• Αναζήτηση
 • Τουρκία: «Η Συρία αποτελεί σημαντική απειλή για την περιοχή»

  Η Τουρκία προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η κατάρριψη τουρκικού στρατιωτικού αεροπλάνου από τη Συρία, αποτελεί «σημαντική απειλή» για την ασφάλεια της περιοχής

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η Τουρκία προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η κατάρριψη τουρκικού στρατιωτικού αεροπλάνου από τη Συρία, αποτελεί «σημαντική απειλή» για την ασφάλεια της περιοχής.

  Σε επιστολή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία καταδίκασε την «εχθρική πράξη από τις συριακές αρχές κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».

  Σύμφωνα με το BBC, η Άγκυρα δεν ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας την ανάληψη δράσης.

  Η Τουρκία κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τρίτη θα κάνει επίκληση του Άρθρου 5 που προβλέπει συντονισμένη αντίδραση της Συμμαχίας.

  Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει για το θέμα. Η Τουρκία ενημερώνει τους αντιπροσώπους των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για το περιστατικό και να συζητήσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας.

  Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο της Συμμαχίας δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για κάτι συγκεκριμένο.

  Η Τουρκία επικαλέστηκε το άρθρο 4 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο κάθε χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου αν θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητας ή η ασφάλειά της.

  Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του το 1949 που μια χώρα επικαλείται το άρθρο 4. Το 2003 και πάλι η Τουρκία είχε κάνει το ίδιο διάβημα με θέμα τότε το Ιράκ.

  Η Άγκυρα επιμένει ότι το μαχητικό κατερρίφθη σε διεθνή εναέριο χώρο. Αντίθετα η Δαμασκός δηλώνει ότι το τουρκικό μαχητικό F-4 Phantom βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας.

  Όπως υποστήριξε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς μετά από μακρά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και εναντίον δεύτερου τουρκικού αεροσκάφους, το οποίο αναζητούσε το μαχητικό F-4 που καταρρίφθηκε την Παρασκευή χωρίς όμως να το πλήξουν.

  Η κατάρριψη του αναγνωριστικού αεροσκάφους «δεν θα μείνει ατιμώρητη», τόνισε ο Αρίντς, επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Άγκυρας να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Συρία.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk