Με τη διαφθορά, τη φτώχεια, την υψηλή ανεργία και τα προβλήματα ασφάλειας να συνεχίζουν να ταλανίζουν την Αίγυπτο, το έργο του νέου προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι μόνο εύκολο δεν θα είναι. Αλλά και στο εξωτερικό, τα πράγματα για τον ισλαμιστή ηγέτη δεν είναι ρόδινα με τα βασικά προβλήματα να αφορούν στις σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν. Τις πέντε μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο ξεκίνημα της θητείας του ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, παραθέτει σε άρθρο του το βρετανικό BBC.

Εθνική συμφιλίωση
Η εκλογική μάχη του Μούρσι με τον Αχμέντ Σαφίκ και η οριακή επικράτηση του πρώτου, άφησε την Αίγυπτο διχασμένη. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν να υποστηρίξουν τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ και αυτό συνιστά μία σημαντική πρόκληση για τον Μούρσι, ο οποίος τώρα πρέπει να λάβει μέτρα για την εθνική συμφιλίωση. Προτεραιότητα για τον νέο πρόεδρο είναι λοιπόν να χτίσει γέφυρες μεταξύ του ιδίου και των αντιπάλων του, κυρίως των φιλελεύθερων και των Κοπτών. Με λίγα λόγια θα πρέπει να γίνει «ο πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων» και να αποσυνδεθεί από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Σχέσεις με τον στρατό
«Αγκάθι» στην προεδρική θητεία του Μούρσι θα αποτελέσει το ζήτημα των σχέσεών του με τον αιγυπτιακό στρατό. Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων εξέδωσε συμπληρωματική συνταγματική διακήρυξη με την οποία περιορίζονται πολλές από τις εξουσίες του προέδρου. Ο στρατός έχει αναλάβει νομοθετικές εξουσίες και τον έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού προϋπολογισμού. Ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει πόλεμο, αλλά μόνο με την έγκριση του στρατού.

Ασφάλεια και οικονομία
Παρά μία πρόσφατη βελτίωση στο θέμα της ασφάλειας, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων βίας, όπως δολοφονίες, απαγωγές και κλοπές αυτοκινήτων. Μεγάλη είναι και η εξάπλωση της οπλοκατοχής. Ο Μούρσι καλείται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου, επί χρόνια εχθρικές προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Εξίσου δύσκολος θα είναι και ο χειρισμός της εθνικής οικονομίας. Πάνω από το 40% των Αιγυπτίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει γνωρίσει επιδείνωση μετά την επανάσταση.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου
Πριν την εκλογική νίκη του Μούρσι, στην Αίγυπτο εκφράζονταν ανησυχίες ότι ενδεχόμενη επικράτηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα επηρέαζε τις σχέσεις της Αιγύπτου με τα κράτη του Περσικού Κόλπου. Τον Μάρτιο, δηλώσεις του εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μαχμούντ Γκουζλάν, προκάλεσαν ένταση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη του Κόλπου. Ο Γκουζλάν προέβη στα εχθρικά σχόλια όταν ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντουμπάι, Ντάχι Καλφάν, είπε ότι θα ζητούσε από την Ιντερπόλ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του κληρικού Γιουσούφ αλ Καραντάουι. Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου χαρακτήρισε τα σχόλια του Γκουζλάν «ανεύθυνα» ενώ τόνισε ότι θα μπορούσαν να «επηρεάσουν τις σχέσεις της Αιγύπτου με τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο». Ο Καλφάν κατηγόρησε επίσης τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ξεσηκώνουν τον κόσμο κατά της κυβερνώσας ελίτ.

Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες
Οι σχέσεις της Αιγύπτου με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι από τα πιο σημαντικά πολιτικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Μούρσι. Όντας πραγματιστής, αναμένεται να σεβαστεί την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο. Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη ο αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι θα τιμήσει όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αίγυπτος. Η πραγματική πρόκληση για τον Μούρσι είναι ότι η πλειοψηφία των Αιγυπτίων , συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πιστεύει ότι η Αίγυπτος είναι υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σχέσεις με Ιράν
Οι απόψεις του Μούρσι για το Ιράν είναι ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα. Ο νεοκλεγείς πρόεδρος φέρεται να έχει δηλώσει στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars ότι επιθυμεί ενδυνάμωση των σχέσεων της Αιγύπτου με το Ιράν προκειμένου να «δημιουργηθεί μία στρατηγική ισορροπία στην περιοχή». Εκπρόσωπός του, ωστόσο, αρνείται ότι ο Μούρσι έχει παραχωρήσει τέτοια συνέντευξη. Οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με αντιδράσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, κυρίως από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.