• Αναζήτηση
 • Σύνοδος Ε.Ε. : Μεγάλα προβλήματα, χαμηλές προσδοκίες

  «Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στο τέλος της εβδομάδας. Και αυτό, γιατί μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να λάβει άμεσα μέτρα για την σωτηρία της ευρωζώνης», γράφει η Στέφανι Φλάντερς, στο BBC.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στο τέλος της εβδομάδας. Και αυτό, γιατί μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να λάβει άμεσα μέτρα για την σωτηρία της ευρωζώνης», γράφει η Στέφανι Φλάντερς, στο BBC.

  «Βεβαίως, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα μείωσε την ένταση στις αγορές. Ακούσαμε επίσης μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει, βραχυπρόθεσμα, χώρες που βρίσκονται υπό πίεση – καθιστώντας πιο εύκολη για τις τράπεζες την πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ.


  Αλλά τί θα γίνει με την περιώνυμη στρατηγική για την ανάπτυξη;


  Την περασμένη Παρασκευή, οι Τέσσερις Μεγάλοι της Ευρώπης έκαναν την δική τους σύνοδο στη Ρώμη. Και όμως, η αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ είναι πολύ πιο σημαντική, για τις χρηματαγορές, από όσα είπε ο Μάριο Μόντι ή η Ανγκελα Μέρκελ.

  Οι τέσσερις ηγέτες υποσχέθηκαν μια «στρατηγική ανάπτυξης 130 δισ. ευρώ» – ποσό περί το 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Αλλά τα περισσότερα από αυτά τα έχουμε ακούσει και στο παρελθόν, και τα χρήματα θα προέλθουν κυρίως από υπάρχοντα διαρθρωτικά κονδύλια της ΕΕ.


  Με άλλα λόγια, όσον αφορά στην ανάπτυξη, δεν υπάρχει τίποτε από όσα έχουν συζητήσει μέχρι τώρα οι ηγέτες της ευρωζώνης, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πραγματική αλλαγή.


  Το μόνο σαφές που λένε είναι ότι δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η χαλάρωση των περιορισμών στον τομέα των υπηρεσιών και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας – θα ήταν κάτι θετικό για την ανάπτυξη, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, και ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, ιδίως σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.


  Σε δύσκολους, αλλά πιο σημαντικούς τομείς, όπως η τραπεζική ένωση, οι αξιωματούχοι κάνουν περισσότερη πρόοδο από όση θα περίμενε κανείς πριν από έναν-δύο μήνες. Αλλά οι Γερμανοί πέτυχαν να μειώσουν δραματικά τις προσδοκίες για το τί μπορεί να επιτευχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.


  Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έχουν απομείνει 250 δισ. ευρώ. Ο μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), όταν θα αρχίσει να λειτουργεί επισήμως, τον Ιούλιο, θα έχει 500 δισ. ευρώ. Μόνο που κανένα από τα δύο ταμεία δεν είναι πολύ κατάλληλο για να επεμβαίνει σε αγορές.


  Αλλά οι αγορές ξέρουν ότι η ΕΚΤ μπορεί πάντα να αποφασίσει να δαπανήσει περισσότερα. Κάτι που δεν είναι τόσο φανερό στην περίπτωση του EFSF και του ESM, για την δημιουργία και τη λειτουργία των οποίων χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος.


  Ετσι γυρίζω εκεί από όπου άρχισα: οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι τώρα πιο χαλαροί, από ό,τι ήταν πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Αλλά το μάθημα που πήραμε την περασμένη εβδομάδα, είναι ότι μόνο η παρέμβαση της ΕΚΤ μπορεί να σώσει από την κρίση την ευρωζώνη», γράφει η Φλάντερς.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk