοδοι κορυφής θα διεξαχθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες:  η σύνοδος κορυφής των 27 που θα αρχίσει την Πέμπτη το απόγευμα και θα ασχοληθεί με τα μακροπρόθεσμα σχέδια και η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης που θα αρχίσει την Παρασκευή και θα είναι αφιερωμένη στους τρόπους  άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της  επιδείνωσης της κατάστασης της Ισπανίας.

  Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να υιοθετήσουν την Πέμπτη ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που θα βασίζεται στην πρόταση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας για την αποδέσμευση πόρων που ισοδυναμούν με το 1% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, 120 – 130 δισεκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

  Θα εξετάσουν επίσης τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι για την εμβάθυνση της νομισματικής και δημοσιονομικής ένωσης, με τη θέσπιση των βάσεων για μία τραπεζική ένωση, η οποία θα περιλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία, εγγύηση καταθέσεων και κοινό μηχανισμό επίλυσης κρίσεων.

  Την Παρασκευή, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την  Ισπανία και την Κύπρο.

  Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ – Ομπάμα

  Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα, αργά το βράδυ της Τετάρτη ότι, «ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε νωρίτερα τηλεφωνική μακρά επικοινωνία με τον Γάλλο (σοσιαλιστή) πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ».

  Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας έχει ως εξής: «Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες, για να προωθηθούν ταυτοχρόνως οι στόχοι της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της σταθεροποίησης της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη, εδώ και πολλούς μήνες αντιμέτωπης με την κρίση κρατικού χρέους, βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο προέδρους»

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk