Υλικά για 4 άτομα

4 λουκάνικα Φραγκφούρτης

Για το κουρκούτι μπίρας
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκος αβγού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
220-250 ml μπίρα
1 ασπράδι αβγού, χτυπημένο σε σφιχτή μαρέγκα

Για την κέτσαπ
500 γρ. ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
90 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
60 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
50 ml ξίδι κόκκινου κρασιού
¼ κ.γ. σκόνη μουστάρδας
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. πάπρικα, καυτερή
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. αλάτι
50 γρ. ζάχαρη

Για τη μουστάρδα
50 γρ. κόκκους άσπρου σιναπιού (στα μπαχαράδικα)
70 γρ. σκόνη μουστάρδας
100 ml ξίδι, λευκό
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
90 γρ. μέλι
120 ml νερό
1 κ.γ. κουρκουμάς

Εκτέλεση

Κουρκούτι:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τον κρόκο αβγού και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν μια πολύ σφιχτή ζύμη. Την αραιώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά την μπίρα. Στο τέλος ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα και ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι τόσο όσο να καλύπτει το λουκάνικο. Περνάμε το λουκάνικο σε ένα ξύλινο σουβλάκι, το βουτάμε στο κουρκούτι και το τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Κέτσαπ: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα. Κατόπιν τα περνάμε από το μύλο των λαχανικών, ή το multi, ξαναρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και την αφήνουμε να πάρει ακόμη μία βράση.

Μοιράζουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα μπουκαλάκια ή βαζάκια* με καπάκι, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Η σπιτική κέτσαπ διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 3 μήνες.

Μουστάρδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κόκκους σιναπιού, τη σκόνη μουστάρδας, το σκόρδο και το ξύδι, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 36 ώρες. Κατόπιν, πετάμε το σκόρδο, μεταφέρουμε το μείγμα στο multi προσθέτουμε το μέλι και το νερό και ομογενοποιούμε. Βάζουμε τη μουστάρδα σε αποστειρωμένο βάζο και τη διατηρούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 μήνες.

Αποστειρωμένα βάζα: Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε ανάποδα σε ταψί στρωμένο με μια βαμβακερή πετσέτα και τα βάζουμε στον φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά. Γεμίζουμε τα βάζα με το περιεχόμενο όσο είναι ακόμη ζεστά.