• Αναζήτηση

Μάριο Μόντι: Να συνεχισθεί η Σύνοδος μέχρι να βρεθεί λύση

Μιλώντας από το βήμα της ιταλικής Βουλής για μία ιδιαίτερα «σκληρή» διαπραγμάτευση στην καταλυτική για το μέλλον του ευρώ Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη, ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι τονίζει ότι συνομιλίες στις Βρυξέλλες «θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς χρονικό περιορισμό έως ότου εξευρεθεί λύση για να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα spread και να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα»

Μιλώντας από το βήμα της ιταλικής Βουλής για μία ιδιαίτερα «σκληρή» διαπραγμάτευση στην καταλυτική για το μέλλον του ευρώ Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη, ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι τονίζει ότι συνομιλίες στις Βρυξέλλες «θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς χρονικό περιορισμό έως ότου εξευρεθεί λύση για να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα spread και να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα».

Ιταλοί σχολιαστές πολιτικοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεχιστεί έως την Κυριακή, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές το πρωί της Δευτέρας.

Η Ιταλία θα επιμείνει στις Βρυξέλλες στην πρότασή της για έλεγχο των επιτοκίων διαμέσου της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων του δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM.

Η Γερμανία παραμένει αρνητική, αλλά ανταποκριτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι υπάρχουν «κάποια» περιθώρια διαπραγμάτευσης.

«Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δεν πρέπει να έχει κατανοήσει καλά την πρότασή μας» τόνισε ο Μόντι από τη Βουλή, προσθέτοντας σιβυλλικά ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν τα Κοινοβούλια και τα ανώτατα δικαστήριά τους».

Το μήνυμα, σύμφωνα με παρατηρητές, έχει μοναδικό αποδέκτη το Βερολίνο και τους συνταγματικούς του περιορισμούς σε ό,τι αφορά κυρίως την υιοθέτηση των ευρωομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική υποστήριξη που τα ιταλικά κόμματα παρέχουν στην κυβέρνηση Μόντι, το ιταλικό Κοινοβούλιο όπως φαίνεται δεν πρόκειται καταφέρει να ψηφίσει ένα ενιαίο κείμενο στόχων και προτεραιοτήτων εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Όλα δείχνουν ότι η μπερλουσκονική κεντροδεξιά πρόκειται να καταθέσει δικό της κείμενο, και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες του UDC ένα δεύτερο εναλλακτικό.

Αυτό αναμένεται να αποδυναμώσει τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία στην φάση αυτή, χρειάζεται την μέγιστη δυνατή υποστήριξη.

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk