• Αναζήτηση
 • Υδάτινα αποτυπώματα τροφίμων: περιορίστε τα

  Η νέα καμπάνια της Ευρωπαικής Επιτροπής, «Genaration Awake», μας ενημερώνει για το υδάτινο αποτύπωμα των τροφών μας αλλά και της καθημερινότητας μας γενικότερα, παρακινώντας μας παράλληλα να το περιορίσουμε μέσω της υπεύθυνης κατανάλωσης.

  Τι είναι υδάτινο αποτύπωμα: Η ποσότητα νερού που καταναλώνει ένας άνθρωπος-ένας πληθυσμός για να ικανοποιήσει τις καθημερινές του ανάγκες αλλά και η ποσότητα νερού που καταναλώνεται για την παραγωγή και τη μεταφορά ενός τροφίμου-προϊόντος.

  Για να φτιαχτεί, για παράδειγμα, μια πίτσα μαργαρίτα χρειάζονται 1.216 λίτρα νερού τα οποία ισοδυναμούν με ένα ντους διάρκειας 2 ½ ωρών ενώ για ένα μόνο μήλο απαιτούνται 82 λίτρα νερού με τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 6.847 παγάκια.

  Από που προκύπτει όμως όλη αυτή η σπατάλη; Κυρίως από τις προσπάθειες παραβίασης των φυσικών διαδικασιών παραγωγής του κάθε προϊόντος. Πως μπορούμε να την περιορίσουμε; Αλλάζοντας καταναλωτικά πρότυπα και συμπεριφορές. Μειώνοντας την κατανάλωση τροφών με υψηλά υδάτινα αποτυπώματα.

  Τα νούμερα φαίνονται υπερβολικά αλλά δεν είναι και τόσο. Στην περίπτωση, ας πούμε, του μήλου η σπατάλη νερού οφείλεται κυρίως στο πότισμα και στο πλύσιμο, διαδικασίες που δεν μπορούμε βέβαια να αποφύγουμε, μπορούμε ωστόσο να περιορίσουμε ή να βελτιώσουμε.

  Πώς; Αγοράζοντας βιολογικά μήλα. Τα βιολογικά μήλα δεν ψεκάζονται με φυτοφάρμακα μολύνοντας στο ελάχιστο το νερό που χρησιμοποιείται για το πότισμα τους το οποίο επιστρέφει στο περιβάλλον καταλήγοντας στο έδαφος. Επίσης χρειάζονται λιγότερο πλύσιμο αφού στην επιφάνεια τους δεν υπάρχουν βλαβερές ουσίες που πρέπει να απομακρυνθούν. Κάτι παρόμοιο ισχύει για όλα τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά.

  Αυτή η διαδικασία, όπως εύκολα θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς, θα οδηγούσε στη μείωση των τεράστιων παραγωγών φρούτων και λαχανικών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

  Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τον υποσιτισμό των λαών. Όχι ακριβώς. Το να μην μπορεί κανείς να φάει ντομάτες ή φράουλες στην καρδιά του χειμώνα – που έτσι κι αλλιώς δεν είναι η εποχή τους – είναι ένα γεγονός που ενισχύει περισσότερο τη διατήρηση της εποχικότητας παρά τον υποσιτισμό.

  Οπότε εάν ακολουθήσουμε τους κανόνες των εποχών και της φύσης καταναλώνοντας «κάθε πράγμα στον καιρό του» και σε φυσιολογικές ποσότητες θα αποφύγουμε τις υπερβολές του υπερκαταναλωτισμού προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.

  Κάτι ανάλογο ισχύει και για το μοσχαρίσιο κρέας που αναφέραμε στην αρχή (ένα κιλό μπριζόλες=15.415 λίτρα νερού=143 ενυδρεία). Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι το νερό που καταναλώνουν τα ίδια τα ζώα ή αυτό που χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε το κρέας τους αλλά οι τεράστιες ποσότητες που δαπανώνται για να καλλιεργηθούν οι τροφές που χρειάζονται (καλαμπόκι, σόγια κ.α.) ώστε να έχουμε υπερπαραγωγή κρέατος, ανάπτυξη των ζώων σε σύντομο χρονικό διάστημα κλπ.

  Εδώ η λύση είναι η τροποποίηση του διατροφικού μας προγράμματος, κυρίως ο περιορισμός της κατανάλωσης βοοειδών (1-2 φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου σύμφωνα με τους ειδικούς) αλλά και η αγορά κρεάτων που τρέφονταν φυσιολογικά, δηλαδή σε βοσκοτόπια με χόρτο το οποίο έχει χαμηλότερο υδάτινο αποτύπωμα από τη σόγια ή το καλαμπόκι.

  Οι αριθμοί είναι ομολογουμένως εντυπωσιακοί, ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως είναι η απεικόνισή τους. Δείτε σε βίντεο την ακριβή ποσότητα νερού (2.393 λίτρα) που χρειάζεται για την παραγωγή ενός χάμπουργκερ μέσω μιας κατασκευής από μπαλόνια νερού.

  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:
  www.imagineallthewater.eu και www.generationawake.eu

  Αφιερώματα
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk