• Αναζήτηση

«Δεν υπάρχει εγγυημένη ασφάλεια», λέει η ΜΙ5 για τους Ολυμπιακούς

Εκπληξη προκαλεί η παραδοχή, εκ μέρους της βρετανικής αντικατασκοπίας (ΜΙ5), πως δεν δύναται να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα ξεκινήσουν στο Λονδίνο σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα.

Έκπληξη προκαλεί η παραδοχή, εκ μέρους της βρετανικής αντικατασκοπίας (ΜΙ5), πως δεν δύναται να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα ξεκινήσουν στο Λονδίνο σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα.

«Δεν υπάρχει η έννοια «εγγυημένη ασφάλεια»: τίποτα δεν είναι δεδομένο και πάντα, όταν προγραμματίζουμε για το μέλλον, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την εμφάνιση αστάθμητων παραγόντων», δήλωσε ο Τζόναθαν Εβανς, επικεφαλής της ΜΙ5, που, ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως «όλες οι προετοιμασίες που έχουμε κάνει, βαίνουν καλώς» με στόχο να αποφευχθούν τραγικά γεγονότα όπως αυτά του καλοκαιριού του 2005, όταν τέσσερις πακιστανικής καταγωγής Βρετανοί πολίτες προκάλεσαν το θάνατο 52 ανθρώπων σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου.

Ολες οι άδειες ανακλήθηκαν και στις επάλξεις θα βρίσκονται, τον καιρό των Ολυμπιακών Αγώνων, 3.800 μυστικοί πράκτορες: ένα νούμερο-ρεκόρ για την βρετανική αντικατασκοπία, που το 2001, πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αριθμούσε μόλις 1.900 στελέχη.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν έναν πολύ δελεαστικό στόχο για τους εχθρούς μας, αλλά διαθέτουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή», επεσήμανε ο Εβανς, καταλήγοντας πως «οι εξεγέρσεις της Aραβικής Άνοιξης έδωσαν τη δυνατότητα στην Αλ-Κάιντα να ανασυγκροτηθεί και αύξησαν τους κινδύνους για επιθέσεις από υποψήφιους Βρετανούς τρομοκράτες».

Το βέβαιο είναι πως τους παραβατες της ολυμπιακής περιόδου περιμένουν όχι μόνον σκληρές, αλλά και ακαριαίες ποινές – καθώς, συμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο των Times του Λονδίνου, η βρετανική δικαιοσυνη σκοπεύει να επαναφέρει για την περίσταση τις «δίκες – εξπρές» που ακολούθησαν τις εκτεταμένες ταραχές του περασμένου Αυγουστου. Γιά την ακρίβεια, οι Βρετανοί δικαστές υπόσχονται πλέον να δικάζουν τους συλληφθέντες εντός 24 το πολύ ωρών!

Αρωγός στις προσπάθειες των Βρετανικών Αρχών αναμένεται να σταθεί και μια εφαρμογή για smartphone θα δίνει τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να εντοπίζουν τους συμμετέχοντες σε επεισόδια σαν αυτά που σημειώθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο στο Λονδίνο. Αξιωματούχοι «φόρτωσαν» 2.880 εικόνες από κάμερες ασφαλείας (CCTV) σε μια εφαρμογή για smartphone, ζητώντας από τους χρήστες να τις κοιτάξουν προσεκτικά και να αναφέρουν ονόματα και διευθύνσεις όσων αναγνωρίζουν.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον κόσμο να μάς βοηθήσει να πατάξουμε το έγκλημα και να συλλάβουμε αυτούς που πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Μάρκ Ρόουλι, εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος ώθησε τους Λονδρέζους να ανατρέχουν κάθε εβδομάδα στην εφαρμογή, η οποία έχει ήδη επικριθεί από πολλές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Σχεδόν 3.000 άτομα έχουν εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίων στη Βρετανία με κατηγορίες που σχετίζονται με τις ταραχές που ξέσπασαν στη λονδρέζικη συνοικία Τότεναμ, στις 6 Αυγούστου 2011, μετά τον θάνατο ενός 29χρονου άνδρα από πυρά αστυνομικών.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk